Să avem curajul să luptăm pentru Europa socială!
0Mai sunt mai puţin de o sută de zile până la alegerile pentru Parlamentul European. Acest moment electoral se anunţă mai important ca niciodată atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Va fi momentul pentru o dezbatere reală despre ce fel de Uniune Europeană ne dorim pentru anii care urmează.
După eşecul dreptei politice europene, care a dominat Europa în ultimii 15 ani, conducând-o spre politica de austeritate şi pierderea încrederii în unitatea europeană, este timpul să revenim la forţele politice progresiste de stânga capabile să genereze din nou solidaritatea de care avem atât de multă nevoie la nivel european.
În cazul României, va fi un veritabil test electoral după victoria din cadrul alegerilor parlamentare din 2016. În faţa acestui moment important apare necesitatea de a reconstrui un mesaj politic integrator, ce cuprinde toate curentele politice de stânga, bazat pe responsabilitate şi o acţiune consistentă pentru generarea unei bunăstări reale pentru cetăţeni.
Astăzi, mai mult ca oricând, aceste provocări necesită răspunsuri la nivel european. Europa trebuie să reducă discrepanţele sociale şi de dezvoltare, trebuie să lupte pentru justiţia socială, să combată schimbările climatice cu măsuri coerente şi sustenabile, să gestioneze revoluţia digitală, să asigure un mediu agricol echitabil şi să ofere garanţii de securitate pentru toţi. Pentru a face acest lucru avem nevoie de un nou leadership, de o nouă direcţie politică, bazată pe valori sociale, pe politici şi măsuri pro-active şi eficiente care să nu lase pe nimeni în urmă.
Avem nevoie de un nou Contract Social pentru Europa care să construiască o Uniune Europeană în care toată lumea să aibă din nou încredere. Uniunea Europeană trebuie să redevină o zonă a speranţei, în care problemele importante se dezbat şi se rezolvă împreună. Avem nevoie ca toţi cetăţenii europeni să simtă că beneficiază de drepturi depline, că indiferent de condiţia socială sau regiunea de provenienţă, pot beneficia de oportunităţile oferite de această construcţie comună.
Iar pentru a face acest lucru avem nevoie de o Europă a egalităţii şi echităţii. Ne trebuie un plan social de acţiune la nivel european care să ne permită construcţia unui sistem de protecţie socială întărit, cu servicii publice de calitate, disponibile tuturor. Avem nevoie să creştem veniturile populaţiei la nivel european asigurându-ne că nivelul de trai şi condiţiile de viaţă cresc în ritmul aşteptat de cetăţenii europeni. Accesarea fondurilor europene, dar şi democratizarea şi transparentizarea sistemului de finanţare pot fi soluţiile pentru o dezvoltare echilibrată la nivel european.
Dar lupta pentru oportunităţi egale presupune construcţia unui model bazat pe solidaritate în interesul tuturor. Pentru a face acest lucru trebuie să terminăm cu politica de austeritate. Avem nevoie de un plan de investiţii care să sprijine industria şi crearea locurilor de muncă. Avem nevoie de asemenea să creăm un sistem fiscal aplicabil tuturor, combătând activ optimizarea fiscală, paradisurile fiscale şi negocierile preferenţiale privind regimurile de taxare. Un sistem echilibrat presupune să luptăm împotriva practicilor neconcurenţiale la nivel european care limitează potenţialul de dezvoltare.
În acest context, Europa trebuie să adopte un program de dezvoltare sustenabil. Protecţia mediului, calitatea alimentelor, o apă şi un aer curat, o energie cu impact redus asupra mediului reprezintă doar o parte din indicatorii ecologici şi sociali care pot sta la baza dezvoltării Uniunii Europene în anii care vor urma. Uniunea Europeană trebuie să fie curajoasă în promovarea unui plan pentru accesul la locuinţe, unui transport curat la nivel european sau unei agriculturi performante şi de calitate cu o pondere importantă a produselor bio.
Toate aceste politici nu pot funcţiona în afara unui sistem liber şi democratic. Social democraţia românească a militat mai bine de 125 de ani pentru dezvoltarea democraţiei în România. Această luptă comună la nivel european reprezintă un element identitar esenţial la nivelul familiei noastre politice. Trebuie să luptăm împotriva intoleranţei şi discriminării, să milităm pentru protecţia drepturilor civile şi cetăţeneşti, să combatem activ ştirile false pentru ca democraţia europeană să rămână puternică.
Dar pentru a face acest lucru avem nevoie de toată lumea. Egalitatea de gen, energia tinerilor, experienţa seniorilor, toate trebuie să fie integrate în ceea ce înseamnă o Uniune Europeană inclusivă şi socială. Relansarea garanţiei pentru tineri, un sprijin consistent pentru copii, asigurarea unei pensii decente sau combaterea discriminării de gen trebuie să fie pe agenda europeană.
Însă Uniunea Europeană nu poate ignora lumea. Avem nevoie de toţi, iar pentru acest lucru trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Ce se întâmplă în alte părţi ale globului ne afectează, iar prietenii noştri aflaţi la frontierele UE au nevoie de sprijinul nostru. Parcursul european al Republicii Moldova, al ţărilor din Balcanii de Vest, al ţărilor din Parteneriatul Estic, trebuie să rămână sus pe agenda europeană. Nu putem face aceste lucruri singuri, pentru siguranţa Europei avem nevoie de o politică de apărare comună eficientă şi o colaborare exemplară cu şi în interiorul NATO.
Aceste direcţii reprezintă punctele esenţiale ale programului politic pe care stânga europeană le va susţine în viitorul Parlament European. Este timpul să ieşim din defensivă şi să avem curajul să luptăm pentru o Europă socială, echitabilă, a tuturor!