Putin și amenințarea nucleară: cum poate fi oprit?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul tot amenință cu folosirea de arme nucleare în războiul din Ucraina. Este Vladimir Putin cu adevărat gata să facă un asemenea pas? Ce ar putea reprezenta o "linie roșie" pentru el? DW a stat de vorbă cu experți.

image

Armata ucraineană desfășoară de la sfârșitul lui septembrie o contraofensivă reușită în regiunile Harkov, Donețk, Luhansk și Herson. La Kremlin tensiunile se amplifică  și tot mai multă lume se teme că Rusia ar putea recurge la arme nucleare în Ucraina, așa cum președintele Vladimir Putin a și amenințat de mai multe ori de la începerea agresiunii militare rusești în Ucraina.

Ziarul britanic "The Times" a relatat, citând surse din NATO, că Rusia ar pregăti teste cu arme nucleare în Marea Neagră. Pe Internet a apărut o înregistrare video care arată un tren militar rusesc care se îndreaptă spre granița cu Ucraina și care s-ar afla în legătură cu direcția principală a 12-a din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova, cea responsabilă de arsenalul atomic al țării.

Kremlinul escaladează conflictul cu pași mici

Gerhard Mangott, profesor de Relații Internaționale la Universitatea Innsbruck, ia în serios pericolul folosirii armelor nucleare de către ruși. Trenurile militare și submarinul K-329 "Belgorod" ar putea fi purtătoare de arme atomice.

Gerhard Mangott, profesor de Relații Internaționale la Universitatea Innsbruck
Gerhard Mangott, profesor de Relații Internaționale la Universitatea Innsbruck

"Conducerea rusă arată Ucrainei și guvernelor din Vest că Rusia este nu doar capabilă, ci și dispusă să utilizeze arme nucleare", crede Mangott. "Este deocamdată mai ales o strategie de intimidare. Mesajul ar fi ca Ucraina să nu-și continue ofensiva ei iar Vestul să nu mai ajute Ucraina cu armament."

Dacă aceste amenințări nu vor opri contraofensiva ucraineană, Vladimir Putin ar putea trece la nivelul următor. "Ca mesaj radicalizat 'Opriți ofensiva', Rusia ar putea efectua un test cu o armă nucleară tactică în Marea Neagră sau în Peninsula Kamceatka." Dacă și o astfel de explozie într-un teritoriu nelocuit nu va aduce nimic iar Ucraina va recuceri mai departe alte teritorii, Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică, potrivit lui Mangott: "Aceasta nu va fi folosită pe linia frontului, ci în spatele ei, într-o regiune ucraineană urbană locuită."

Dacă o bombă atomică rusească detonată în teritoriu nelocuit nu ar avea efect de intimidare, Moscova ar putea viza atacarea unor ținte politice și economice din Ucraina, crede expertul militar și fost comandant al Bundeswehr, Ralph Thiele. "Ar putea fi o explozie care emite un puls electromagnetic și care distruge toate instalațiile electrice pe o rază de sute de kilometri pătrați - mașini, televizoare, sateliți, computere, uzine electrice. Aceasta ar fi o variantă."

Cuvinte puternice din SUA

Cei mai mulți experți internaționali sunt de părere că folosirea arsenalului nuclear ar avea consecințe grave pentru Rusia. "Și doar efectuarea unui test, care ar încălca un tratat de interzicere a testelor nucleare ratificat și de Rusia, ar duce la noi sancțiuni economico-financiare de amploare", explică Mangott.

Consilierul de securitate națională al SUA Jake Sullivan a transmis Moscovei avertismente clare
Consilierul de securitate națională al SUA Jake Sullivan a transmis Moscovei avertismente clare

Consilierul de securitate națională al SUA Jake Sullivan a avertizat deja că un astfel de gest al Moscovei ar avea "urmări catastrofale". Într-un interviu la CBS la sfârșitul lui septembrie, el a declarat că acest lucru ar fi fost deja comunicat Kremlinului de către Washington "în mod direct, la cel mai înalt nivel".

Potrivit lui Gerhard Mangott, răspunsul SUA și al NATO ar putea fi unul militar. Fostul director al CIA David Petraeus a arătat că SUA și aliații lor ar fi pregătiți să distrugă toată armata rusă aflată pe teritoriul Ucrainei și să scufunde întreaga flotă rusească de la Marea Neagră. Mangott crede că un astfel de răspuns al Occidentului va fi unul asimetric, cu arme convenționale: "Lui Putin i s-a comunicat nu doar cum va reacționa Vestul la un atac cu bombă atomică, dar și că Rusia va fi ulterior izolată pe plan global, după ce China și India vor condamna și ele un astfel de atac."

Potențialul nefolosit al Chinei

China a adoptat până acum o poziție neutră în războiul din Ucraina. Mulți experți sunt de acord că Beijingul l-ar putea convinge pe Putin să se abțină de la un atac atomic. Ralph Thiele crede că Vestul trebuie să facă mai mult pentru a transforma China într-un aliat strategic. "Putin este dependent de China. Lumea ar avea aici o posibilitate de a obține un armistițiu ca prim pas, printr-o implicare mai puternică a Chinei."

Ralph Thiele, expert militar și fost comandant al Bundeswehr
Ralph Thiele, expert militar și fost comandant al Bundeswehr

El consideră însă că Occidentul nu ar trebui să preseze China să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei. Nu ar fi în avantajul Beijingului să o facă. China ar fi interesată, în principal din motive economice, să obțină încetarea războiului din Ucraina. China nu ar dori nici ca războiul din Ucraina să se transforme într-o conflagrație nucleară. "Politicienii noștri vor să țină China afară din Europa, deoarece consideră că este greu să țină pasul în viitor cu China din punct de vedere economic și geopolitic. Eu cred că trebuie să ne asumăm situația - și anume prezența sporită, incomodă, a Chinei aici în Europa", crede Thiele. Potrivit lui, ar fi vorba de un as în mânecă, pe care Europa ar cam trebui să înceapă să-l folosească.

Crimeea: "Linia roșie" a lui Putin

Gerhard Mangott crede că avertismentele de la Washington vor avea sau nu efectul de intimidare scontat în funcție de evoluția luptelor din Ucraina. O "linie roșie" pentru Vladimir Putin ar putea fi o eventuală tentativă a armatei ucrainene de a recuceri Crimeea, susțin experții.

Podul din Crimeea, grav avariat după o explozie
Podul din Crimeea, grav avariat după o explozie

"Nu îmi pot imagina că Putin va accepta pur și simplu reocuparea Crimeei de către Ucraina. Acest lucru i-ar periclita direct poziția și ar duce la debarcarea sa. Marea întrebare este dacă Putin, pentru a evita o înfrângere, ar fi capabil, obsedat și cu sânge rece, să meargă atât de departe încât să ordone folosirea de arme atomice", spune Mangott. "Eu mă tem că Putin este capabil de așa ceva. Dar mai rămâne o urmă de speranță că eventualul său ordin de a fi utilizate arme nucleare nu va fi executat de cei din subordinea sa."

Deocamdată nu există însă niciun semn clar că liderii ruși s-ar fi decis să folosească arme nucleare, insistă Gerhard Mangott. "Nu am ajuns atât de departe. Nu suntem nici în faza în care Rusia riscă să piardă în mod catastrofal acest război. Dar fiecare înfrângere suferită pe câmpul de luptă, fiecare recucerire de către forțele Kievului de teritorii ucrainene ocupate de ruși ne apropie și mai mult de un astfel de scenariu."

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite