
SZ: "Un fost huligan ar putea ajunge președintele României"
0Presa germană se apleacă asupra alegerilor prezidențiale din România, încercând să explice modul în care George Simion a câștigat detașat primul tur. "Țara nu este amenințată de un viraj la dreapta. El există deja".

Marile publicații de limbă germană continuă să analizeze situația complicată din România, rezultată în urma primului tur de scrutin prezidențial, câștigat în mod categoric de liderul AUR, George Simion.
Cotidianul elvețian "Neue Zürcher Zeitung" nu își ascunde pesimismul față de viitorului României. "Se impune să constatăm un fapt. Chiar și în situația în care domnul Dan ar reuși să mobilizeze un bazin important de alegători și să câștige alegerile, criza gravă din ultimele șase luni nu a afectat alegătorii de protest de dreapta, ci dimpotrivă", constată NZZ.
Prestigioasa publicație internațională este convinsă că marele beneficiar al acestei situații este însuși George Simion.
"El s-a declarat reprezentantul tuturor celor care s-au simțit înșelați pentru că li s-a anulat votul după deciziile împotriva lui Georgescu. Simion s-a afișat împreună cu politicianul descalificat și a anunțat că îl va reabilita pe aceasta în cazul victoriei. Desigur, Simion nu este un simplu substitut al lui Georgescu. El se distanțează de izolaționismul, de retorica ezoterică despre sânge și pământ, de laudele la adresa lui Vladimir Putin și de glorificarea deschisă a trecutului fascist ale lui Georgesu. Însă în partidul său AUR aceste poziții sunt, totuși, destul de proeminente", notează NZZ.

"Pentru mulți români mesajele celor doi politicieni bat la uși deschise. Și totuși există cu siguranță contraargumente bune. Românii beneficiază de diaspora numeroasă, care oferă țării sprijin financiar, tehnologic, dar și ideatic. Faptul că UE este un donator important în lupta împotriva corupției și pentru susținerea statului de drept reprezintă mai puțin o expresie a aroganței occidentale, ci este o consecință a unor probleme reale. De asemenea, faptul că întărirea țării vecine a Ucrainei este în interesului României este cât se poate de evident. O dezbatere la acest nivel substanțial cu tabăra populistă de dreapta ar fi utilă, dar controversa din jurul lui Georgescu face acest lucru aproape imposibil. Mulți alegători și-au pierdut orice încredere în forțele politice clasice. Când anulezi în mod discutabil alegerile sigur nu vei recâștiga oamenii cu vot de protest", conchide NZZ.
TAZ: "Simion are prima șansă"
"Tageszeitung" se așteaptă la tensionarea relațiilor României cu UE dacă liderul AUR se va impune și în cel de-al doilea tur de scrutin.
"Simion, care are o diplomă în istorie și un masterat despre așa-numita rezistență armată anticomunistă, este în prezent cel mai promițător candidat. Aceasta în pofida trecutului său de huligan de galerie, extremist de dreapta și agitator al naționaliștilor violenți împotriva reprezentanților minorității maghiare.
Cunoscut pentru fanteziile sale agresive, Simion vrea să unească România cu Republica Moldova și cu părți din Bucovina de Nord ucraineană", scrie TAZ. Acestea au fost scânteile inițiale pentru o ridicare națională.
Ziarul german se teme că venirea la putere a lui Simion ar însemna "o nouă problemă" pentru Uniunea Europeană.
Handelsblatt: "O problemă nouă pe flancul estic: România"
Naționalistul de dreapta George Simion a câștigat clar primul tur al alegerilor prezidențiale, scrie și "Handelsblatt", amintind că președintele României stabilește politica externă și reprezintă țara la summiturile UE.
"Gândul că, alături de premierul maghiar Viktor Orban și de omologul slovac Robert Fico, ne-am putea trezi cu încă un oponent al UE, care să aibă influență asupra politicilor comune, alarmează celelalte capitale europene", scrie cotidianul german cu profil economic.

Publicația o citează pe Katja Plate, șefa biroului Fundației Konrad Adenauer (afiliată Uniunii Creștin-Democrate din Germania) de la București, potrivit căreia Simion ar fi capitalizat cu succes frustrările iscate de anularea alegerilor și de scoaterea din cursă a lui Călin Georgescu.
Din punctul de vedere al Bruxelles-ului însă, campania electorală din România din 2024 reprezintă "cea mai flagrantă tentativă a Kremlinului de a manipula alegerile europene".
Plate avertizează cu privire la consecințele economice în cazul în care Simion ar deveni președinte. "Una dintre urmări ar putea fi exodul de creiere, în condițiile în care mulți oameni din România, bine educați, sunt frustrați de evoluțiile curente și nu doresc ca Simion să fie câștigător", a spus șefa fundației amintite, citată de "Handelsblatt".
"Trumpistul George Simion rade tot"
"Un populist talentat este caracterizat de capacitatea de a capta stări de spirit și de a le transforma în imagini memorabile. Simion deține acest talent", scrie și cotidianul de stânga "Süddeutsche Zeitung".
Acesta amintește de dezbaterea televizată premergătoare alegerilor prezidențiale din România, la care liderul AUR a sosit cu un buchet imens de trandafiri albi "pe care l-a înmânat rivalei liberale Elena Lasconi, căreia - a spus el - i-au fost furate șansele odată cu anularea alegerilor în decembrie".
SZ constată că "Simion nu vrea să zdruncine apartenența țării sale la UE și NATO, ambele fiind ancorate în Constituția României. Ce dorește însă, după cum el însuși a explicat într-un interviu acordat SZ, este o politică de dreapta la nivelul instituțiilor UE". Cel mai important model al său este premierul Italiei, Giorgia Meloni, pe care o descrie drept o stea în ascensiune a geopoliticii. Împreună cu Meloni și cu alți oameni care gândesc la fel, Simion își dorește o UE care să fie mai mult o comunitate economică decât o comunitate de valori", scrie cotidianul german, citându-l pe "trumpistul" Simion.
O Românie condusă de liderul AUR ar fi o provocare pentru UE, scrie SZ, amintind că "această țară era considerată drept cel mai de încredere membru din sud-estul Europei".
Același cotidian publică, într-o intervenție separată, o diatribă împotriva lui George Simion, catalogându-l pe câștigătorul primului tur prezidențial ca fiind "un fost huligan pe cale să ajungă președinte". Redăm o parte din comentariul acid al publicaţiei germane.

"Nu era defel previzibil că George Simion va fi într-o zi pe punctul de a ocupa cea mai înaltă funcție în statul român. În vârstă de 38 de ani, Simion a studiat istoria și a devenit activist. Din această postură a fost activ pe scena huliganilor, petrecându-și timpul pictând pereții cu drapelul României și cu sloganuri precum 'Uniți Sub Tricolor' ori 'Basarabia e România'. Mesajul era că sub tricolorul românesc ar trebui să se unească și acele regiuni care au aparținut cândva României Mari, respectiv Republica Moldova și o parte din Ucraina. Simion a organizat şi un marș de protest în capitala Republicii Moldova, unde ulterior i-a fost interzisă intrarea", mai scrie "Süddeutsche".
Jurnaliștii germani nu uită să amintească de ceea ce ei consideră a fi cauza primordială a succesului fulminant al lui Simion: exasperarea cauzată de cele două partide de guvernământ, PSD și PNL, "care de decenii se rotesc la butoane cu majorități schimbătoare".
Ambele formațiuni politice, scrie SZ, sunt făcute responsabile "pentru starea precară a economiei, situație care a forțat mulți români să ia calea pribegiei și să lucreze pe te miri cât în vestul Europei. Aceștia sunt oamenii cărora Simion promite să le redea demnitatea și să-i aducă acasă".