Micromineriada lui Dan Voiculescu ┼či necazul mafiotului Giuseppe Gambino

0
0
Judec─âtorii au dispus confiscarea imobilelor lui Dan Voiculescu
Dan Voiculescu n-ar fi reu┼čit obstruc┼úionarea justi┼úiei timp de un an ┼či jum─âtate f─âr─â complici ├«n Guvern

A┼čadar, Antenele lui Dan Voiculescu au mai c├ó┼čtigat o ├«nfr├óngere, pe care o adaug─â unui portofoliu deja impresionant de e┼čecuri. A fost aceasta ultima ÔÇô dar nu ┼čtim dac─â ┼či cea din urm─â ÔÇô micromineriad─â pe care, din spatele gratiilor, a orchestrat-o cunoscutul mogul. De acum ├«ncolo, dac─â vrem ca lucrurile s─â nu se repete, mai importan┼úi devin complicii s─âi de la v├órful statului.

Directorul Antena 3 a anun┼úat mar┼úi seara c─â ├«┼či mut─â televiziunile din sediie confiscate de stat, iar ANAF a deschis miercuri ├«n instan┼ú─â ac┼úiunea de evacuare for┼úat─â. Cele dou─â opera┼úiuni nu se exclud ┼či vin cu o ├«nt├órziere de un an ┼či jum─âtate. Ele trebuiau puse ├«n oper─â imediat dup─â data de 8 august 2014, c├ónd instan┼úa a decis condamnarea lui Dan Voiculescu ┼či confiscarea extins─â a averii sale.

├Än momentul confisc─ârii, imobilele lui Voiculescu erau grevate de dou─â tipuri de sarcini. Un tip de sarcin─â erau contractele de ├«nchiriere pe care firmele ┼či televiziunile lui Voiculescu le aveau deja ├«n derulare. Respectivele contracte confereau ┼či un drept de preem┼úiune la cump─ârare atunci c├ónd statul le-ar fi v├óndut. Un alt tip de sarcin─â era o ipotec─â ├«n favoarea Raiffeisen Bank, pentru un credit de 46 de milioane de euro contractat de Voiculescu ├«n 2008. Sentin┼úa spunea ├«nc─â c─â imobilele se confisc─â ÔÇŁlibere de orice sarciniÔÇŁ.

Atunci, ├«n august 2014, ANAF a executat ├«ntocmai ┼či la timp sentin┼úa doar ├«n ceea ce prive┼čte Raiffeisen Bank: ipoteca a fost radiat─â, iar banca a r─âmas cu creditul negarantat. ├Än schimb, acela┼či ANAF a dovedit o inexplicabil─â sl─âbiciune ├«n privin┼úa Antenelor. Fostul s─âu ┼čef, Gelu Diaconu, a intrat ├«ntr-un joc simulat de-a ┼čoarecele de┼čtept ┼či pisica proast─â, ├«n care pisica proast─â era Fiscul.

Gelu Diaconu a refuzat s─â r─âspund─â la notific─ârile trustului Intact privind valabilitatea contractelor de ├«nchiriere, s-a pl├óns public c─â nu poate confisca imobilele pentru c─â Antenele au deschis numeroase procese civile, ba chiar a cerut instan┼úei care a pronun┼úat condamnarea s─â-i explice ce ├«nseamn─â exact ÔÇŁlibere de orice sarciniÔÇŁ.

Aceast─â diferen┼ú─â de tratament ├«ntre Raiffeisen ┼či Antene din partea ANAF ar trebui s─â fie l─âmurit─â de c─âtre DNA, prin solu┼úionarea dosarului de obstruc┼úionare a justi┼úiei deschis la ├«nceputul lunii februarie. Ne a┼čtept─âm s─â fie audiat nu doar Gelu Diaconu, dar ┼či ┼čeful s─âu direct, Eugen Teodorovoci, fost ministru al Finan┼úelor, care a consim┼úit la aceast─â stratagem─â.

Poate ar trebui audiat ┼či Victor Ponta, cel care a declarat public c─â Antenele nu se evacueaz─â c├ót este el premier, ca s─â explice cum a reu┼čit s─â se ┼úin─â de cuv├ónt. Ni┼čte responsabilit─â┼úi s-ar putea g─âsi ┼či pe la Tribunalul Bucure┼čti, instan┼ú─â de executare ├«n acest dosar, al c─ârui Birou de Execut─âri Silite trebuia s─â duc─â sentin┼úa la ├«ndeplinire indiferent de presiunile politice care se f─âceau.

Dar p├ón─â ne l─âmurim cum au stat de fapt lucrurile prin subterane, se pune ├«ntrebarea de ce a fost nevoie ca imobilele s─â fie confiscate ÔÇŁlibere de orice sarciniÔÇŁ. R─âspunsul scurt e acesta: pentru c─â altminteri confiscarea extins─â nu este deloc eficient─â. R─âspunsul lung urmeaz─â.

Importat─â din ┼ú─âri cu experien┼ú─â ├«n combaterea marii criminalit─â┼úi, institu┼úia confisc─ârii extinse este nou─â ├«n legisla┼úia noastr─â, se aplic─â unui num─âr limitat de infrac┼úiuni grave ÔÇô ├«ntre care g─âsim corup┼úia ┼či sp─âlarea de bani - ┼či opereaz─â legal cu un soi de prezum┼úie de vinov─â┼úie. Dar mai bine s─â lu─âm un exemplu abstract, f─âr─â nicio leg─âtur─â cu Dan Voiculescu.

S─â zicem c─â liderul mafiot Giuseppe Gambino a f─âcut o avere uria┼č─â ca urmare a 100 de opera┼úiuni de trafic de droguri, dar FBI l-a prins doar o singur─â dat─â. Pentru aceast─â unic─â fapt─â, Giussepe a fost anchetat, judecat ┼či condamnat. Aplic├ónd confiscarea extins─â, instan┼úa a trecut ├«n proprietatea statului nu doar partea de avere ob┼úinut─â din singura tranzac┼úie cu droguri ├«n care a fost dovedit, ci ├«ntreaga avere a lui Giuseppe, adic─â ┼či agoniseala din celelalte 99 de tranzac┼úii nedovedite. Cu alte cuvinte, instan┼úa a avut dreptul legal s─â prezume c─â, afar─â de faptul c─â Giuseppe dovede┼čte contrariul, ├«ntreaga sa avere a fost ob┼úinut─â din trafic de droguri.

Necazul e c─â mafio┼úii versa┼úi iau din timp m─âsuri adecvate ┼či rareori ├«┼či las─â ├«ntreaga avere pe numele lor. Parte o transfer─â c─âtre neamuri care n-au leg─âtur─â cu activitatea lor de mafio┼úi sau c─âtre interpu┼či fideli, parte o greveaz─â cu tot felul de sarcini: ipoteci, garan┼úii, contracte de loca┼úie sau de ├«nchiriere, drepturi de preem┼úiune, servitu┼úi, superficii ┼či alte angarale avoc─â┼úe┼čti. Astfel ├«nc├«t atunci c├ónd vine - Doamne fere┼čte! ÔÇô momentul confisc─ârii, statul s─â nu mai poat─â face mare lucru cu ceea ce confisc─â. A┼ča a f─âcut ┼či Giuseppe: vila din Miami a trecut-o pe numele v─ârului s─âu Salvattore, banii de la Chase Manhattan Bank i-a ├«mprumutat pe termen nedefinit locotenentului s─âu Pasquale, hotelul din Las Vegas l-a cesionat unei firme de┼úinute de nepo┼úica sa ├«n v├órst─â de trei ani┼čori etc.

Dac─â instan┼úa ar fi decis doar confiscarea ┼či at├ót, statul american, de┼či devenit proprietar, ar fi intrat ├«ntr-un h─â┼úi┼č juridic din care n-ar mai fi ie┼čit niciodat─â. Iar din ├«ntreaga avere s-ar fi ├«nfruptat, de fapt, tot Giuseppe ┼či clanul s─âu. Dispun├ónd ├«ns─â confiscarea propriet─â┼úilor ÔÇŁlibere de orice sarciniÔÇŁ, judec─âtorii l-au l─âsat pe Giusseppe a┼ča cum merita: lefter ┼či plin de datorii. Confiscarea extins─â nu este doar parte a pedepsei aplicate infractorului, ci ┼či un instrument eficient de descurajare a celor c─ârora le-ar trece prin cap s─â p─â┼čeasc─â pe poteca pe care a apucat-o Giuseppe.

Acum pune┼úi Dan Voiculescu ├«n loc de Giuseppe Gambino, corup┼úie ┼či sp─âlare de bani ├«n loc de trafic de droguri ┼či Mihai G├ódea ├«n loc de Pasquale. Ve┼úi avea imaginea real─â a balamucului care, vreme de 10 zile, a c─âpiat de cap o ┼úar─â ├«ntreag─â ┼či a l─âsat o pat─â de ne┼čters pe paltonul pre┼čedintelui Iohannis.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite