Scrisoare deschisă către membrii Congresului Statelor Unite şi ai Senatului Statelor Unite în ajunul invaziei Ucrainei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Onorabili membri ai Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului Statelor Unite – Încă o dată – mulţumim tuturor celor cu care ne-am consfătuit săptămâna trecută pentru efortul făcut în a facilita aceste întâlniri de lucru într-o perioada dramatică pentru Europa, pentru pacea şi securitatea globală.

Considerăm că grupul nostru a avut o ocazie excepţională şi istorică pentru a face un schimb constructiv de idei pentru a căuta modalităţi noi şi mai viabile de a gestiona si cultiva mai mult si mai bine relaţia strategică româno-americană şi, nu in ultimul rând, pentru a contribui cu idei noi în scopul atenuării crizei actuale din Ucraina.

Conform discuţiilor avute,  vă prezentăm un scenariu de evaluare a ceea ce trebuie făcut pentru a preveni invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti şi, ulterior, pentru a asigura o poziţie defensiva critică şi un paravan NATO la Marea Neagră pentru a preveni o iminentă calamitate geopolitică având ca epicentru zona Europei Centrale de Răsărit şi implicit România.

Calculul şi scenariul nostru se bazează pe date reale, pe opinii ale experţilor cu privire la cultura stalinista de la Moscova şi comportamentul militar rus, precum şi pe analiza personalităţii şi comportamentului preşedintelui Putin. Dovezile sunt indubitabile şi convingătoare, toate generând aceeaşi concluzie.

Ucraina

Poziţionarea actuală a trupelor şi a manevrele forţelor  militare ruse  în Belarus şi în jurul graniţei de est ale  Ucrainei şi un eşec total al negocierilor dintre echipa lui Putin şi omologii americani, germani şi francezi - garantează un conflict violent cu repercusiuni grave şi de lungă durată. Ucraina a suferit enorm şi destul în ultimul secol de pe urma Sovieticilor şi a Ruşilor, iar astăzi se confruntă cu anihilarea sa ca stat independent şi suveran. Europa acestor zile va fi martora în curând al unor acte de genocid şi a unei crize de refugiaţi care va eclipsa cu mult pe cea generată de conflictele din Balcani din anii 90. Milioane de europeni vor fi afectaţi ca urmare a acestei invazii nesăbuite şi maligne. 

Context şi Realităţi

Este foarte probabil ca, în momentul în care veţi citi această prezentare, invazia rusă a Ucrainei sa fie în plină desfăşurare – cu atacuri aeriene (bombardamente)  şi rachete venind din interiorul Belarusului şi al poziţiilor ruseşti comasate  în apropierea graniţelor de nord şi de est ale Ucrainei. În ciuda unei situaţii devastatoare şi de neimaginat în anul 2022 (care ne-ar duce cu paşi rapizi înapoi la epoca celui de-al Doilea Război Mondial), există încă modalităţi de a descuraja şi de a obstrucţiona o Rusie beligerantă şi agresivă.

Ucraina

Putin este şi va rămâne un asasin, un kaghebist cu scrupule şi caracter de gangster. Bolşevicul de la Kremlin  înţelege doar forţa brută si respectă numai adversarii şi concurenţii egali sau superiori. El este şi rămâne reticent în a ataca direct NATO şi Statele Unite şi nu se va război niciodată direct si deschis cu America. Rupând treptat largi teritorii din Ucraina, după ce a anexat Crimeea, regimul său despotic şi criminal va deschide larg Regiunea Caucaz pentru o  acţiune mai largă, folosind aşa-numita Republică Moldovenească Pridnestrovienă (Transnistria) ca braţ combatant.

Republica Moldovenească Pridnestroviană este o enclavă militară strategică (recunoscută doar de Moscova) care găzduieşte deja mii de trupe ruseşti, tancuri, avioane de luptă şi un imens arsenal de muniţii. Odată ce Ucraina va fi sub controlul ferm al Rusiei, „căderea” Republicii Moldova (un teritoriu istoric românesc de 3 milioane de locuitori) va fi iminentă (câteva luni), probabil fără a se trage niciun foc. Mai mult, ruşii vor prelua complet regiunea Ucraina-Budjak de la Marea Neagră, controlând astfel navigaţia fluvială între două corpuri de apă de importanţă critică, fluviul Dunărea la sud şi fluviul Nistru la nord. O astfel de acţiune va împiedica navigaţia şi comerţul liber al României de la Dunăre la Marea Neagră pe cel mai mare şi mai important braţ navigabil - Chilia.

La acest scenariu mai apare încă o variabila, Insula Şerpilor din Marea Neagră, teritoriu care astăzi aparţine Ucrainei. Situată la doar 43 de kilometri de Delta Dunării şi de Litoralul Românesc, controlul asupra acesteia devine critic şi vital atât pentru Ucraina cât şi pentru România. O fostă insuliţă românească (care a fost anexată ilegal de Uniunea Sovietică în 1949), Insula Şerpilor a făcut parte dintr-o dispută dintre România şi Ucraina în perioada 2004–2009, în timpul căreia România a contestat definiţia tehnică a insulei şi, în consecinţă, efectele sale asupra delimitării zonelor economice exclusive. Insula Şerpilor este de fapt o anomalie de atol, o stânca de dimensiunea a 20% din Parcul Central din New York. Limitele teritoriale ale platformei continentale din jurul Insulei Şerpilor  au fost delimitate de Curtea Internaţională de Justiţie în 2009, oferind României aproape 80% din zona economică exclusivă în litigiu, unde unele companii americane au fost deja implicate în foraje de gaze offshore.

Atolul acesta este astăzi populat. În februarie 2007 a fost înfiinţată pe aceasta localitatea rurală denumită Bile, cu scopul de a consolida statutul insulei ca locuită şi locuibilă.

Limitele teritoriale ale platformei continentale din jurul Insulei Şerpilor delimitate de Curtea Internaţională de Justiţie în 2009, în favoarea României sunt relevante astăzi pentru ca atât România, cât şi Ucraina pot transforma o insulă liliput într-un real bastion de forţă americană cu extindere vastă către estul Mării Negre. O brigadă americană ca mijloc militar de descurajare adecvat (lansatoare de rachete/ Baterie Patriot, radare/ o navă de suport tip fregată), care va bloca avansul naval rusesc către o parte critică a Mării Negre – Dunăre şi triunghiul vital România/Ucraina şi Moldova. O forţă miliară americană specializată de marines, alături de o garnizoana ucraineană locală, vor putea bloca orice posibilă preluare/ invazie rusă prin forţă a acestei insule.

Există informaţii credibile despre un proces de finalizare a pregătirii unei operaţiuni ruseşti de tip blitzkrieg (asalt naval şi aerian) care vizează preluarea controlului asupra Insulei Şerpilor şi, concomitent, asupra zonei estuarului râului Nipru/Dnieper (un punct critic care leagă sudul Ucrainei cu regiunea Budjak), pentru a crea un coridor pentru Transnistria până la Marea Neagră, încercuind aproape în totalitate Ucraina.

Ucraina

Ce este de făcut?

Îmbunătăţirea apărării aeriene şi de coastă în Europa de Sud-Est.

Redistribuire rapidă a trei escadrile aeriene din Europa pe poziţii avansate, astfel:

- o escadrilă F-16 de la Ramstain la Baza Aeriană CÂMPIA TURZII;

- o escadrilă F-16 de la Aviano la Baza Aeriană OTP sau FETEŞTI;

- o escadrilă F-15 din Marea Britanie la Baza Aeriană BACĂU.

Redistribuirea rapidă a trei baterii MD PATRIOT din Germania, Olanda şi Spania (sau, chiar, de pe teritoriul SUA dacă este nevoie), pentru a construi rapid o adevărată apărare antiaeriană şi antirachetă balistică în zonele: baza MIHAIL KOGĂLNICEANU; CERNAVODĂ-FETESTI; OTOPENI.

Desfăşurarea rapidă a unei unităţi de luptă THAAD (creată corespunzător) pentru a asigura o protecţie strânsă a şantierului DEVESELU.

Transferarea către o poziţie navală de înaintare a două capacităţi TOMAHAWK, fie prin echiparea rapidă a două nave de război locale cu blocuri MK-41 (şi muniţia/rachete TOMAHAWK adecvate) dislocate în Golful CONSTANŢA şi Golful MANGALIA (navele ar putea fi Fregata MĂRĂŞEŞTI şi altul selectat din arsenalul existent).

Alternativ, această măsură s-ar putea concretiza prin transferul din SUA a unor capacităţi existente (care urmează a fi dezafectate în viitorul apropiat), constând în două nave echipate pentru acest gen de misiuni, sub pavilion românesc. Marina americană ar putea, desigur, să-şi menţină controlul operaţional până la momentul în care preţul acestor nave va fi plătit integral.

Acest exerciţiu îndrăzneţ, complex şi rapid va fi perfect în conformitate cu prevederile dreptului internaţional (Carta ONU, art. 51 privind autoapărarea individuală şi colectivă), şi nu va încălca Tratatul INF (chiar dacă nu mai funcţionează). Mişcarea nu va crea un dezechilibru de forţe în zona Mării Negre, deoarece Rusia şi-a construit un arsenal impresionant în Crimeea după ce a anexat-o ilegal în 2014. Exerciţiul ar putea fi de asemenea convingător, ţinând cont atât de proporţionalitatea, cât şi de faptul că unele redistribuiri vor rămâne în vigoare numai în perioada tensiunilor induse de anexarea Crimeei.

Onoraţi Senatori şi Congresmeni,

Suntem pe deplin conştienţi că această scrisoare ar putea fi clasificată drept un oftat neputincios si irelevant menit să genereze nimic mai mult decât idei greşite, patimi inutile şi confuzie. Sau ar putea totuşi fi relevant, dar nu suficient de bun pentru a fi împărtăşit între colegii din Comisia de Securitate si Apărare şi oficialii de la Pentagon. Dar în cazul în care toate aceste teorii, supoziţii şi scenarii ar putea fi sau deveni plauzibile şi în acelaşi timp preveni extinderea unui război devastator, aţi putea măcar să duceţi acest mesaj la următorul nivel de decizie?

Aşteptăm cu mare interes  răspunsul dumneavoastră şi vă dorim tuturor spor şi succes deplin în toate eforturile nobile şi importante în care sunteţi angajaţi.

Dumnezeu sa binecuvânteze America!

Dumnezeu sa binecuvânteze România!

Cu respect şi gratitudine,

Ştefan Minovici

Preşedintele Romanian-American Business Council

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite