Paris: „Ne-am cam săturat...“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pourquoi tous ces gens ici? Ce sont des élections en Roumanie!" Proprietarul barului „Le Campanella", din Paris, rue Saint Dominique, este fericit. În această duminică mohorâtă de noiembrie, când majoritatea francezilor îşi face încă somnul prelungit de dimineaţă, la grasse matinée de post-Haloween, românii din diaspora franceză stau la coadă de la ora 7, când s-au deschis cele 8 secţii de votare din Hexagon.

"E ca pe vremea lui Ceauşescu!", se plânge o doamnă mai în vârstă. "Da, dar acum votez pentru că cred că se va schimba ceva". Lumea, calmă, stă la coadă şi profită: de timp, de vecinii de coadă, de barul de lângă, "Le Campanella", şi despică firul în patru. Nu este o surpriză, mulţi au venit de departe, cu copii, cu părinţi, şi mulţi nu vor vota cu Victor Ponta. O spun deschis. "Doar n-am venit până aici ca să votez cu el!"

Coada este, deci, prilej de punere în discuţie: „ne-am cam săturat...". Nu se ştie clar de ce anume, nici dacă paharul este plin, însă diaspora este prezentă. Frumos îmbrăcată, ca de duminică, pentru că de aici alegătorii vor merge la biserică. Părintele Iulian Nistea îi aşteaptă la biserica ortodoxă din cartierul Latin, cea protejată parcă de statuia lui Mihai Eminescu.

Au fost deja 800 la ora 10, mai mult decât în anii trecuţi, se estimează de către oficiali ai ambasadei, ai Institutului Cultural Român, cele două puncte de votare din Paris. Ei sunt treji din zori. Afluenţa de lume îi bucură. Două rânduri care se vor face în curând trei, lume zâmbitoare, care, surprinzător, schimbă impresii. Aş spune aproape că faima diasporei din Franţa, de a fi foarte disparată, nu se mai menţine. Văd altceva. Aud altceva. O diasporă mulţumită de felul democratic în care se desfăşoară la Paris acest scrutin: Ion Ţiriac, venit să voteze cu puţin timp înainte de ora zece, nu a fost acceptat în cabinele de vot înaintea tuturor celorlalţi. Toată lumea trebuie să stea la coadă! Chiar dacă merge greu, chiar dacă legea nu permite ca în sala de votare să intre în acelaşi timp mai mult de cinci persoane, numărul de ştampile existente. Ion Ţiriac a preferat atunci să nu mai voteze.

Nota redacţiei: Între timp, Ion Ţiriac a venit la Bucureşti, acolo unde a votat la Liceul Jean Monnet. „Am încercat să votez la Paris. Era o mulţime de oameni atât la consulat, cât şi la ambasadă. E mai simplu acum“, a declarat Ţiriac. 

Restul muritorilor a decis altfel. La Paris cozile cresc în număr, rânduri, intensitate şi decenţă. Iar patronul barului e mulţumit: de la vot, la cafea şi la dezbateri. In cafeneaua lui. "Votul meu oare va conta?" Evident. Departe de poveştile cu spioni din România, de cancanurile care au poluat campania din ţară, aici lipsa campaniei a dat acestui scrutin un lustru de serios care lipseşte României din Carpaţi.

PS. 45 000 de români cu drept de vot în Franţa, care îşi vor exercita acest drept până la orele 21, ora Franţei, în secţiile de votare deschise la Paris (2), Bordeaux, Lyon, Marsilia, Toulouse, Strasbourg, Nancy

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite