Scuzaţi, pardon, bonjur!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinamica paremiologică a ultimelor decenii e de-a dreptul surprinzătoare -- e asemenea unui puzzle ale cărui multe piese nu mai vor să încapă şi nici să stea la locul lor.

Bunăoară, „ai carte, ai parte” a căpătat o anvergură de-a dreptul hilară. Privind în largul realităţilor sociale, acest dicton nu poate trece decât ca o glumă sinistră – sunt oameni tobă de carte care respiră la limita subzistenţei, pentru că, din nefericire, de nurii mult invocatei „Părţi” se bucură, în voie, analfabeţii. Meseria, care odinioară avea darul de a fi „brăţară de aur”, ţine de un moft decadent, de o tragică inutilitate – ea a fost înlocuită, cu brio, de impostură şi veleitarism („calităţi” aflate la mare căutare, astăzi).

„Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge” pare mai degrabă un gingaş slogan ce are a consola insomniacii -- neavând, în realitate, nicio legătură cu „depărtarea” promisă. Departe vor ajunge, indiferent de ora deşteptării, numai acei care şi-au pregătit „ajungerea” de cu seara, fiind mari virtuozi ai instrumentelor necesare: şpăgi, pile, sfori, prieteni, cumetri, relaţii ş.a.m.d.

…Şi câte exemple n-ar mai fi de dat…, dar, deh!... Să sperăm că lumea va avea, cândva, răgazul necesar pentru a se apleca mai atent spre sine, astfel întorcând societatea la albie. Până atunci, ar fi bine totuşi să nu uităm că noi suntem lumea.

Scuzaţi, pardon, bonjur!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite