O voce în noapte
0A vorbit Ion Iliescu! A sunat la „Naşul“, pe care sincer îl detestă.
L-a admonestat pe Alex Mihai Stoenescu, istoricul care se încăpăţânează să caute adevărul în loc să accepte Teoria Emanaţiei.
A precizat că nu-i face plăcere să discute cu „un ziarist diletant", adică subsemnatul. În studio nu se afla niciun personaj drag domnului Iliescu. Şi totuşi, fostul preşedinte a sunat. Şi a stat în direct mai bine de o oră. Pe banii lui. Pe rublele lui, cum ar zice răuvoitorii.
A fost un moment istoric. Pentru prima oară în 20 de ani, două luni şi două săptămâni, Ion Iliescu a ieşit în bătaia puştii. Şi a făcut-o fără vestă antiglonţ. Până acum, el accepta doar dezbateri formale, în prezenţa unor moderatori şi invitaţi prietenoşi. Astfel, abilului politician nu-i era greu să ducă discuţia în direcţia dorită de el, îndepărtând-o de temele periculoase.
Sigur că Ion Iliescu şi-a apărat cu înverşunare Teoria Emanaţiei. Dar, ieşind la bătaie, s-a expus unui risc major: fisurarea defensivei ermetice, de tip sovietic, pe care şi-a construit-o în ultimele două decenii.
Întrebărilor clare, cu subiect şi predicat, le-a răspuns evaziv, alunecos sau de-a dreptul mincinos. Iar atunci când a făcut un pas înapoi, mici adevăruri au început să izbească ecranul. Iliescu a recunoscut, în premieră absolută, că pe 22 decembrie 1989 a discutat cu Ambasada URSS. Şi că în 1988-1989 se întâlnea cu generalul Nicolae Militaru şi cu Virgil Măgureanu, prin parcuri, pentru a pune la cale răsturnarea lui Ceauşescu.
De ce a sunat Ion Iliescu? Ce l-a făcut să iasă din bârlog? Formal, cea care l-a îndemnat să sune la B1 TV a fost doamna Nina Iliescu. Discreta doamnă Nina, cea care i-a fost alături la bine şi la rău încă de pe vremea studenţiei lor comune la Moscova. Erau ani frumoşi, când îşi făceau declaraţii de dragoste în ruseşte...
Dar, vorba unui coleg: dacă doamna Nina nu l-a rugat, ci i-a ordonat?! Hmmm... E doar unul dintre misterele unei nopţi în care la telefon se auzea vocea unui cetăţean încolţit. O voce fără timp şi fără spaţiu, fără Dumnezeu şi fără patrie, venită parcă din lunga noapte care a acoperit adevărul despre morţii din decembrie '89...