Optimismul deşănţat al lui Boc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul ce tocmai se va încheia a infirmat previziunile pe care premierul le făcea la sfârşitul lui 2009.

Ascultând discursul pe care Emil Boc l-a ţinut în Parlament cu ocazia dezbaterii bugetului pe 2011, sunt din ce în ce mai convins că prim-ministrul este tot mai obosit şi mai surmenat. Se pare că perioada dificilă pe care a traversat-o în ultimul an a lăsat urme adânci. Spun asta pentru că este un act de sinucidere politică să vii la dezbaterea bugetului pe 2011 cu aceleaşi mesaje ca şi la prezentarea exerciţiului financiar pe 2010. Ştim cu toţii că anul ce tocmai se va încheia a infirmat toate previziunile pe care premierul le făcea la sfârşitul lui 2009. Şi atunci, cum poţi să afirmi cu atâta convingere şi seninătate că „bugetul pe 2011 este bugetul ieşirii din criză şi al trecerii pe creştere economică", când aceleaşi lucruri le-ai spus şi cu un an în urmă, iar nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Cum poţi să spui că „bugetul pe 2011 realizează echilibrul necesar între cheltuielile statului, fiind pentru prima data fundamentat pe creştere economică, pe investiţii şi locuri de muncă", când la fel ai prognozat pentru 2010, şi nimic nu s-a adeverit. În aceste condiţii, este firesc să te întrebi cât de credibil mai poate fi premierul, în ochii populaţiei şi ai mediului privat, transmiţând astfel de mesaje? Consilierii care i-au scris discursul chiar nu realizează în ce situaţie peniblă îl pun pe Emil Boc, cu atât mai mult cu cât economiştii care fac parte din Consilul Fiscal (organism înfiinţat în urma adoptării Legii Responsabilităţii Fiscale şi format din reprezentanţi ai BNR, Institutului Bancar Român, Asociaţiei Române a Băncilor, Academiei Române şi Academiei de Studii Economice) au criticat dur bugetul pe anul viitor, înainte de începerea dezbaterilor parlamentare?

Cum poate premierul să iasă public şi să facă afirmaţii de un optimism deşănţat când concluziile specialiştilor asupra bugetului sunt fără echivoc: „măsurile de politică fiscală sunt formulate ad-hoc şi netransparent. Există de asemenea o insuficientă transparenţă în fundamentarea veniturilor şi a cheltuielilor bugetare şi o credibilitate redusă a politicilor sectoriale. Proiecţiile de venituri au fost revizuite în creştere datorită performanţei peste aşteptări la nivelul veniturilor din impozite indirecte. Este necesară o clarificare a ipotezelor ce fundamentează dinamica veniturilor din contribuţii la asigurările de sănătate. Persistă deficienţe în procesul de programare bugetară. Cheltuielile cu asistenţa socială sunt revizuite în scădere pe baza unor propuneri legislative neclarificate. Este necesar un plus de transparenţă în formularea priorităţilor investiţionale".

Devine tot mai evident că Emil Boc este rupt de realitatea care-l înconjoară. Cu ultimele zvâcniri, încearcă să prezinte în tuşe roz o realitate care pare din ce în ce mai neagră. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite