Problemele de climă nu se rezolvă prin „revoluții” birocratice, ci prin bun simț!

0
0
Publicat:

Pe românește, este vremea să ne potolim un pic și să mai și gândim! Faptul că acțiunile noastre pot influența clima, la o scară mai mică sau mai mare, nu mai trebuie dovedit. Este suficient să privim efectele defrișării, ale poluării industriale, ale agriculturii intensive sau ale mineritului la scară industrială pentru a ști că trebuie și că putem lua măsuri. Este pur și simplu o observație de bun simț.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

La fel cum de bun simț este să vedem că micile ferme sau micii producători trebuie protejați în acest proces și nicidecum distruși, așa cum vor extremiștii așa-zis verzi sau de stânga!

La fel cum tot de bun simț este să observăm și că adoptând mereu noi și noi reglementări, nu facem decât să adăugăm birocrație, adică să poluăm societatea prin supra-legiferare, fapt care tinde să devină o falsă soluție a stângii la nivel european pentru aproape orice.

Eu cred că justificarea existenței unei instituții nu stă în cantitatea de legislație emisă ci, desigur, în calitatea ei. A ne isteriza pe orice temă, pe orice subiect – așa cum fac mai ales grupurile de stânga de la Bruxelles – și a emite reglementări care ascund, de fapt, lipsa unor soluții pe termen lung, este o manieră cinică și populistă de a face politică, o manieră pe care dreapta europeană autentică o respinge!

Fac parte dintr-un grup politic, cel al Popularilor Europeni Creștin-Democrați (PPE), care de foarte, foarte mulți ani deja, a inițiat și a pilotat în mod chibzuit agenda UE privind schimbările climatice, într-un fel care să nu ducă la birocrație și false soluții ci, dimpotrivă, care să aducă schimbări în bine în calitatea vieții oamenilor și a nivelului lor de trai.

În cadrul PPE, noi susținem ferm un acord ecologic european solid pentru a face din UE un lider în lupta împotriva schimbărilor climatice, în domeniul tehnologiei curate și pentru a crea noi locuri de muncă de calitate! Aceste lucruri se întâmplă deja și este bine!

Acordul verde european trebuie să dea prioritate cetățenilor și să țină cont de noile realități economice și sociale inclusiv după atacul Rusiei asupra ordinii mondiale globale.

Șantajul Rusiei asupra energiei i-a determinat pe cetățenii europeni, dar și pe IMM-uri, din România în Belgia și din Finlanda în Portugalia, să sufere din cauza creșterii prețurilor și a inflației ridicate. Este un fapt și este clar că dependența nu poate fi scăzută decât prin noi soluții tehnologice cu efect pe termen lung și foarte lung.

Dar! În același timp, toate părțile societății trebuie să poată îmbrățișa tranziția. Numai împreună, de la familii la proprietari de magazine și de la fermieri la industria consumatoare de energie, ne vom putea atinge obiectivele. Iar asta, în același ritm. Subliniez acest aspect.

Avem așadar nevoie de mai puțină birocrație decât de mai multă birocrație.

Prin urmare, ne dorim o pauză de reglementare, care să țină cont de capacitatea de absorbție a societății dar și de efectele reale ale legislațiilor adoptate în viața de zi cu zi.

Cerem astfel liderilor altor grupuri politice, care împărtășesc acum opiniile pe care noi le susținem încă de anul trecut cu privire la necesitatea unui moratoriu de reglementare, să ne potolim un pic, pe românește, și să gândim, dincolo de pasiuni, dincolo de isterii, dincolo de arătat cu degetul și, mai ales, dincolo de populism!

De aceea, PPE Creștin-Democrat nu poate sprijini propuneri precum privind „Utilizarea durabilă a pesticidelor” și „Legea refacerii naturii” în forma lor actuală, pentru că securitatea alimentară nu ar trebui să fie compromisă nici în Europa, nici la nivel global doar pentru că unora, care ar trebui să știe mai bine, li se pare că distrugând micii agricultori și micii producători europeni, salvează clima.

Așa cum am spus de la început, prioritatea noastră este să trăim într-un mediu sănătos, dar în niciun caz și niciodată cu prețul distrugerii micilor afaceri, adică a modului de viață european autentic, tradițional și sustenabil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite