Occidentul trebuie să ia în calcul şi să pregătească era post-Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum stau acum lucrurile în războiul Rusia-Ucraina, Putin nu mai are scăpare. Este posibil ca situaţia armatei ruse, scăpată de sub control, să precipite înlocuirea lui Putin de la conducerea absolută, dictatorială a unei ţări imense, Rusia. Militari ruşi se predau sau îşi negociază predarea armatei Ucrainei. Demnitari ruşi din Crimeea, Donbas, îşi evacuează familiile, sau fug şi ei odată cu ele.

Estonia Rusia FOTO Shutterstock

Sunt voci interne, importante, care cer public, pentru prima oară, înlocuirea lui Putin şi judecarea acestuia pentru înaltă trădare. Şi televiziunile ruseşti, altă dată loiale preşedintelui Putin, sunt acum în degringoladă.

Toată acesta atmosferă care prevesteşte eşecul armatei Rusiei în Ucraina şi automat plecarea lui Putin, trebuie cântărită cu multă grijă de oficialii, strategii şi politicienii occidentali.

O variantă:  prăbuşirea economică şi militară a  Rusiei

Economia Rusiei depinde în proporţie de 50% de exportul de hidrocarburi. Războiul cu Ucraina a triplat, cel puţin, costurile funcţionării Rusiei. Sancţiunile aplicate de către ţările NATO dar şi de către alte ţări, au paralizat comerţul, economia şi finanţele Rusiei.

Rusia are blocate în occident active de circa 300 de miliarde dolari, bani ce vor fi folosiţi, cel mai probabil, pentru plata daunelor cauzate de armata rusă infrastructurii civile a Ucrainei.

Exportul de hidrocarburi din Rusia se va reduce, pe măsură ce ţările occidentale trec la economii drastice şi găsesc resurse alternative la hidrocarburile ruseşti. De aici diminuarea considerabilă a încasărilor la bugetul Rusiei.

Populaţia Rusiei, aparent susţinătoare a invaziei Rusiei, s-a văzut lipsită de bunuri esenţiale, cu care se obişnuise în ultimii ani. Dacă nici războiul cu Ucraina nu merge conform aşteptărilor, cum justifică Putin cei 50.000 de tineri ruşi morţi în acest război?

Putin are o idee fixă, pe care acum o împărtăşeşte şi China. O nouă ordine mondială, în care Rusia să-şi găsească locul pe care îl merită. Doar că locul meritat de un stat rezultă din puterea sa economică şi militară. Ce nouă ordine mondială visează Putin, cu un PIB/locuitor mai mic decât al României? Armata sa, fără a lua în considerare armele nucleare, s-a văzut neputincioasă în războiul cu Ucraina, o ţară mult mai mică şi fără echipamentele militare ale Rusiei. Este adevărat, Ucraina a beneficiat de un ajutor masiv al ţărilor NATO în echipamente militare, instruirea militarilor săi şi informaţii secrete. Dacă Putin n-a anticipat acest ajutor, înseamnă că este un politician prost.

Putin a mizat că sperie lumea cu armele sale nucleare, fie tactice, fie strategice. Dar lumea, respectiv NATO, nu s-au speriat. Conducerea Rusiei a înţeles și ea că un apel la arme nucleare înseamnă sfârşitul lumii, începând cu Rusia.

Occidentul poate lăsa Rusia să se prăbușească economic până la faliment. Dar este în interesul omenirii acest scenariu?

A doua variantă: negocierea revenirii la ordinea  existentă înaintea invaziei Ucrainei

Experţii occidentali ar trebui să înceapă negocierile cu posibili succesori ai lui Putin. Să le explice că dacă doresc ridicarea sancţiunilor şi revenirea la exportul de hidrocarburi anterior invaziei Ucrainei, trebuie să înţeleagă şi să accepte principiile de drept internaţional.

Gogoriţa cu ameninţarea Rusiei de către NATO trebuie să înceteze. Ţările NATO n-au nimic de câştigat dintr-un război cu Rusia. Iar Rusia nici atât.

Exclavele Rusiei, Kalinigrad şi Transnistria, sunt bine mersi de zeci de ani. Nu s-a atins nimeni de ele.

În negocieri mai mult sau mai puţin secrete, occidentul trebuie să explice viitorilor conducători ai Rusiei care sunt condiţiile pentru reintegrarea ţării lor în lumea econmică, comercială şi financiară din care a fost exclusă. Şi că trebuie să plătească daunele produse Ucrainei printr-un război inept, având drept ţintă „denazificarea” şi demilitarizarea Ucrainei. Obiective ridicole, având ca preţ zeci de mii de morţi, militari și civili.

Cu un astfel de scenariu, pus la punct în amănunt, tranziţia de la regimul Putin la un regim, dacă nu democratic, cel puţin raţional, s-ar produce mai uşor, şi ar salva de la moarte alte zeci de mii de militari şi civili, de ambele părţi aflate în conflict.

De la nivelul informațiilor la care avem noi acces este greu de identificat care ar putea fi viitorii conducători raţionali ai Rusiei. Alta este situaţia serviciilor secrete occidentale, care ştiu exact cu ce oameni se poate discuta.

Dacă apare o înţelegere între aceşti posibili urmaşi ai lui Putin şi ţările care au acordat ajutor Ucrainei, s-ar putea ajunge rapid la retragerea armatei ruse din Ucraina, la plata daunelor cauzate infrastructurii Ucrainei. Apoi,  readucerea unei Rusii normale, cu respect faţă de dreptul internaţional, în compania ţărilor occidentale, care să asigure dezvoltarea tuturor economiilor prin conlucrare şi schimburi comerciale. Este şi în interesul major al poporului rus acest demers.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite