Ruşii pleacă cu coada între picioare din Herson. Cum va profita Ucraina de această fugă ruşinoasă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi specialiştii şi comentatorii prezintă plecarea ruşilor din Herson drept o înfrângere ruşinoasă a „invincibilei” armate ruseşti. Adică Putin pierde o capitală de regiune importantă, pe care a anexat-o Rusiei cu câteva săptămâni în urmă!

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Serghei Markov, un comentator și fost consilier al lui Putin, a declarat: "Predarea Hersonului este cea mai mare înfrângere geopolitică a Rusiei de la prăbușirea URSS. Consecințele politice ale acestei uriașe înfrângeri vor fi cu adevărat mari".

Herson reprezenta o importanţă strategică foarte mare pentru ruşi, de ar fi să menţionăm doar că de aici pleacă aprovizionarea cu apă curentă a Crimeei.

Această retragere mai demonstrează un lucru. Putin nu mai conduce armata Rusiei, generalii nu mai ţin cont de opiniile lui Putin, care n-ar fi fost de acord cu o astfel de cedare a singurei capitale de regiune cucerită de ruşi. De altfel, Putin nu a comentat în niciun fel această retragere.

Generalii ruşi au impus o retragere controlată, ca să nu se mai repete scenariul retragerii din Harkov, când ruşii au abandonat cantităţi imense de echipamente militare şi muniţii.

Este evident că, în urma acestei retrageri ruşinoase, starea de spirit a militarilor, dar şi a populaţiei ruse se află în picaj. Nimeni, cu excepţia lui Putin, nu mai crede într-o victorie a ruşilor în Ucraina.

Retragerea armatei ruse din Herson este extrem de dificilă

Podurile care leagă malul drept de cel stâng al Niprului au fost distruse şi de ruşi şi de ucraineni. Ruşii se retrag cum pot, pe pod de pontoane sau cu bacuri ce traversează Niprul, dar sub focul artileriei ucrainene. Sunt multe mii de militari ruşi încă în Herson, iar armata ucraineană a ajuns la periferia oraşului, prudentă şi bănuitoare privind capcanele lăsate în urmă de ruşi. Retragerea completă a ruşilor ar dura cel puţin o săptămână, timp în care nu cred că ucrainenii nu vor profita din plin de deruta şi fuga ruşilor.

Armele primite de la America şi alte ţări şi-au spus în cele din urmă cuvântul. Celebrele rachete HIMARS au distrus metodic şi sistematic centrele logistice ale ruşilor, iar dronele lansate de Ucraina au dat iama inclusiv în flota militară a Rusiei aflată la Sevastopol.

Iarna care bate la uşa va crea mari probleme ruşilor, mai prost echipaţi şi lipsiţi de provizii şi culoare de aprovizionare, comparativ cu ucrainenii. Iar îngheţul solului va permite Ucrainei să deplaseze în siguranţă tancuri şi alte echipamente militare.

Ucrainenii vor beneficia în continuare de la NATO şi UE de armament, muniţii, informaţii, bani, inclusiv echipamente de apărare antiaeriană, dintre cele mai performante. Ruşii au înţeles că poartă de fapt un război cu NATO, prin intermediul Ucrainei. Dar nu au avut curajul să rişte o confruntare cu NATO, fie ea convenţională sau nucleară. Ceea ce demonstrează precaritatea armatei şi economiei Rusiei.

Ce şanse au convorbirile de oprire a conflictului

Se pare că americanii l-au convins pe Zelenski să nu mai condiţioneze aceste convorbiri de schimbarea lui Putin de la cârma Rusiei. Celelalte condiţii, eliberarea întreg teritoriului ucrainean, inclusiv a Crimeei, judecarea criminalilor şi teroriştilor şi contribuţia Rusiei la repararea stricăciunilor pe care le-au provocat Ucrainei, rămân.

Putin este pus în situaţia de a admite convorbiri cu aceste premise, sau de a pleca de la conducerea Rusiei. Economia Rusiei se prăbuşeşte, foştii aliaţi, China, India, Turcia l-au abandonat pe Putin, şi nici pe front situaţia nu este roză. Recenta mobilizare a 300.000 de soldaţi ruşi a fost nereuşită, nu a adus nimic nou pe fronturile din Ucraina. Noii recruti nu au echipamente, arme, îmbrăcăminte, mâncare, locuri de cazare.

Rezultatele alegerilor din America, de la care ruşii aveau o mare aşteptare în victoria republicanilor, le-a tăiat şi această ultimă speranţă. De aici şi anunţarea retragerii din Herson, exact după anunţarea primelor rezultate din alegerile americane.

Întrebarea este până unde vor merge generalii ruşi, văzând că nu au şanse să câştige războiul cu restul lumii. Îl vor debarca pe Putin, vor impune convorbiri de pace, totul acum, înaintea de instalarea iernii ruseşti în teritoriile ocupate din Ucraina.

LE. Podul Antonivski, singura cale de trecere din apropierea orașului Herson, din sudul Ucrainei, pe malul de est al râului Nipru, controlat de ruși, s-a prăbușit.

Fortele rusesti si-au finalizat retragerea din regiunea ucraineana Herson, la vest de raul Nipru, inclusiv din orasul Herson, a anuntat vineri Ministerul rus al Apararii, citat de CNN.

„Pe malul drept nu a fost lăsată în urma nicio piesă de echipament militar sau armament”, a precizat comunicatul, referindu-se la partea vestica a râului. „Toți militarii ruși s-au mutat pe malul stâng al Niprului”

Kremlinul a declarat vineri că retragerea forțelor rusești din Herson nu va schimba statutul regiunii, pe care Moscova a proclamat-o parte a Rusiei după ce a trecut la anexarea acesteia din Ucraina, relatează Reuters.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite