Sondajele de azi din Turcia și afișele electorale cu Erdogan pe gardul unei școli militare: imagini deloc contradictorii

0
Publicat:

Întotdeauna trebuie respectat principiul „o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte”, așa că ce ne rămâne este să vedem cât de potrivit și realist este mesajul transmis de această fotografie publicată ieri de cotidianul Sozcu: afișele de campanie pentru Erdogan sunt puse pe gardul școlii militare ETIMESGUT din Ankara pentru unități de blindate.

image

Mesajul este limpede: „Să continuăm cu acest om”, iar al doilea poster îl înfățișează pe Erdogan purtând uniforma de pilot militar. Semnal mai mult decât clar destinat să transmită electoratului că armata îl sprijină pe Erdogan și politica sa extrem de dură îndreptată, așa cum a spus de nenumărate ori, împotriva terorismului. Linie de forță care ar putea să continue, odată cu acțiunile armate împotriva bazelor PKK din nordul Siriei odată cu revizuirea – posibil drastică – a politicilor de azil. Cotidianul Sozcu citează și critica adusă de Erkin Delikanli, liderul din Ankara a Partidului Democrat din opoziție care spunea că „moscheile nu erau suficiente, a trebui să introducă politicul și în barăcile militare. Fotografiile astea nu vor duce la câștigarea alegerilor, dar constituie o lovitură dată glorioasei noastre armate. Vrem ca cine a pus afișele respective să le dea jos imediat”.  

Delikanli sesizează corect ultima dintre mișcările electorale a lui Erdogan (de altfel, extrem de previzibile în linia jocului politic nemilos demarat după eșecul încercării de puci militar): controlul riguros al armatei și a liniei sale de comandă și control unde reprezentanții tuturor echipelor anterioare, indiferent de grad, au fost înlocuiți cu oameni fideli Sultanului, dar și apropierea de cler, sedus de marele și curajosul demers al lui Erdogan de a a readuce Hagi Sofia ca locaș de închinăciune islamic. Miza opoziției este de a demonstra că acestea sunt tot atâtea dovezi că, treptat dar rapid, Erdogan abandonează toate valorile statului democratic și se îndreaptă spre ceea ce ei numesc „un stat profund dictatorial”, încercare de a consolida perspectiva renașterii neo-otomanismului care să fie instalat ca formulă de existență a noii Turcii.  

Întrebarea esențială – și vom avea răspunsul duminică seara – este dacă această argumentație va influența opțiunile electorale și va inversa tendința din primul tur. Iată deci ce publica ieri BIANET, o foarte interesantă prezentare comparativă între datele oferite de trei institute de sondarea opiniei publice, KONDA, ASAL și AREA, doar două dintre ele indicând victoria lui Erdogan în turul doi, cei de la AREA estimând că șansa va surâde, cu un avantaj minim, contracandidatului său Kemal Kilicdaroglu. 

image

Poate este cazul dacă subiectul vă interesează, să recitiți - eventual ca avanpremieră la discuțiile care inevitabil se vor stârni după acest al doilea tur de mâine - să lecturați cu atenție Raportul echipei de observatori OSCE la alegerile din Turcia, conținând oarece acuzații de nereguli dar, în general, suficient pentru ca atât americanii (prin vocea principalului adjunct al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat), cât și europenii (prin poziția exprimată de J.Borrell, șeful diplomației UE) să fie extrem de prudenți în a critica și a înrăutăți relații și așa tensionate.  Oricum, raportul final va fi discutat post-factum în iunie, la Strasbourg. Dar un avertisment este dat, ceea ce, în funcție de circumstanțe, se poate întâmpla în viitorul imediat, evident în cazul în care contracandidatul lui Erdogan va pierde și se va plânge forurilor internaționale invocând nereguli grave și practici nedemocratice. 

Sunt destul de puțin dubii asupra rezultatelor ce vor fi anunțate mâine seară. În schimb, există multe necunoscute privind modul în care se va evolua Turcia în zona relațiilor sale geo-strategice, lucru deosebit de important atunci când vorbim despre cea de-a 15-a putere militară a lumii și curtată ca atare, deschis sau discret, de toți marii actori globali. 

Rezultatele nu se vor lăsa așteptate. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite