Rușii din armata ucraineană
0Sute de cetățeni ruși s-ar fi înrolat voluntari în trupele ucrainene. Cine sunt aceștia și cum văd viitorul Rusiei?
„Visele devin realitate! Sunt acum în Legiunea Libertatea Rusiei!". Igor Volobuiev, fost șef adjunct al Gazprombank, bancă de stat apropiată puterii de la Kremlin, este unul dintre militarii ruși care au dezertat în Ucraina și au folosit canalul Telegram al Legiunii pentru a-și face publică opțiunea. O a doua grupare de ruși care luptă de partea Kievului se numește Corpul Voluntarilor Ruși.
Luni, luptători din aceste unități au bombardat regiunea Belgorod din Rusia. Andrii Yusov, de la serviciile secrete ucrainene, a vorbit despre o „operațiune de eliberare a zonei de sub regimul Putin”.
Despre existența Legiunii Libertatea Rusiei se știe cel puțin de la începutul lui aprilie 2022. Acesta ar fi formată din soldați ruși care au dezertat, dar și din voluntari cu pașapoarte rusești. Sunt aproximativ 500 de persoane, spune Ilia Ponomariov, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei, care acum trăiește în exil. În 2014, a fost singurul membru al camerei inferioare a Parlamentului de la Moscova care a votat împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea.
Cealaltă unitate, Corpul Voluntarilor Ruși, a fost înființată în august anul trecut și s-ar fi alăturat armatei ucrainene din toamnă. Unul dintre luptători, supranumit Cardinalul, povestește că unitatea îndeplinește sarcini de companie. O companie este formată din 30 până la 150 de oameni. Cofondator este omul de afaceri Denis Kapustin, apropiat extremei drepte rusești, cunoscut sub pseudonimul Denis Nikitin.
Dizolvarea sau păstrarea federației?
În rețelele de socializare, Corpul de Voluntari susține că toți membrii săi au opinii conservatoare de dreapta. Cardinalul a vorbit despre viitoarea Rusie ca despre un „adevărat stat național al rușilor din teritoriile originale rusești”, care „va ține cont de integritatea teritorială a Ucrainei, a Belarusului și a țărilor vecine. (...) Vrem să construim un stat pentru ruși, care să trăiască în pace cu toate națiunile din jur”.
Membrii Legiunii Libertatea Rusiei nu își exprimă public opiniile politice. Ilia Ponomariov susține chiar că nu există o ideologie dominantă în unitate și că formațiunea aceasta militară este prototipul viitoarei armate a Federației Ruse. Nu se poziţionează nici în stânga, nici în dreapta, nu este nici liberală, nici conservatoare - pur și simplu, ideea de a se opune agresiunii rusești i-ar uni pe membrii săi, susține Ponomariov.
Corpul de Voluntari Ruși este asociat Consiliului Civil, o nouă asociație de emigranți din Rusia, fondată la Varșovia. Anastasia Sergheeva este responsabilă de contactele internaționale și a condus până de curând fundația poloneză „Pentru o Rusie Liberă”. Consiliul Civil include și activiști din republicile constitutive ale Federației Ruse dedicați dreptului popoarelor lor la autodeterminare. Mesaje video adresate pe YouTube cecenilor și circasienilor îi îndeamnă să lupte pentru Ucraina și să lucreze pentru independența republicilor lor. Pentru a finanța activitatea Consiliului Civil și pregătirea noilor luptători, Sergheeva caută donații private.
Spre deosebire de Corpul de Voluntari, care ar permite regiunilor să se separe de Federația Rusă, reprezentantul Legiunii, Ilia Ponomariov, a declarat pentru DW, la sfârșitul anului 2022, că scopul este „de a păstra o Rusie unită și indivizibilă în interiorul granițelor din 1991”, în care, totuși, regiunilor să li se acorde puteri extinse și să le fie păstrată identitatea etnică. Și Legiunea colectează donații - în criptomonedă.
Cum se face recrutarea luptătorilor
Înainte să înceapă cooperarea cu Consiliul Civil, Corpul Voluntarilor accepta doar ruși care se aflau deja în străinătate. Mulți ar fi luptat deja în Donbas, alături de Batalionul Azov, încă din 2014.
Între timp, Consiliul Civil a preluat și serviciul de centru de recrutare. Potrivit Anastasiei Sergheeva, sunt acceptați și voluntari veniți direct din Rusia. Site-ul organizației oferă candidaților posibilitatea de a completa un chestionar pe un formular Google sau de a scrie într-o căsuță poștală criptată ProtonMail. „Comunicarea ulterioară se realizează prin sisteme securizate”, explică Sergheeva, fără a intra în detalii.
Oleksii Arestovici, fost consilier prezidențial la Kiev, povestește că Legiunea recruta inițial doar prizonieri de război ruși care și-au schimbat opiniile. Între timp, formațiunea s-a deschis și către voluntari care vin direct din Rusia. Și aceștia trebuie să-și trimită mai întâi CV-ul și copii ale unor documente, inclusiv cartea de identitate, într-o căsuță de e-mail ProtonMail. Procesul de recrutare include test poligraf, un examen psihologic și verificarea aptitudinilor.
După o încercare nereușită de fuziune în august 2022, Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Libertatea Rusiei s-au poziționat critic una față de cealaltă. Cu toate acestea, evită să își exprime public aceste critici.