New York-ul trimite favoriţii în semifinale. Trump şi Clinton, de neoprit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele săptămâni nu au fost deloc uşoare pentru favoriţii la obţinerea nominalizării. Hillary Clinton a văzut cum rivalul Bernie Sanders a câştigat opt curse din nouă, în timp ce Donald Trump a avut de suportat consecinţele unei serii de afirmaţii neinspirate, care i-au adus critici, dar şi înfrângeri electorale.

Victoriile obţinute de Clinton şi Trump în New York, la distanţe considerabile de oponenţii lor, le netezesc calea spre Convenţiile din luna iulie.

Alegerile din statul New York, pe care Clinton l-a reprezentat timp de opt ani în Senat, au avut o dublă miză pentru fostul Secretar de Stat: una electorală – o înfrângere în statul bogat în delegaţi i-ar fi încetinit galopul spre obţinerea nominalizării, dar mai ales una personală. Un eventual eşec în New York ar fi însemnat un mare semn de întrebare vizavi de capacitatea ei de a fi reprezentativă pentru partid şi de a se prezenta cu succes în alegerile generale din noiembrie.

Pentru Hillary Clinton, New York reprezintă „acasă“, iar victoria obţinută aici a fost, tocmai de aceea, cu atât mai dulce.

Din fericire pentru cea care ar putea scrie istorie devenind prima femeie preşedinte a SUA, statul New York a desemnat-o ca favorită, cu un total de aproape 60% din voturile exprimate. În discursul ţinut după anunţarea rezultatelor, Hillary Clinton a vorbit despre unitate, un mesaj care i-a vizat direct pe susţinătorii contracandidatului Bernie Sanders.

Ilustraţie: Hillary Clinton le-a mărturisit suporterilor că victoria în statul New York are o importanţă „personală“

O abordare mai puţin „pacifistă“ a avut Jennifer Palmieri, şefa de comunicare a campaniei Clinton, care, într-o discuţie cu jurnaliştii americani, a acuzat retorica „distructivă“ promovată de tabăra Sanders, o referire la tirul de atacuri lansat de Senatorul de Vermont la adresa contracandidatei sale.

Potrivit sondajelor, Hilary Clinton este favorită în patru din cele cinci curse electorale de săptămâna viitoare.

În ceea ce-l priveşte pe Bernie Sanders, acesta a fost nevoit să se mulţumească cu gustul amar al înfrângerii. El priveşte însă cu încredere spre următoarele curse democrate. Ţinând cont de ritmul în care donaţiile de campanie îi alimnentează conturile, nu este de mirare că Sanders nu are nici cea mai mică intenţie de a abandona.

Trump şi schimbarea la faţă

New York-ul a arătat că nu crede în Cruz şi că merge pe mâna lui Trump. Victoria obţinută în statul New York a dat un nou impuls campaniei lui Donald Trump, candidat care, în ultimul timp, a surprins cu schimbarea de strategie. Tocmai pentru a evita surprize neplăcute la Convenţia din iulie, Trump încearcă să transmită delegaţilor că este un candidat valid, matur, care poate face o figură frumoasă în noiembrie.

Surprinzător, după victoria obţinută pe teren propriu în New York, Donald Trump a ţinut un discurs scurt, de mai puţin de opt minute, în care a demonstrat că, matematic, senatorul Cruz nu-l mai poate ajunge din urmă în ceea ce priveşte numărul de delegaţi. A vorbit ca un adult, a folosit argumente şi a renunţat la poreclele răutăcioase pe care le folosea la adresa senatorului de Texas. Nu a renunţat doar la jigniri, ci şi la obişnuita cravată roşie optând, de această dată, pentru una albastră. A denunţat din nou sistemul electoral pe care-l consideră corupt şi discriminatoriu la adresa candidaţilor care nu sunt susţinuţi de baza Partidului şi, în acest context, total neaşteptat, a făcut o paralelă între el şi Bernie Sanders.

Trump susţine schimbarea regulilor electorale astfel încât candidatul care obţine votul popular să poată fi şi cel care reprezintă Partidul în alegeri, spre deosebire de momentul actual, când delegaţii aleg candidatul în cadrul unei Convenţii de Partid. Practic, Donald Trump are, în prezent, cel mai mare număr de delegaţi. Dacă am fi vorbit despre oricare alt candidat care să prezinte dinamica lui Trump, nimeni nu ar fi agitat spectrul unei Convenţii contestate. De altfel, aceasta este şi temerea cea mai mare a lui Trump. Că baza republicană a Partidului va reuşi să „saboteze“ o eventuală nominalizare a mogulului american.

Ilustraţie: Donald Trump arată că poate avea un discurs de candidat cu şanse reale la nominalizare

Trump este creditat cu cele mai mari şanse de victorie şi în statele Pennsylvania şi California, care organizează alegeri primare pe 26 aprilie, respectiv 7 iunie.

Alegerile din New York, în cifre

291 de delegaţi au avut de împărţit Hillary Clinton şi Bernie Sanders în New York, în timp ce Donald Trump, Ted Cruz şi John Kasich s-au luptat pentru cei 95 de delegaţi puşi la bătaie în alegerile primare republicane. Statul New York şi-a alocat delegaţii în mod proporţional, ambele procese electorale fiind de tip „închis“, ceea ce înseamnă că doar alegătorii înregistraţi au putut vota.

Guvernatorul John Kasich se încăpăţânează să rămână în cursă, din motive doar de el ştiute. Fie nu are simţul ridicolului, fie are o agendă ascunsă şi speră să capitalizeze cât de curând.

Calendarul alegerilor primare

marţi, 26 aprilie

·         Connecticut – 28 delegaţi republicani, 70 delegaţi democraţi, delegaţi alocaţi în mod proporţional

·         Delaware – 16 delegaţi republicani, 31 delegaţi democraţi, alegeri de tip câştigătorul ia toţi delegaţii

·         Maryland – 38 delegaţi republicani, 118 democraţi, alegeri de tip câştigătorul ia toţi delegaţii

·         Pennsylvania – 71 delegaţi republicani, 210 democraţi, alegerile republicane sunt de tipul câştigătorul ia toţii delegaţii, cele democrate merg pe principiul alocării proporţionale

·         Rhode Island – 19 delegaţi republicani, 33 delegaţi democraţi, delegaţi alocaţi în mod proporţional

marţi, 3 mai

·         Indiana – 57 delegaţi republicani, 92 delegaţi democraţi, alegeri de tip câştigătorul ia toţi delegaţii

sâmbătă, 7 mai

·         Guam alegeri primare democrate – 12 delegaţi

marţi, 10 mai

·         Nebraska alegeri primare republicane– 36 delegaţi

·         Virginia de Vest- 37 delegaţi republicani, 34 delegaţi democraţi

 marţi, 17 mai

·         Kentucky alegeri primare democrate- 61 delegaţi

·         Oregon 28 delegaţi republicani, 72 delegaţi democraţi, delegaţi alocaţi în mod proporţional

marţi, 24 mai

·         Washington alegeri primare republicane– 44 delegaţi, alocaţi în mod proporţional

sâmbătă, 4 iunie

·         Insulele Virgine Americane – caucus democrat – 12 delegaţi

duminică, 5 iunie

·         Puerto Rico caucus democrat – 67 delegaţi

marţi, 7 iunie

·         California – 172 delegaţi republicani, 546 delegaţi democraţi, delegaţi alocaţi în mod proporţional

·         Montana – 27 delegaţi republicani, 27 delegaţi democraţi, alegeri de tip câştigătorul ia toţi delegaţii

·         New Jersey – 51 delegaţi republicani, 142 democraţi, alegeri de tip câştigătorul ia toţi delegaţii

·         New Mexico – 24 delegaţi republicani, 43 delegaţi democraţi, delegaţi alocaţi în mod proporţional

·         Dakota de Nord-caucus democrat- 23 delegaţi

·         Dakota de Sud – 29 delegaţi republicani,25 democraţi, alegeri de tip câştigătorul ia toţi delegaţii

marţi, 14 iunie

Districtul Columbia - caucus domocrat – 46 delegaţi

Număr de delegaţi necesar pentru a obţine nominalizarea republicană: 1.237

Număr de delegaţi necesar pentru a obţine nominalizarea democrată: 2.383

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite