PSD îl şantajează pe Iohannis cu Legile Educaţiei, ca să-l desemneze pe Ciolacu premier

0
0
Publicat:

Legile Educaţiei au ajuns, în sfârşit, la Guvern, şi urmează traseul interministerial de avizare până în 23 martie. Apoi vor ajunge în Parlament. Aici ele depind de PSD, adică de Ciolacu, care se cere premier în luna mai. Aşa că preşedintele trebuie să aleagă: Ciolacu premier, sau nu trec legile Educaţiei!

Legile, în varianta Deca, au stat în dezbatere doar ultimele 10 zile, în rest au fost ţinute la secret. Iar în ultimele 10 zile s-au lovit de un val de  critici virulente venite de la elevi, părinţi, profesori, universitari, oameni de cultură. Nici pe departe consensul social pe care-l visa Ligia Deca.

Aşa se întâmplă când legile au doar doi autori, Iohannis şi Ligia Deca, iar dezbaterile, când s-au ţinut, au fost făcute de ochii lumii, nu s-a ţinut cont de opiniile contrare legilor. Şi toate acestea, pentru ca să intre cât mai repede în vigoare „copilul de suflet” al lui Klaus Iohannis, al doilea Alexandru Ioan Cuza al României, având menirea de a schimba fundamental educaţia din România. Măcar atât să rămână în urma a două mandate de președinte!

Trecerea rapidă prin Parlament depinde de PSD, care vrea propria dezbatere asupra legilor

PSD nu se supune cerinţelor preşedintelui în privinţa legilor Educaţiei. Cel putin așa  rezultă dintr-o circulară trimisă în filiale,  obţinută pe surse. Iată ce spune circulara.

PSD deschide consultările pe Legile educației. PSD a pledat tot timpul pentru consultare publică și transparentă, pentru că această reformă este mult prea importantă pentru a fi decisă în spatele ușilor închise. Până acum Ministerul Educației nu a dorit să facă publice aceste proiecte. Odată cu intrarea proiectelor pe circuitul de avizare, PSD deschide dezbaterea publică pentru toți cei interesați de acest subiect. Obiecțiile și propunerile acestora vor fi integrate într-un set de amendamente care vor fi promovate de PSD în Parlament.

PSD a stabilit un calendar de dezbateri și consultări, cu următorii factori din educație:

1)        Sindicatele din educație.

2)        cu profesorii și rectorii, 

3)        cu elevii, studenții și părinții, 

4)        cu asociațiile aleșilor locali, 

5)        ONG-uri, 

6)        Parlamentari PSD 

7)        Cu specialiștii PSD din organizațiile județene

Calendarul se va desfășura până pe 31 martie, astfel încât PSD să strângă cât mai multe opinii din societatea civilă, pe care să le transpună apoi sub forma unor amendamente pe care le va susține în Coaliție și în comisiile parlamentare de specialitate.

Trecând peste faptul că toate aceste consultări pot dura peste data de 31 martie, de PSD depinde dacă în Parlament va exista o comisie mixtă, Senat-Camera Deputaţilor, care să dezbată pe repede înainte legile Educaţiei, cum s-a procedat la legile Justiţiei. Ce-a ieşit la legile Justiției, din cauza Legii Avertizorului de Integritate s-a blocat la CE tranșa a doua de bani din PNRR!   

Cel mai sigur vor fi dezbateri separate în cele două Camere ale Parlamentului, în care vor fi dezbătute în comisii  sute, dacă nu mii, de amendamente, culese de PSD sau provenind de la opoziţie. Până în luna mai, când preşedintele va decide cine va fi viitorul premier.  

Dilema preşedintelui. Îl crede pe cuvânt pe Ciolacu?

Presupunând că preşedintele îl crede pe cuvânt pe Ciolacu, că-i va trece legile Educaţiei prin Parlament,  şi îl desemnează premier, nu are nicio garanţie că lucrul se va şi întâmpla. Cuvântul lui Ciolacu!

Este foarte posibil, ca premierul Ciolacu să retragă legile având iniţiator guvernul, cu argumentul că sunt prea importante pentru a fi adoptate în grabă, şi că vor fi adoptate de către viitorul Parlament.

 Argumentul că legile reprezintă jalon în PNRR nu mai ţine, deoarece în descrierea respectivului jalon nu apare cuvântul lege.

Personal am scris multe articole cu obsevatii asupra legilor. Au rămas simple observaţii, şi ale mele şi ale altor comentatori sau specialişti. Doar un singur exemplu. Art 10 din Legea Învăţământului Preuniversitar a rămas la fel, deşi e profund neconstituţional:

(1)În domeniul educației și al formării profesionale prin sistemul național de învățământ, dispozițiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea, se aplică dispozițiile prezentei legi.

Adică Legea Educaţiei bate Legea Bugetului de Stat,  a Salarizării Unitare, Codul Muncii, care se referă şi ele la educaţie şi formare profesională prin specificul lor.

Şi în PNL există opoziţie la actualele legi ale Educaţiei

Mai mulţi lideri din PNL, fără să-şi exprime opoziţia pe faţă, pentru a nu-i supăra pe Iohannis şi Ciucă, nu sunt nici ei de acord cu actuala formă a legilor Educaţiei, şi vorbesc doar pe la colţuri. Nu e clar cât de mare este acest grup de contestatari şi dacă au puterea să influenţeze conducerea partidului. Sau cum vor proceda în dezbaterile  şi votul din Parlament.

Concluzie

Legile Educaţiei nu au şanse  mari să treacă prin Parlament, în timpul necesar pentru intrarea în vigoare la 1 septembrie anul acesta. Şi asta pentru că Iohannis şi Deca s-au crezut înţelepţii neamului, doar ei au scris Legile Educaţiei, fără aportul unor specialişti recunoscuţi în ţară şi peste hotare. Chiar dacă Iohannis îl numeşte pe Ciolacu premier, nici atunci nu este sigur că legile vor trece rapid prin Parlament.

Ghinion!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite