Târâș grăpiș, România merge înainte

0
0
Publicat:

România este considerată de unii dintre politicienii și specialiștii de serviciu ca una dintre țările europene fruntașă la creșterea economică, în ciuda inflației, crizei economice și războiului din apropiere!

Dacă această dezvoltare este reală chiar și într-o măsură mult mai mică decât cea invocată de cei care ne comunică zilnic saltul țării noastre, este evident că ea nu se datorează politicii, administrației și guvernării bune a țării.

 Altele sunt motoarele așa zisei dezvoltări și creșteri economice și țin mai mult de investiții străine, de apartenența la Uniunea Europeană și NATO, de proiectele și reformele pe care suntem împinși de la spate să le facem. Și de oamenii buni, care își văd de treaba lor și încearcă să schimbe viitorul în bine!

Oamenii buni și inteligenți ajutați de contextul european, internațional, împing cu greu țara înainte pe un drum bun, în ciuda unor proaste guvernări și a unei clase politice nemuritoare, care nu face de zeci de ani încoace, decât să-și urmărească propriile interese. Cu greu, nevoită, clasa politică își schimbă atitudinea, mentalitatea, dar năravurile ba, fiind și ea împinsă de la spate de mersul lumii.

Doar cine nu vrea să vadă schimbările nu le vede. În România se schimbă, se dezvoltă lucruri. Foarte multe haotic și nu întotdeauna sunt toate bune, pozitive. Vedem activitate intensă în unele domenii, inclusiv în privința dezvoltării infrastructurii, unde accesarea fondurilor europene are un impact major, a dezvoltării unor zone moarte până mai ieri, a creării de facilități pentru investiții.

Din diversele raportări și analize făcute publice, aflăm că în unele domenii, cum ar fi cele energetice, profiturile din ultimul timp ale companiilor, fie ele și de stat, au înregistrat și înregistrează profituri importante, în contextul războiului declanșat de Rusia.

În ciuda faptului că atât instituții, agenți economici, cât și majoritatea cetățenilor se confruntă și fac față tot mai greu facturilor la energie, fie ele la curentul electric, gaze, combustibili, energie termică, în aceste sectoare de activitate se fac cei mai mulți bani!

Criza economică, inflația, scăderea nivelului de trai, politicile defectuoase, problemele sociale, starea de sănătate tot mai precară și alte probleme cu care se confruntă românii de rând în special sunt exploatate în beneficiul marilor jucători de pe piață.

Procente importante din creșterea economică sunt puse pe seama consumului. Industria și comerțul farma aduc beneficii tot mai consistente pentru jucători, în timp ce sănătatea populației este tot mai precară, iar sistemul de sănătate tot mai deficitar. În loc să rezolve lucrurile în sistem, politicile guvernamentale în domeniul sănătății sunt pe invers.

Aflăm de exemplu, știre de ultimă oră, că la rectificarea bugetară domeniul sănătății publice primește pentru anul viitor mai puțini bani decât anul acesta! Comparativ, Ministerul Familiei, o instituție creată de puțin timp, ca o sinecură pentru cineva, instituție despre care nimeni nu știe ce face exact și cum ajută familiile din România, va avea un buget mai mare de cât a avut!

Cred că niciodată în istorie, țara noastră nu a mai avut atât de multe farmacii, policlinici, cabinete medicale câte au ajuns să fie anul acesta, ceea ce spune foarte mult despre starea de sănătate a populației. Vânzarea de medicamente, pseudomedicamente, tot felul de suplimente, hapuri și substanțe diverse este la vârf, cu profituri în creștere. Publicitatea intensivă, non stop a acestora pe toate canalele media o vedem cu toții, este agresivă, ne intră în case peste noi, dar produce financiar imens pentru promotori.

În toată țara, începând cu marile orașe și până în multe localități rurale, au apărut și s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie societăți, agenți, firme cu activitate de păcănele. Orașele mari înregistrează tot mai mulți astfel de noi ”agenți economici”.

Nu știu de ce, dar apariția vertiginoasă a acestor ”atracții”, cum mi se părea și atunci când  răsăreau ca ciupercile după ploaie așa zisele instituții de creditare, un fel de cămătărie cu acte, și acestea mă duc cu impresia la chestii făcute special pentru spălat bani! Și jecmănit proști!

În Capitală, de exemplu, doar în ultimele luni au apărut zeci, poate chiar sute, cine stă să le numere, de astfel de bet-uri, de săli de jocuri, de așa zise casinouri, de Las Vegas-uri, de Milionaris-uri sau cum le-o mai zice. Îți sar în ochi de psete tot, reclamele luminoase, strălucitoare menite să-i atragă pe naivi.

Toate propăvăduiesc câștiguri și îmbogățiri rapide, peste noapte, inclusiv în reclame stridente, agresive, repetitive, pe bani mulți la televiziuni, prin reclame stradale, pe clădirile cele mai vizibile posibil.

Câștiguri și îmbogățiri sunt dar nu pentru jucătorii care le calcă pragurile, dornici să-și încerce norocul, să-și piardă banii și să-și ruineze viețile. Câștigurile sunt pentru ”investitori”, dar și pentru stat, din taxele și impozitele tot mai multe și mai mari. Se știe că în pandemie, statul nu a închis decât aparent ”păcănelele”, iar la ieșirea din pandemie a crescut taxele și impozitele în domeniu. Un domeniu cu potențial, după cum vedem!

Interesant este că extinderea și dezvoltarea acestui domeniu al ”păcănelelor” s-a făcut în special, în zonele mărginașe, oarecum de periferie ale Bucureștiului și mai puțin în zonele centrale. Ceea ce ne poate face să tragem concluzia că ”norocul” milionarilor se bazează pe zonele mai paupere, sărace, dar cu mulți oameni dornici de îmbogățire rapidă, peste noapte, fără multă muncă, dar mai degrabă victime sigure.

La capitolul creșterii pozitive, am observat că în ultimele luni, în București s-au înmulțit considerabil micile afaceri precum: ateliere de croitorii, de reparații încălțăminte, frizerii, saloane cosmetice, producția și livrarea de mâncare preparată, curieratul, aprozarele cu legume fructe, micile cofetării, scovergerii, patiserii, covrigării unde par să fie lideri de piață cei trei mari evangheliști, care sunt doi de fapt, Luca și Matei.

Sunt multe inițiative simple, mici, dar benefice, de urmat ca modele și de alți români fără bani mulți, dar cu idei bune și dorință de muncă, care ne arată că sunt și multe lucruri bune care se dezvoltă în țara noastră, indiferent de politicile defectuoase ale celor de sus.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite