O mică retrospectivă
0E vremea retrospectivelor de tot felul atât pe glob, cât şi în România. Se fac retrospective ale evenimentelor politice, sportive, tehnologice sau ale celor mai bune filme şi spectacole. E loc, însă, între aceste retrospective mondiale şi naţionale - pe domenii de activitate sau pe naţiuni - şi de una subiectivă.
Pentru România cel mai important subiect al anului a fost - de n-ar mai fi fost - tragedia #Colectiv. Acest eveniment nu îl putem include doar în clasamente izolate: un mare incendiu sau o catastrofă umană. #Colectiv a fost şi va rămâne în istoria noastră o traumă naţională care a scos la iveală toate relele sistemului de convieţuire socială şi politică din ultimii 26 de ani: corupţia, învârteala, lenea, delăsarea, micile orgolii şi marile neajunsuri, obişnuinţa răului şi legile făcute anapoda. Lista, evident, este mult mai mare şi ea a fost „citită“ în stradă la câteva zile după această dramă de zeci de mii de cetăţeni abuzaţi.
#Colectiv a arătat ce e mai rău în societatea noastră, dar a scos la iveală şi ce e mai bun: solidaritate, ajutor, revoltă.
Drama din clubul Colectiv ne-a arătat, ca naţiune, cu ce avem mai bun şi cu ce avem mai rău în faţa noastră în primul rând. Ne-am văzut aşa cum suntem şi am înţeles ce avem de schimbat. Între #Colectiv şi alte evenimente care au marcat România în 2015 sunt câteva locuri libere. Enumăr câteva momente care au prins un loc în clasamentul meu subiectiv.
Demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Este un eveniment de luat în seamă indiferent de contextul în care s-a produs pentru că – după plagiat, conflicte cu doi preşedinţi, urmărire penală şi trimitere în judecată, aroganţă şi venin – acest premier părea că nu va putea fi smuls din scaun până la finalul lui 2016.
Continuarea prăbuşirii presei în România. Cum aproape toţi patronii din presa clasică se scaldă în probleme penale, instituţiile media se prabuşesc, financiar, fără zgomot. Micile insule de jurnalism nu vor putea compensa în societate o presă puternică – garant al presiunii vitale pe autorităţi. E o veste rea cu bătaie lungă şi o spun cu riscul să pară că îmi apăr profesia şi abuzez de acest spaţiu.
Instalarea unui guvern de tehnocraţi. Aşez acest eveniment între cele mai importante evenimente din 2015 pentru că va avea efecte importante pe termen lung şi va lămuri o chestiune dezbătută în ultimii 26 de ani. Vom afla dacă un executiv independent politic este mai performant decât cele de până acum. Se va prăbuşi sau va dăinui un mit românesc al „tehnocraţiei"?
Dacă aveţi alte liste subiective de evenimente care au marcat anul 2015 vă rog să le scrieţi în comentariile acestui articol.