
Ministrul PSD-ist al Finanţelor nu găseşte bani pentru promisiunile populiste ale coaliţiei. Pleacă PSD de la guvernare?
16PSD are ministrul Finanţelor publice. Ca atare e responsabil pentru punerea în bugetul pe 2023 a tuturor promisiunilor legate de pensii, de salariile bugetarilor, de compensările pe energie şi câte altele. Dilema ministrului este următoarea: dacă prinde în buget toate promisiunile partidelor din coaliţie duce la cer deficitul bugetar. Dacă nu le prinde, de ce le-au făcut? Să păcălească cetăţenii? Se apropie alegerile din 2024 şi toate aceste bâlbâieli se vor plăti la vot.
Majorarea pensiilor
PSD, în frunte cu ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că nu se pot majora foarte mult pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB prevăzut pentru pensii în PNRR. Raluca Turcan spune dimpotrivă: şi dacă s-ar majora pensiile cu 25% nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB.
Raluca Turcan explică aceste contre dintre PSD şi PNL:
Pe fond, însă, declarațiile din spațiul public, începând cu ministrul Muncii, din prima zi de mandat, până la toți ceilalți colegi ai lui de partid au acest scop, maximizarea rezultatului electoral, manipularea beneficiarilor, în primul rând a pensionarilor, pentru că despre ei vorbim și plasarea PSD-ului în poziția de partid bun, în condițiile în care foarte multe forțe, inclusiv partenerii de guvernare nu i-ar lăsa. Aceasta este strategia pe care ei o au, creează acea conspirație, ei vor, dar foarte mulți nu îi lasă”.
Şi din partea USR, care prin Cristian Ghinea a construit PNRR, auzim acelaşi lucru, ce ţine de o aritmetică elementară. Nu plafonul de 9,4% di PIB e problema, ci absența banilor din buget.
Marcel Ciolacu, care îl are în subordine pe ministrul Finanţelor, e mai rezervat:
„Părerea mea, de aceea am spus mereu, este un minimum de mărire de 10% care mergi pe punctul de pensie, fiindcă eu cred că avem datoria să ajutăm pe toată lumea în această perioadă de iarnă şi în momentul acela venim cu mai multe variante pe categorii”.
PNL zice altceva: rata inflaţiei fiind de 16%, pensiile ar trebui să crească cu 16% conform legii, pentru a acoperi inflaţia. Nici măcar nu ar fi o mărire de pensii, ci doar păstrarea puterii de cumpărare pentru pensionari. S-a întors roata, PNL dă mai mult, iar PSD mai puţin. Pentru că ministrul Finanţelor le spune celor de la PSD că nu sunt bani.
Ciolacu are şi el dreptate când spune că PNL cu Ludovic Orban la conducere şi Florin Ciucă ministru la Finanţe sau prim ministru au dus datoria publică de la 35% din PIB la 50%, iar inflaţia în 2020 la 10%. A umfla acum bugetul pe 2023, ca să acopere toate promisiunile populiste, înseamnă să arunci deficitul bugetar la cote inacceptabile pentru tratatele cu UE. S-a făcut o excepţie în timpul pandemiei, dar atât. Acum trebuie să revenim la pragul de 3% din PIB deficit bugetar, prevăzut în Tratatul de la Maastricht.
Ciolacu a venit cu soluţia impozitarea progresivă, ca să facă rost de bani la buget, propunere respinsă categoric de PNL.
Problema pensiilor speciale este tot în aer, şi trebuie rezolvată până la sfârşitul anului 2022, pentru că e jalon în PNRR. Guvernanţii dau din colţ în colţ şi nu ştiu cum să nu-şi pună în cap clientelele politice, beneficiare de astfel de pensii. Că pensiile militarilor şi poliţiştilor sunt pensii de serviciu, nu speciale, magistraţii nici nu vor să audă că se atinge cineva de pensiile lor. Mai sunt două luni, şi nimeni nu vede rezolvarea. Problema e în sarcina ministrului Muncii de la PSD, Marius Budăi, care dă din colţ în colţ şi zice că decizia este la politicieni.
Compensări pentru energia foarte scumpă
PSD s-a fript cu plafonarea preţului la lemnele de foc, la 400 lei/mc. Lemnele au dispărut din piaţă, acum în buza iernii, pentru că producătorii nu-şi scot cheltuielile la acest preţ. Aşa că PSD vrea să renunţe la această măsură, să acorde ajutoare de alt tip persoanelor fizice, iar firmele care folosesc lemne de foc să se descurce cum vor şti.
Mai nou, PSD propune un preţ fix pe kwh 1,2-1,3 lei. PNL nu este de acord, pentru ca acum sunt cazuri în care persoane fizice şi juridice plătesc 0,8 lei/kwh.
Statul este dator furnizorilor de energie sume imense rezultate din compensarea promisă, pe care nu a avut de unde să o plătească. Întreaga OUG cu compensarea facturilor este inoperabilă, pentru că cei care au iniţiat-o n-au anticipat efectele, în absenţa unor studii de impact, de costuri şi beneficii.
PSD este într-o situaţie precară, pentru că miniştrii PSD-isti ai Finanţelor şi Muncii sunt aşteptaţi cu soluţii, iar ei o aruncă la decizia politică a coaliției. Marcel Ciolacu îl arătă cu degetul pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, care nu e în stare să vină cu propuneri în domeniul compensărilor la preţurile energiei. Se aruncă pisică moartă de la miniştri la coaliţie şi invers.
PSD este în situaţia de deconta la alegeri toate aceste decizii
Dar PSD n-a ştiut în ce situaţie se bagă când a intrat la guvernare? Preţurile la energie au explodat pe plan extern, şi implicit şi la noi, PNRR are constrângeri şi jaloane care dacă nu sunt rezolvate nu mai vedem banii de la UE. Nu se ştie cât de grea va fi iarna care se apropie, economia mondială şi cea românească bat în retragere, în principal din cauza preţurilor la energie.
În mai anul viitor, PSD ar urma să preia şefia guvernului, într-o situaţie economică foarte grea, cu prevederile PNRR care trebuie respectate, cu reducerea deficitului bugetar până la 3% din PIB.
Ce ar putea face PSD în astfel de condiţii dificile, cu anul electoral în faţă? Nimic. Va deconta la alegeri inflaţia, creşterea preţurilor, scăderea puterii de cumpărare a românilor. Şi nici de la UE nu putem aştepta cine ştie ce ajutor, pentru că toate ţările din UE sunt „înghesuite” de aceleaşi probleme, mai ales dacă nu respectăm tratatele de aderare şi cel legat de PNRR.
Soluţia ar fi reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, mecanismele de urmărire a eficienţei cheltuirii banilor publici. De care tot vorbim de 20 de ani, şi nimeni din conducere nu vrea să audă. Ca să nu piardă voturile bugetarilor în alegeri.
Dar vin momente, ca acesta, în care nu mai ai ce face. Nu poţi să împaci şi capra şi varza. Iar credibilitatea internaţională trebuie s-o păstrezi, altfel te trezeşti cu imposibilitatea de a mai imprumuta bani. Şi atunci ce facem? Ce au făcut Basescu-Boc în 2010?
Până la urmă, soluţia cea mai simplă şi eficace pentru PSD este să plece de la guvernare. Pentru a-şi asigura un scor electoral bun în 2024. Şi soarta ţării rămâne în mâinile lui Iohannis şi ale PNL. O fi bine, o fi rău?