SUA cere Rusiei să se retragă din regiunea transnistreană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul american a votat o rezoluţie prin care cere Federaţiei Ruse să îşi respecte angajamentele asumate, să nu mai sprijine trupele separatiste din regiunea transnistreană şi să părăsească estul celui de al doilea stat românesc.

SUA şi-a pierdut în acest moment răbdarea faţă de Federaţia Rusă. Strategii americani dovedesc o mai bună iluminare faţă de cei europeni şi nu vor să mai accepte compromisuri.

Rezoluţia nu este una deloc întâmplătoare sau fără de valoare. Ceea ce fac americanii este să securizeze în termeni reali Estul Europei, scoţând armata rusă de la graniţa României şi împingând-o dincolo de Ucraina.

Această solicitare ţine de arta negocierii. SUA doreşte să arate Federaţiei Ruse nu doar că nu este de acord cu politica actuală ci şi că nu mai este dispusă să închidă ochii la toate fărădelegile comise în ultimul sfert de secol. 

Practic în acest moment preşedintele SUA a fost mandatat de către Senat să ia măsuri pentru a scoate armata rusă din Republica Moldova. 

Cum Ucraina a intrat deja în sfera de interese a Americii, vorbim  de un bloc solid pro-american format din Turcia, România(inclusiv Republica Moldova), Polonia şi Ucraina. Dacă primele trei erau clar ruso-fobe, acum putem vorbi şi de o Ucraină similară. Pe măsură de conflictul se adânceşte relaţiile dintre cele două state slave devin din ce în ce mai tensionate. Mai putem pune aici şi Georgia şi deja vorbim de un flanc estic care asigură Americii dominaţia inclusiv asupra Uniunii Europene, în condiţiile în care statele din Vest au uitat de ajutorul acordat în jumătatea de secol ce a urmat celui de al doilea război mondial.

Strategii americani lovesc prin acest bloc în două părţi: îşi asigură state fidele în interiorul Uniunii Europene şi care pot oricând să îşi folosească dreptul de Veto, pe de altă parte consolidează statul de drept din Estul Europei, singurul care poate în termeni reali proteja Europa de influenţa nefastă a Federaţiei Ruse.

S-ar putea să asistăm la repetarea scenariului din Japonia şi Coreea de Sud, acolo unde au fost implimentate sistem similare cu cele din SUA şi care au permis o dezvoltare economică fără de precedent şi prin care americanii şi-au garantat parteneri fideli.

Scurt cuprins al declaraţiei:

- se reafirmă politica SUA de a susţine integritatea, suveranitatea independenţa şi inviolabilitatea graniţelor;

- mandatează preşedintele să ia măsuri în privinţa creşterii colaborării la nivelul structurilor de informaţii şi de securitate;

- susţine dreptul neîngrădit al Republicii Moldova de a-şi decide politica externă şi de a se alătura oricărei alianţei doreşte, inclusiv Uniunea Europeană;

- îndeamnă Uniunea Europeană să continue  şi să susţină procesul de integrare a Republicii Moldova;

- îndeamnă Federaţia Rusă să se abţină de la utilizarea de sancţiuni economice, să nu mai sprijine separatiştii din regiunea transnistreană;

- îndeamnă Federaţia Rusă să îşi respecte angajamentul luat în 1999 la Instambul şi să îşi retragă trupele din regiunea transnistreană;

- îndeamnă conducătorii din regiunea transnistreană să accepte dialogul, să reia negocierile şi să se abţină de la orice acţiune unilaterală care ar putea escalada relaţiile.

Din tot acest joc la nivel mondial România ar putea fi cea care iese cel mai bine printr-o graniţă de Est consolidată prin democratizarea Ucrainei şi prin revenirea Republicii Moldova acolo unde îi este locul, în interiorul statului român.

Constanţa relaţiilor bune dintre România şi SUA, inclusiv din timpul perioadei comuniste, încrederea acumulată ca urmare a respectării parteneriatului strategic, conferă susţinerea necesară pentru acceptarea unei soluţii rapide şi sigure pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Sursa chiar aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite