Putin despre război: „Rusia este pregătită pentru dialog“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu cu iz de monolog, Putin a mai spus că o invazie rusă a Poloniei și Letoniei ar fi "complet exclusă”. El a vorbit și despre posibile revendicări teritoriale ale României și Ungariei.

Tucker Carlson și Vladimir Putin în interviul de la Kremlin
Tucker Carlson și Vladimir Putin în interviul de la Kremlin

Interviul de 127 de minute, care a fost înregistrat marți și publicat joi seară, la oră de maximă audiență în Statele Unite, i-a oferit președintelui rus ocazia să reia acuzațiile împotriva Vestului. Intervievatorul său american Tucker Carlson, fost moderator la postul conservator Fox News și cunoscut pentru răspândirea de teorii ale conspirației, nu a ridicat semne de întrebare la interminabilele declarații ale lui Putin, notează, vineri, DPA.

Nu întâmplător, conversația jurnalistului în vârstă de 54 de ani cu șeful Kremlinului - primul interviu acordat de Putin unui jurnalist american de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 - a fost prompt salutată de presa din Rusia. Kremlinul a transmis că Putin a fost de acord cu interviul lui Carlson pentru că abordarea acestuia diferă de relatările "unilaterale" despre conflictul ucrainean ale multor instituții de presă occidentale.

Tucker Carlson și Vladimir Putin în interviul de la Kremlin
Tucker Carlson și Vladimir Putin în interviul de la Kremlin

De altfel, Carlson s-a abținut să descrie ca atare războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei ori să vorbească despre o invazie. La rândul său, Putin a explicat că Rusia nu are niciun fel de interes în PoloniaLetonia sau în alte țări și că, prin urmare, temerile privind un atac rusesc sunt deplasate. Cu o singură excepție, în care Polonia atacă Rusia, a adăugat el. "De ce am face așa ceva? Pur și simplu nu avem niciun interes". Este pur și simplu împotriva bunului simț să intri ”într-un fel de război global", a spus liderul rus, acuzând statele NATO că își intimidează propriile populații cu pretextul unei "amenințări rusești imaginare".

Despre războiul din Ucraina

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Putin a declarat - spre finalul interviului - că Rusia este pregătită pentru dialog. ”A venit timpul pentru discuții, deoarece Occidentul trebuie să realizeze că nu poate câștiga conflictul pe cale militară. Mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va încheia cu un acord. Când această constatare se va fi instalat, Vestul va trebui să se gândească la ce e de făcut în continuare", a spus Putin.

”Repet. Am propus în mod repetat să căutăm o soluție pentru problemele din Ucraina apărute după lovitura de stat din 2014, dar nu ne-a ascultat nimeni. Liderii ucraineni au renunțat la Acordurile de la Minsk. Toate acestea au dus la decizia de a pune capăt războiului pe care neonaziștii l-au început în Ucraina”, a mai afirmat Putin în interviul acordat lui Carslon.

El a insistat că cele două țări au fost pe punctul de a ajunge la un acord pentru a pune capăt ostilităților în cadrul discuțiilor de la Istanbul din aprilie 2022, dar Ucraina ar fi dat înapoi după ce trupele rusești s-au retras din apropierea Kievului.

Putin: SUA trebuie să ”înceteze să mai furnizeze arme”

În vreme ce la Washington continuă dezbaterea privind continuarea sprijinului pentru Ucraina, Putin a afirmă că SUA ar trebui să se concentreze pe problemele interne, mai stringente.

"Vă voi spune ceea ce transmitem în această chestiune inclusiv conducerii SUA. Dacă vreți cu adevărat să opriți luptele, trebuie să încetați furnizarea de arme. Nu ar fi mai bine să negociați cu Rusia? Să încheiem un acord, înțelegând situația care se dezvoltă astăzi, realizând că Rusia va lupta pentru interesele sale până la capăt”.

Casa Albă a declarat în repetate rânduri că este la latitudinea Kievului să decidă când să se angajeze în discuții cu oficialii ruși.

Putin: România și Ungaria ar putea revendica teritorii ucrainene

În primele 30 de minute ale discuției cu Tucker Carlson, Putin a ținut practic un monolog în care a încercat să argumenteze că rușii și ucrainenii sunt unul și același popor și că Ucraina este un stat artificial, creat de boșevici și foștii lideri sovietici Lenin și Stalin prin ruperea de bucăți din teritoriile Poloniei, Ungariei și României.

„După cel de-Al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României. Deci României și Ungariei li s-au luat teritorii care au fost date Ucrainei sovietice, care au rămas până acum parte a Ucrainei. În acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina e un stat artificial, modelat din voința lui Stalin”, a spus Vladimir Putin. 

Tucker Carlson l-a întrebat apoi pe Putin: „Credeți că Ungaria are dreptul să-și ia teritoriile înapoi de la Ucraina? Și ca celelalte națiuni să se întoarcă la granițele din 1654?” 

„Nu sunt sigur dacă ar trebui să meargă până la granițele din 1654, dar ținând cont de ce s-a întâmplat pe vremea lui Stalin sau a așa-numitului regim al lui Stalin, pe care mulți l-au acuzat de încălcarea drepturilor omului și ale altor state, unii ar putea spune că ar putea revendica aceste teritorii, deși nu au dreptul să o facă”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Viktor Orban şi Vladimir Putin în octombrie anul trecut la Beijing
Viktor Orban şi Vladimir Putin în octombrie anul trecut la Beijing

Transilvania și alte ”națiuni frustrate”

Tucker Carlson: ”Sunt mai multe astfel de situații, multe națiuni sunt frustrate, cum e Transilvania, după cum știți în mod evident. La nivelul multor națiuni există o frustrare ca urmare a frontierelor redesenate de pe urma războaielor din secolul 20 și a războaielor întinse pe parcursul a mii de ani, pe care le-ați menționat. Dar faptul este că nu ați expus această poziție în public până acum doi ani, în februarie. Și în cadrul demonstrației pe care ați prezentat-o, pe care am citit-o astăzi, explicați în detaliu că ați simțit o amenințare fizică din partea Vestului în cadrul NATO, inclusiv o posibilă amenințare nucleară. Este o caracterizare corectă a ceea ce ați spus?” 

Vladimir Putin: ”Înțeleg că discursurile mele lungi probabil că depășesc genul interviului. De aceea v-am întrebat la început dacă avem o discuție serioasă sau un show? Ați spus o discuție serioasă. Așa că vă rog să mă înțelegeți. Ajungem la punctul în care Ucraina Sovietică a fost înființată. Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și tot ce Rusia a oferit generos Ucrainei a fost smuls de aceasta”. 

Președintele rus Putin a evitat astfel să dea un răspuns direct referitor la Transilvania și la „frustrarea” unor națiuni europene legate de felul în care au fost trasate granițele după războaiele mondiale din Europa secolului 20. 

Incursiuni până în secolul al XIII-lea

În interviul înregistrat la Moscova și apărut pe site-ul lui Carlson și pe platforma X, fostă Twitter, Putin a început cu lungi remarci despre istoria Rusiei, mergând până în secolul al XIII-lea și înmânându-i lui Carlson un dosar cu documente "ca să nu crezi că îmi scapă ceva". 

Carlson l-a lăsat în mare parte pe liderul de la Kremlin să termine de vorbit și a intervenit rar, dar ocazional i-a oferit lui Putin rampe retorice. La un moment dat, el a întrerupt divagațiile istorice ale președintelui rus: "Puteți să ne spuneți în ce perioadă? Pierd noțiunea unde ne aflăm în istorie".

Preşedintele rus Vladimir Putin şi jurnalistul american Tucker Carlson în timpul interviului
Preşedintele rus Vladimir Putin şi jurnalistul american Tucker Carlson în timpul interviului

Carlson și-a anunțat interviul preînregistrat cu câteva zile înainte, descriindu-l drept un eveniment mediatic major. Pentru Putin, interviul a fost o binevenită scenă desfășurată înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia din 17 martie, după cum remarcă politologul rus Tatiana Stanovaia. Putin l-a folosit pe Carlson în scopuri proprii pentru a avea acces la publicul american. Susținătorii republicanului american Donald Trump, în special, care dorește să revină la Casa Albă, sunt mai puțin critici față de Putin decât mulți alți compatrioți.

Fostul prezentator Fox News Carlson are o audiență de milioane de persoane prin intermediul rețelelor de socializare. Anul trecut, el a fost concediat de către televiziunea americană conservatoare Fox News, fără a oferi la momentul respectiv motive pentru demitere. 

El a găzduit timp de ani de zile o emisiune foarte bine cotată în care a incitat la ură împotriva Partidului Democrat și a minorităților. La scurt timp după ce a plecat de la Fox News, și-a început propria emisiune pe platforma X.

Directorul de comunicare al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a subliniat că nimic din ceea ce s-a spus în interviu nu trebuie luat ca atare. "Nu uitați, îl ascultați pe Vladimir Putin", a declarat el joi la Washington. Carlson a părăsit între timp Moscova.

Vlad Draghicescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite