S-a terminat cu șantajul energetic: foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a tuturor importurilor de energie rusească în UE
0La 6 mai, Comisia Europeană a transmis Rusiei un mesaj foarte clar: s-a terminat. Nu vom mai permite Rusiei să folosească energia împotriva noastră. Nu vom mai permite ca statele noastre membre să fie șantajate. Nu vom mai contribui indirect la umplerea rezervei de război a Kremlinului.

De când Rusia a lansat invadarea pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, am depus eforturi susținute pentru a opri toate importurile de energie din Rusia și am înregistrat progrese satisfăcătoare.
Înainte de 2022, jumătate din cărbunele utilizat în UE provenea din Rusia. Am oprit complet aceste importuri. În ceea ce privește petrolul, am trecut de la 26 % la 3 % în aceeași perioadă. În 2022, 45 % din gazele noastre proveneau din Rusia; în prezent, vorbim despre 13 %.
Am avansat mult, dar nu suficient. Anul trecut, UE a plătit Rusiei 23 de miliarde EUR pentru importurile noastre de energie. Această situație trebuie să înceteze. Nu mai putem lăsa economia, societatea și securitatea noastră în mâinile lui Putin.
Iată de ce Comisia a adoptat o foaie de parcurs prin care se va finaliza procesul de eliminare treptată a importurilor de energie din Rusia.
Urmând calea stabilită în această foaie de parcurs, până la sfârșitul acestui an vor fi interzise orice noi contracte de gaze, fiind eliminate astfel o treime din importurile actuale din Rusia. Vom propune intrarea în vigoare, până la sfârșitul anului 2027, a unei interdicții suplimentare asupra importurilor rămase de gaze rusești în temeiul contractelor pe termen lung existente.
Fiecare stat membru va prezenta planuri concrete de eliminare treptată a importurilor lor de energie din Rusia. Pentru a sprijini aceste eforturi, vom introduce noi norme pentru a spori transparența, prin consolidarea monitorizării și a trasabilității gazelor rusești.
În mod concret, vom înăspri controlul asupra petrolului care intră ilegal pe piața noastră prin intermediul „flotei fantomă” a Rusiei. Vom desfășura misiuni de supraveghere și monitorizare a rutelor maritime, identificând comportamente suspecte și descurajând activități maritime ilegale.
Atenția noastră se extinde însă dincolo de combustibilii fosili. Vom introduce noi restricții pentru a elimina treptat importurile de materiale nucleare din Rusia și a ne întări propriile lanțuri europene de aprovizionare nucleară.
Toate acțiunile din foaia noastră de parcurs urmează o abordare treptată. O vom face împreună, treptat și coordonat, menținând securitatea aprovizionării și reducând la minimum impactul asupra prețurilor.
Până unde ne va duce această foaie de parcurs? Care este destinația noastră finală?
Aspirația noastră finală este să ne eliberăm complet de dependența de gazele rusești până la sfârșitul anului 2027. Luate împreună, măsurile cuprinse în această foaie de parcurs vor elimina efectiv toate formele de energie rusească de pe piețele UE.
Atingerea acestui obiectiv nu va fi o sarcină ușoară. Drumul nu va fi lipsit de greutăți. Dar este un obiectiv care poate fi realizat. Mai mult, trebuie realizat.
Nu toți importăm energie din Rusia, însă toți suntem amenințați de șantajul energetic al Rusiei și de mașina de război a lui Putin. Așadar, trebuie să acționăm împreună.
O facem pentru a ne păstra securitatea, dar și pentru a ne dezvolta potențialul. Pentru a deveni mai independenți, alimentându-ne economia și societatea cu propria noastră energie curată și la prețuri accesibile, o energie care să circule în cadrul unei uniuni energetice pe deplin conectate.
La 6 mai, am spus Rusiei „s-a terminat”. Dar am spus, de asemenea, „da” unei Europe mai libere, mai sigure și mai independente. Pentru că Uniunea noastră beneficiază de o forță considerabilă și a sosit momentul să o valorificăm împreună.
Cine este Dan Jørgensen
Începând cu 1 decembrie 2024, Dan Jørgensen este comisarul europeană pentru energie și locuințe. Anterior, Dan Jørgensen a fost ministru al cooperării pentru dezvoltare și politicii climatice globale în Danemarca, în perioada 2022 - 2024. În calitate de comisar european, rolul său este de a reduce prețurile la energie pentru gospodării și întreprinderi, de a produce mai multă energie curată, de a moderniza infrastructura rețelei noastre și de a dezvolta un sistem energetic rezilient, interconectat și sigur.