Şi Banca Mondială spune că pierdem banii din PNRR. Ministrul Boloș confirmă cu bâlbâieli

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din marile speranţe pe care ni le-am pus în PNRR se cam alege praful. Inconştiența conducătorilor noştri duce la pierderea  a miliarde de euro din banii pe care-i vedeam investiţi în infrastructura ţării, neglijată 30 de ani.  Dacă erau ignoranţi specialiştii şi comentatorii răutăcioşi, acum şi Banca Mondială minte?

Tranşa a doua din banii PNRR, care trebuia să vină în martie, este şi acum blocată. Tranşele a treia şi a patra depind de legile pensiilor şi salarizării şi, după cum se derulează discuţiile în coaliţie, slabă speranţă să vedem banii. De aici concluzia că anul acesta nu vedem banii programaţi din PNRR.

Chiar şi guvernul ştie că nu vom primi banii. Dintr-un document emis de ministerul Finanţelor Publice, rezultă că guvernul mizează doar pe granturi valorând 1,9 miliarde euro pe 2023, din circa 6 miliarde de euro prevăzuţi a fi încasaţi dacă realizăm toate jaloanele. 

PNRR ar fi trebuit să fie problema numărul unu a guvernului şi a preşedintelui. Sunt necesare analize săptămânale, şi depistaţi incapabilii care nu ştiu şi nu pot să întocmească documentaţia necesară obţinerii acestor bani. Şi înlocuiţi cu alţii, mai tineri şi capabili. Dar nu. Stau pe posturi şi nenorocesc o ţară pentru că fac parte din clientela politică.

Asta e culmea! Să-ţi ofere UE gratis 14 miliarde euro, şi cu dobânzi foarte mici încă 14 miliarde,  şi birocraţii noştri, retribuiţi cu salarii nesimţite, să nu fie în stare să alcătuiască documentaţiile necesare! Iar preşedintele Iohannis nu vede „gaura”. Pentru că este creată de coaliţia adusă la putere chiar de către domnia sa.

Până la sfârşitul anului 2026 obiectivele finanţate prin PNRR trebuie finalizate, altfel pierdem toţi banii. Finalizate la cheie, adică proiectate, construite şi date în folosinţă. Este posibilă o astfel de mobilizare de forţe? Poate în alte ţări, la noi nu este posibilă.

Ce spune Banca Mondială

Într-o analiză realizată de experți ai Băncii Mondiale pentru guvern, consultată de G4Media, se arată că există ”un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. E vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi,  și campania de împădurire.

Metroul din Cluj. Proiectul, finanțat cu 300 de milioane de euro, abia a trecut de faza contestațiilor. Contractul de aproape două miliarde de euro pentru proiectarea și execuția magistralei M1 la Cluj-Napoca poate fi semnat cu Asocierea Gulermak – Alstom după ce contestația depusă de Dogus, firma concurentă, a fost respinsă. Dar când să mai fie proiectat şi executat în doar 3 ani?

Cele 27 de spitale noi. Ministrul Alexandru Rafila a reușit să treacă prin guvern abia în 22 februarie lista cu cele 27 de spitale și secții noi care ar fi trebuit construite cu bani din PNRR. Opoziția și experți din domeniu au acuzat întârzierea cu un an a acestei decizii. Cum să poate fi realizate până la sfârşitul anului 2026?

Campania de împădurire și reîmpădurire. Campania a fost lansată abia în noiembrie 2022. Măsura de investiții din PNRR – Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Noi ştiam de întârzierile în legea Pensiilor şi legea Salarizării. De fapt sunt mult mai multe întârzieri, deci riscurile de a pierde banii creşte proporţional.

Cum bugetul de stat, proiecte semnate şi demarate, toate sunt bazate pe banii din PNRR, toate se blochează şi nu se mai modernizează nimic din banii de la UE.

Ministrul Boloș confirmă raportul Băncii Mondiale dar se bâlbâie

”Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final, depinde de coordonatorii de reformă și de noi, cum vom duce discuțiile în negociere cu Comisia Europeană”.

Ministrul Boloș ne abureşte că este în discuţii cu CE, deşi toată lumea ştie că nu te joci de-a discuţiile cu reprezentanţii CE. Ori faci ce scrie în contractul PNRR, ori adio bani.

Au mai fost semnale trase de ministrul Fondurilor Europene. Degeaba. Ciucă, Ciolacu şi Iohannis sunt ocupaţi de „gaura” de la buget. Care creşte în continuare. De aceea  Ministerul Finanţelor Publice n-a publicat nici până astăzi execuţia bugetară la martie 2023.

Florin Cîțu, fost premier si ministru de Finanțe, posibil avand legături in continuare in Ministerul Finanțelor Publice, scrie pe facebook

„Ciolacu vrea să încheie acordul cu FMI și Banca Mondială înainte de rotativă. Dacă MF-PSD a apelat deja la FMI și Banca Mondială înseamnă că suntem pe marginea prăpastiei. Este clar acum că MF-PSD a ajuns la fundul sacului și negociază un acord cu FMI și BM. Nici până acum nu a fost publicată execuția bugetară pentru luna martie 2023. Din păcate am avut dreptate. PSD a băgat România în faliment”

Specialiştii trag semnale de alarmă că ne îndreptăm spre prăpastia financiar-bugetară, exact ca în 2009-2010. Degeaba. Şefii partidelor sunt preocupaţi de clientela politică, cu ajutorul căreia speră să câştige alegerile în 2024. S-ar putea să aibă o surpriză extrem de neplăcută!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite