Premierul Ciolacu minte cum respiră. Sau nu ştie pe ce lume trăieşte când vorbeşte despre bugetul Educaţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O întreagă sarabandă de vorbe a emis premierul Ciolacu despre bugetul Educaţiei pe 2024. Ori minte cu neruşinare, ori nu ştie ce vorbeşte.

Iată declaraţia sa: „Avem un buget, iarăşi, istoric la Educaţie, de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie“.

Să vedem care este realitatea. Bugetul Educaţiei are două componente: alocarea de la bugetul de stat direct către ministerul Educaţiei, şi o altă componentă provenind  din bugete locale, bugete din fonduri proprii ale instituțiilor, bugete din fonduri europene. Primăriile au obligaţia să asigure prin bugetele proprii  cheltuielile de întreţinere, reparaţii, funcţionare ale şcolilor. Cele care au bani, celelalte se complac cu şcoli cu toaleta în curte, cum avem încă un număr de câteva sute de şcoli.

În 2023 situaţia a fost următoarea:

De la bugetul central: 2,1% din PIB

De la alte surse: 1,1% din PIB

Aşa rezultă că în 2023 bugetul total prevăzut pentru  Educaţiei a ajuns la 3,2% din PIB. Cât va fi în realitate, mai ales componenta din „alte surse”, vom vedea la execuţia bugetară pe 2023.

Ce ne spune Marcel Ciolacu pentru bugetul Educaţiei pe 2024

Un buget istoric, de 4,1% din PIB. Dar nu spune cât este alocarea bugetară directă către ministerul Educaţiei, şi care este cea venind din alte surse. După principiul popular „mulţi vede, puţini înţelege”!

Dacă procentul de 4,1% din PIB ar fi exclusiv cel de la bugetul central către ministerul Educaţiei, Ciolacu nu ar fi scăpat ocazia să se laude cu 5,4% buget total alocat Educaţiei în 2024, cuprinzând şi banii din alte surse.

De altfel, a si declarat intr-o emisiune tv:

Părerea mea, că vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu patru în față la educație şi cu cheltuielile indirecte în administrația locală. Eu cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%, fiindcă aici este viitorul.”

În realitate, cred că situaţia bugetului Educaţiei în 2024 stă astfel:

De la bugetul central: 2,7-2,9% din PIB

Fonduri din alte surse: 1,4-1,2% din PIB.

Aşa se ajunge la 4,1% din PIB, procent cu care se laudă Ciolacu.

Creşterea alocării de la bugetul de stat,  de la 2,1 la 2,8% din PIB este de 33%, nu de 60%  cât se laudă Ciolacu. Vom vedea dacă a fost chiar aşa prinsă în bugetul de stat pe 2024.

Şi cifrele brute spun că premierul Ciolacu minte. Conform economedia.ro, bugetul pe 2023 la Educaţie a fost de 37,5 miliarde lei, conform legii bugetului de stat. O creştere de 61% ar duce la un buget de 57,5 miliarde lei. Ori 4,1% din PIB ar însemna un buget de 71 miliarde de lei pentru Educaţie în 2024.

Exact ce spuneam. Diferenţa de la 57,5 miliarde la 71 miliarde reprezintă fondurile din alte surse, nu de la bugetul de stat.

Adică Ciolacu era convins că 4,1% din PIB reprezenta doar alocaţia directă de la bugetul de stat către ministerul Educaţiei, şi încă 2% din PIB de la administraţia locală. Posibil ca subalternii să-l fi păcălit şi să-l păcălească în continuare. Iar ditamai premierul României se lasă păcălit, deşi ar trebui să stăpânească aritmetica simplă!

O altă minciună, vom avea un buget „istoric” la Educaţie

Comparativ cu alocarea probabilă de 2,8% din PIB pentru ministerul Educaţiei, propusă de Ciolacu pentru 2024, Educaţia a primit:

2019: 2,92% din PIB

2020: 2,90% din PIB

Aşa că mai încet cu bugetul „istoric”!

Se aude că veniturile bugetare pentru anul 2024 sunt prevăzute cu 1% mai mari comparativ cu cele din 2023. Dacă în 2023 nu s-au realizat, de ce s-ar realiza în 2024? Din măsurile legislative gen OUG „trenuleţ”? Au mai încercat şi alţii, şi n-au reuşit.

Ciolacu promite marea cu sarea bugetarilor, pentru că 2024 este an electoral, banii de la CE vin doar dacă deficitul bugetar este păstrat conform promisiunilor făcute, de 4,4% din PIB, investitorii împrumută România la dobânzi uriaşe, de 7-9%.

Pe unde va scoate cămaşa premierul Ciolacu? Ar trebui să se întrebe acum, nu când va fi prea târziu!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite