Săptămâna patimilor pentru PSD – analiza politică a săptămânii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plecarea lui Ponta în Turcia a ajutat PNL să imprime ideea unui „premier autoexilat”, în timp ce PSD încearcă să dejoace criza de imagine a prim-ministrului
Plecarea lui Ponta în Turcia a ajutat PNL să imprime ideea unui „premier autoexilat”, în timp ce PSD încearcă să dejoace criza de imagine a prim-ministrului

Săptămâna abia încheiată a fost plină de evenimente politice, unul mai important ca altul. Au fost evenimente cu impact ridicat atât în rândul politicienilor, dar mai ales în rândul electoratului. De la anunţul lui Ponta că va mai rămâne în strâmtoarea Bosforului şi până la atacul lui Ghiţă la adresa „câtorva oameni din servicii şi câtorva procurori“, totul s-a concentrat în jurul unor mişcări politice care arată că jocul este încins la maxim.

Anunţul lui Ponta că a decis să mai rămână în Turcia şi faptul că s-a declarat în imposibilitatea de a-şi mai exercita funcţia a dus la o premieră pe scena politică. Folosirea articolului 107 din Constituţie este un fapt fără precedent în România. Efectele în plan de imagine s-au resimţit imediat. PNL a fost în ofensivă atacând din răsputeri şi încercând să imprime imaginea ”premierului autoexilat”, în timp ce PSD a început să joace defensiv, arătând că nu are o linie strategică clară. PSD a încercat să dejoace de fapt criza de imagine a premierului cercetat de DNA, a încercat să câştige cu un Ponta bolnav, dar nu a reuşit să comunice credibil, asta şi pentru că plecarea a fost pe ascuns şi necredibilă.

Scenariile vehiculate în presă, dar şi prin birourile politice acoperă un spectru larg de opinii: de la Ponta încearcă să se victimizeze şi până la Ponta îşi pregăteşte demisia.

Noi credem că a fost un joc în care a contat mai mult pregătirea apărării în dosarul penal decât un joc politic. Obiectivele acestui joc politic le putem pune în secundar şi acestea probabil sunt: ieşirea din criza Ponta-DNA şi tergiversarea vizitelor la DNA până în lunile de concediu (iulie – august), când breaking news-urile nu mai contează. Dar miza principală a fost pregătirea apărării în dosarul penal, pentru că odată intrat sub protecţia sefului de stat turc, pe teren străin, se poate comunica mai uşor cu martorii din dosar decât pe teritoriul României şi este un risc mult mai mic ca organele abilitate să poată înregistra aceste lucruri. Capitolele săptămânii arată după cum urmează:

Numirea ca premier interimar a Generalului Oprea

La câteva zile după această numire, lucrurile par a se limpezi. Preşedintele Iohannis a făcut un joc politic abil. L-a numit pe Oprea, probabil, condiţionand şi trecerea Strategiei naţionale de securitate, dar şi numirea şefului SIE.

Numirea lui Oprea nu e neapărat un lucru care să îi aducă prejudicii mari de imagine lui Iohannis şi pe lângă asta creează un conflict coaliţiei de guvernare. Este prima dată când partidele din coaliţie au poziţii diferite când vine vorba de vot. Mai mult de atât, orgoliul PSD este pus la grea încercare, atunci când vine vorba de numirea în fruntea unui guvern social democrat al unui şef de partid care se zbate în marja de eroare. Pentru premierul interimar Oprea aceasta e şansa unui nou început, este în poziţia celui care poate înclina balanţa. Este singurul pentru care ambele variante de joc PNL, PSD sunt win-win.

Până la numirea lui Oprea, însă, mai trebuie să spunem că jocul preşedintelui Iohannis de la preluarea mandatului şi până acum a fost extrem de inteligent. Aparent a lăsat impresia unui preşedinte suveran, care nu intră prea des în coliziune cu premierul Ponta, mulţi acuzând existenţa unui blat. Şi poate mulţi s-au grăbit să îl eticheteze ca un preşedinte slab.  Acum, putem spune că a fost un joc inteligent, pentru că avem tot tabloul devoalat. Aşa cum mulţi dintre noi ştiau că dosarul Sova îl vizează şi pe Ponta, probabil aşa ştia şi Preşedintele, dacă nu mai mult. A preferat însă să nu intre în coliziune cu Ponta, tocmai ca la momentul decisiv să poată fi mai credibil, pe toate zonele de electorat, atunci când îi va cere demisia, iar acel moment a fost la începutul cercetării penale, în cazul Şova, a suspectului Ponta. Să nu uităm că Iohannis beneficiază şi de încrederea altui electorat decât cel al PNL-ului, încredere care credem că şi-a păstrat-o tocmai şi datorită acestui joc. A intrat în coliziune cu Ponta fix la momentul potrivit.

Strategia de securitate natională

Un eveniment extrem de important în contextul regional actual. Este de departe reuşita preşedintelui Iohannis care a reuşit să o treacă în Parlament. Deşi este vorba despre cum o să arate strategia viitoare a României în planul securităţii naţionale, trecerea prin Parlament este mai degrabă un joc politic atât de important încât s-a eludat chiar subiectul documentului redactat la Cotroceni. Nu a existat o dezbatere a documentului, nu s-au discutat aspectele trecute în el şi cu excepţia lui Călin Popescu Tăriceanu, criticile la adresa strategiei nu există. Faptul că poziţia preşedintelui Senatului este una pur subiectivă şi ancorată politic face ca opoziţia sa să nu fie luată în calcul. Credem însă că strategia merită o dezbatere în sine şi merită punctate noile poziţionări ale României în contextul zonal, dar mai ales rolul pe care şi-l asumă preşedintele Klaus Iohannis de aici înainte.

Nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea SIE.

O mişcare politică importantă şi nu atât prin faptul că Preşedintele îşi numeşte omul de încredere la cârma unui serviciu secret, cât prin efectele pe care le-a născut în rândul Coaliţiei. Considerăm că această mişcare va face jocul politic mai puţin predictibil în perioada următoare. PSD nu are cum să...

Citeşte mai departe analiza săptămânii pe Trendscan.ro

Un text semnat de Cristian Hriţuc


Cristian Hriţuc a activat în zona marketingului politic având la activ numeroase campanii. Din anul 2000 şi până în prezent a lucrat atât în campaniile locale, parlamentare şi prezidenţiale ca şi consultant. Are experienţă atât în ţară cât şi în Republica Moldova unde a fost activ de-a lungul a mai multor ani. Cristian Hriţuc a fost consilier al Preşedintelui României în perioada 2012-2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite