Planul secret al Rusiei împotriva Moldovei, demascat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul Rusiei de plasare a Moldovei sub controlul său politic, militar și economic până în 2030 apare într-un document secret al Kremlinului, în posesia căruia a intrat un consorțiu internațional de jurnalişti.

Proteste organizate de politicienii pro-ruși la Chișinău
Proteste organizate de politicienii pro-ruși la Chișinău

Documentul intitulat „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” a fost elaborat în 2021 și descrie acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a îndepărta Moldova de UE, de NATO și de alți parteneri occidentali. A fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul Dossier cu sediul în Londra, ziarul suedez Exane, Westdeutscher Rundfunk și Norddeutscher Rundfunk din Germania, postul de investigație polonez Frontstory, Centrul de investigații din Belarus și site-ul de știri din Europa Centrală VSquare.

Documentul, elaborat cu contribuția Statului Major al Rusiei și al serviciilor speciale ruse FSB, SVR și GRU, provine de la aceeași Direcție prezidențială pentru cooperare transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de anexare a Republicii Belarus.

Planul Rusiei eșuează pas cu pas 

Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse de la Chișinău, dar și în discursurile unor politicieni. De exemplu, Rusia urma să deschidă până la sfârșitul anului 2022 un consulat în Autonomia Găgăuză (în sudul țării), lucru care nu s-a întâmplat. Fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, a depus însă multe eforturi pentru a propulsa această inițiativă. În 2021 s-a încercat inclusiv colectarea de semnături în susținerea acestei idei, argumentul fiind că „mulți locuitori din Găgăuzia au cetățenia Federaţiei Ruse și merg în această țară pentru a câștiga bani. Mulţi cetăţeni din autonomie s-au căsătorit în Rusia, au afaceri acolo. Suntem legați de Rusia prin multe fire”.

Conform planului rusesc, până în 2025 între Moldova și NATO nu ar mai trebui să existe niciun fel de colaborare, iar până în 2030 Rusia urmărește ca în societatea moldovenească și în cercurile politice din Moldova să se vorbească despre NATO doar în context negativ, ostilizarea populației în raport cu Alianța urmând a fi realizată cu ajutorul politicienilor pro-ruși și a propagandei prin mass-media. Mesajele anti-NATO sunt promovate vehement de socialiștii și comuniștii moldoveni mai ales în contextul războiului din Ucraina. Exponenții acestor forțe încearcă să acrediteze ideea că NATO și SUA ar atrage Moldova în război prin faptul că ajută Armata Națională a Moldovei să se modernizeze.

Politicienii pro-ruși rămân fără „hrană propagandistică” pentru electorat

În paralel, conform documentului secret rusesc, urmează a fi promovată mai intens sperietoarea populiștilor pro-ruși cu „jandarmul român” în contextul unui inventat pericol de expansiune a României în Republica Moldova. „Pericolul unirii cu România” este instrumentul propagandistic predilect al partidelor pro-ruse din Moldova, prin care acestea își alimentează electoratul. România, care ajută cel mai mult Republica Moldova de peste trei decenii, este prezentată propagandistic drept cel mai mare dușman. În campania electorală din 2019, socialiștii pro-ruși s-au chinuit să acrediteze ideea că „unirea înseamnă război civil”. La întâlnirile cu alegătorii, ei spuneau că, dacă vor avea majoritate parlamentară, vor interzice partidele și mișcările unioniste. De asemenea, pro-rușii promiteau că Moldova va obține statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Economice Eurasiatice” (patronate de Rusia). Acest obiectiv se regăsește și în strategia Federației Ruse.

„Documentul (planul rusesc demascat de jurnaliști – n.n.) este interesant, dar arată că Rusia este cu un pas în urmă față de situația generală din cauza războiului din Ucraina și a capacității UE și a altor organizații internaționale de a se mobiliza și de a se opune intențiilor Rusiei”, susține Sergiu Diaconu, șeful cabinetului premierului Republicii Moldova.

În timp ce Chișinăul a denunțat recent zeci de acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente, Kremlinul își propune în planul său vizând Moldova „creșterea nivelului de participare a Republicii Moldova în activitățile CSI, inclusiv restabilirea participării reprezentanților moldoveni în toate formatele Comunității”.

De asemenea, Rusia și-a propus să creeze în Moldova o rețea de „ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”, precum și să ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic și informațional ONG-urilor prietenoase Rusiei”. Un astfel de ONG a fondat, în 2021, fostul președinte al Moldovei, pro-rusul Igor Dodon.

SUA: Vom rămâne alături de Moldova indiferent de provocările care ar putea urma

„Acțiunile de destabilizare puse la cale de Rusia contra Republicii Moldova nu sunt surprinzătoare și ele vor continua”, a menționat miercuri asistentul principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, Dereck Hogan, fost ambasador al SUA în Republica Moldova. El se află la Chișinău unde participă la sesiunea plenară a Dialogului strategic dintre Statele Unite și Republica Moldova.

Dereck Hogan a menționat în cadrul unei conferințe de presă că SUA vor rămâne alături de Republica Moldova indiferent de provocările care ar putea urma. Potrivit lui, „războiul lui Putin contra Ucrainei deja a generat consecințe grave în Moldova”. El a lăudat moldovenii pentru ajutorul incredibil oferit sutelor de mii de ucraineni care au fugit din calea războiului.

Înainte de a veni la Chișinău, Dereck Hogan a efectuat o vizită la București, iar acolo România și SUA au semnat o declarație comună prin care s-au angajat să sprijine Republica Moldova în contextul acțiunilor de destabilizare puse la cale de Rusia. Potrivit declarației, „România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană”.

Radar mobil de monitorizare a spațiului aerian din partea UE pentru Moldova

De asemenea, presa internațională scrie că UE a decis să achiziționeze un radar mobil cu rază lungă de acțiune pe care îl va oferi Republicii Moldova, pentru a-și putea supraveghea spațiul aerian. Este răspunsul UE la solicitarea insistentă a autorităților moldovene pentru sisteme anti-aeriene, după ce mai multe rachete rusești lansate din Marea Neagră au survolat ilegal spațiul aerian al Moldovei și au lovit ținte din Ucraina vecină. Investiția UE în sistemul ce va fi oferit Moldovei este de 40 de milioane de euro.

Potrivit premierului moldovean Dorin Recean, datorită rezistenței armatei ucrainene, în acest moment Rusia nu are resurse pentru a avansa spre regiunea transnistreană a Republicii Moldova. El a precizat însă că Rusia are instrumente prin care încearcă să destabilizeze Moldova prin „creșterea nesiguranței, a fricii și anxietății și a finanțării protestelor”: „Rusia asta încearcă să facă. Și asta coincide cu agenda acestor grupuri care, în mod normal, trebuie să fie la închisoare, iar banii lor – recuperați de către stat, pentru că i-au furat de la oameni.” 

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite