Summit-ul organizat de China cu 500 de partide politice din 160 de ţări la 100 de ani de la înfiinţarea PCC

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summit

Summit-ul organizat online în 6 iulie de PCC cu peste 10000 de reprezentaţi ai peste 500 de partide politice din 160 de ţări a fost un prilej pentru a observa nu doar aspecte subtile ale relaţiilor respectivelor ţări cu China ci şi elemente ale propriilor politici externe şi interne ale respectivelor ţări. Vorbitorii au fost şefi de stat, prim-miniştri şi şefi de partide, iar discursurile, între 7şi 10 minute.

Tocmai de aceea nu mă voi referi la discursul preşedintelui Xi Jinping, mult mediatizat şi analizat, ci la ceilalţi vorbitori. De la simple participări fără intervenţii la exprimarea discretă şi poate chiar involuntară a frustrărilor, dincolo de declaraţiile de curtoazie prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea PCC şi aprecieri faţă de realizările economice ale Chinei, discursurile au reflectat aspecte interesante. 

S-au observat câteva elemente recurente: multe ţări au mulţumit Chinei pentru infrastructura creată în cadrul Iniţiativei Belt and Road care contribuie la dezvoltarea economică, comerţ şi mai bună conectivitate, alte ţări pentru ajutorul medical dat pe perioada pandemiei şi categoric toţi vorbitorii au menţionat trei lucruri excepţionale realizate de China în timp record, singura explicaţie fiind evident conducerea centralizată vizionară: eradicarea sărăciei prin scoaterea din sărăcie, în 20 de ani, a 800 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă 90% din efortul de eradicare a sărăciei pe glob, atingerea statutului de putere mondială şi proiectul Belt and Road, cel mai mare proiect la scară planetară vreodată conceput în istoria omenirii, prin care China a construit infrastructură mare la nivel global, în multe zone care au văzut pentru prima dată o cale ferată, o autostradă, poduri sau porturi moderne al căror volum de mărfuri s-a multiplicat rapid.

Legat de acest subiect, mulţi vorbitori au reamintit şi ţelul Chinei de a construi o societate umană prosperă cu un viitor comun, concept lansat de preşedintele chinez Xi Jinping.

Conceptul a fost interpretat diferit. În timp de unii au înţeles scopul de a lupta împreună la nivel global împotriva provocărilor şi ameninţărilor comune cum sunt încălzirea globală, terorismul, şi foametea, alţii au interpretat acest concept ca intenţia de dominaţie a Chinei prin impunerea valorilor sale. Evident, pentru a înţelege, trebuie să fii bun cunoscător al Chinei şi să ai capacitate de analiză realistă.

În discursul său, Cyril Ramaphosa, preşedintele Republici Africa de Sud, a mulţumit Chinei numind-o „prieten bun şi loial” pentru sprijinul acordat în efortul ţării sale de a-şi dobândi independenţa şi sprijinul economic, prin proiecte derulate sub umbrela Belt and Road prin care Africa de Sud şi-a dezvoltat competenţe, comerţul şi o mai bună integrare cu restul continentului african. El a îndemnat la promovarea „comunităţii globale cu un viitor comun” şi la evitarea „politicii imperialiste a vaccinării” care nu dă acces egal ţărilor la vaccinul anti-COVID-19, subliniind că progresul făcut de China şi reflectat de realizări care au ţinut cont de nevoile oamenilor trebuie să fie emulat şi de alte ţări.

Nursultan Nazarbayev, fost preşedinte al Kazahstanului, şi-a amintit cu plăcere că proiectul Belt and Road a fost anunţat pentru prima dată de preşedintele Xi în Kazahstan în 2013 şi ţara sa l-a văzut imediat ca pe o punte de legătură cu Europa şi factor de dezvoltare economică rapidă deoarece Kazahstan este al doilea cel mai dezvoltat stat după Rusia în regiune şi are ambiţii mari. Pe perioada pandemiei, Kazahstan şi-a dezvoltat propriul vaccin.

Dmitri Medvedev, fost premier şi preşedinte al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, a menţionat acordul de bună vecinătate China-Rusia şi scopul Rusiei de a implementa o combinaţie a viziunii Euro-Asiatice a Rusiei cu proiectul Belt and Road al Chinei în diverse domenii cum ar fi înalta tehnologie, comerţ, agricultură şi combaterea terorismului, a extremismului şi prevenţia bolilor. Medvedev a atras atenţia că partidele trebuie să protejeze interesele celor care le-a votat.

Alberto Fernandez, preşedintele Argentinei, şi-a început discursul reamintind că partidele politice sunt cale de care depinde soarta oamenilor şi care pot schimba viaţa oamenilor iar ţelul politicienilor trebuie să fie solidaritatea şi asigurarea unor societăţi integratoare şi „lupta pentru bunăstare şi împotriva foametei pentru care există deja soluţii ştiinţifice care însă încă nu sunt puse în practică de guverne”. Pentru Argentina, China este al doilea cel mai important partener economic cu care a realizat multe, începând cu infrastructura, şi ţara sa şi celelalte ţări din regiune „aşteaptă vizitatori din China”.

Nhuyen Phu Trong, preşedinte al Vietnamului, şi-a început şi el discursul amintind că ”nimic nu e mai important decât oamenii şi interesele partidului trebuie să se bazeze pe interesele oamenilor, ele trebuie să fie prioritatea”. A încurajat cooperarea,i a asigurat că ţara sa va fi întotdeauna partener de nădejde, şi a sugerat că spiritul antreprenorial al oamenilor trebuie încurajat pe plan intern pentru dezvoltarea economică.

Diaz Canel Miguel, preşedintele Cubei, s-a referit la statutul de lider al Chinei în acest moment, care este recunoscută pe plan mondial ca o mare putere economică, la efortul de succes al PCC de eradicare a sărăciei şi la politica multilateralistă a Chinei pe plan internaţional. Cuba suferă mult datorită celor 243 de măsuri economice şi blocadei economice impuse de SUA. „Unii numesc China o ameninţare dar China apără multilateralismul, a donat vaccinuri şi a exportat către 40 de ţări”, a spus preşedintele Cubei.

”China nu mai e dragonul care doarme ci are un rol major pe scena mondială”, a subliniat şi Rodrigo Duterte, preşedintele Filipinelor.

Mahmud Abass, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a numit China ”ţara care lansează cele mai importante iniţiative globale şi mâna care a ajutat cel mai mult lumea pe perioada pandemiei”.

„Serbia vrea să înveţe de la China... Sârbii au o mare admiraţie pentru China”, a spus Aleksander Vucic, preşedintele Serbiei, care a subliniat statutul Chinei de „lider în explorarea Spaţiului, Inteligenţă Artificială şi tehnologie” şi dorinţa Serbiei de a participa în proiectele Belt and Road, iniţiativa globală care aduce dezvoltare.

Hun Sen, prim-ministrul Cambodgiei, a exprimat recunoştinţa ţării sale faţă de China deoarece ”determinarea Chinei a consolidat încrederea Cambodgiei” iar asistenţa acordată a contat mult şi ţara sa doreşte implicarea în Belt and Road deoarece proiectele acestei iniţiative aduc dezvoltarea pe plan mondial.

„Realizările economice şi lupta anti-corupţie reprezintă două lucruri pe pare Pakistanul speră să le copieze de la China şi să spargă cercurile vicioase ale corupţiei şi nepotismului”, a declarat cu sinceritate Imar Khan, prim-ministrul Pakistanului, subliniind totodată şi realizarea unicat în istoria omenirii a Chinei şi anume eradicarea sărăciei prin politici sociale.

Denis Sassou NGuesso, preşedintele Congo-ului, a declarat şi el că ţara sa vrea să înveţe de la China, ţară „fără de care lumea nu mai poate fi concepută” şi care promovează solidaritatea între popoare şi o lume de tip „sat global”.

Mahinda Rajapaksa, prim-ministrul din Sri Lanka, a exprimat speranţa ţării sale ca prin proiectele Belt and Road, Sri Lanka va redeveni un hub maritim important al lumii aşa cum era acum 500 de ani care să contribuie la prosperitatea Asiei, văzând această iniţiativă ca pe un mare beneficiu pentru Sri Lanka. „China vede economia ca pe ceva ce uneşte ţările, nu le divizează. Ea însăşi a dat exemplu şi şi-a deschis economia”, a spus el, mulţumind totodată Chinei pentru ajutorul dat pe perioada pandemiei cu vaccinurile.

Şi Emo Morales Aymo, fost preşedinte al Boliviei, a mulţumit Chinei pentru cele 2,7 doze de vaccinuri furnizate şi pentru spiritul său de cooperare internaţională, mai ales prin BRI. ”Dovedim astfel că putem să ne bucurăm de prosperitate fără să ne plecăm imperiului SUA”, a conchis el.

Giorgios Papandreou, fost prim-ministru al Greciei, a subliniat că ”provocările globale sunt o problemă pentru toţi şi doar împreună putem salva biosfera, învăţând unii de la alţii”.

Printre vorbitori s-au mai numărat: Saeed Edine El-Othmani, prim-ministrul Marocului, Salva Kir Mayardit, preşedintele Sudanului de Sud, Emmerson Mnangagwa, preşedintele Mozambicului, Jose Luis Centella, şeful Partidului Comunist din Spania.

Pentru a înţelege mai bine rolul politicilor unui partid bun coordonator în asigurarea succesului unei naţiuni, citez în final declaraţii ale unor academici japonezi făcute la webinarul academic pe tema Belt and Road organizat de Universitatea Ritsumeikan din Japonia în 22 martie 2021, la care am participat personal. Japonia suferă mult că a pierdut statutul de a doua economie mondială şi i-a luat locul China dar are luciditate pentru a analiza cu obiectivism cauzele. În cadrul acestui webinar, cercetători japonezi ca Miwa Hirow, Takeshi Daimon Sato au atras atenţia că de cele mai multe ori China nu este înţeleasă cum trebuie ci doar judecată ideologic şi pe bază de speculaţii, fără a se lua efectiv în calcul dovezile empirice. „Realitatea este că succesul economic al Chinei se datorează coordonării centralizate, exact ceea ce îi lipseşte Japoniei, care acţionează scindat, deseori întârziat, comunicând oarecum defectuos şi aflată în prezent într-o anume zonă de confort creată de laurii succesului anterior”, spuneau cercetătorii japonezi, astfel că nu e de mirare că a devenit China a doua putere mondială iar Japonia a căzut pe locul trei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite