Meciul România-Ungaria văzut din peluză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporteri români la meciul România-Ungaria FOTO Răzvan Păsărică
Suporteri români la meciul România-Ungaria FOTO Răzvan Păsărică

Nu poţi spune că ai fost cu adevărat pe stadion dacă nu treci măcat odată prin peluză. Acolo este locul unde spectacolul se creează şi unde suporterii cântă şi scandează pentru a împinge echipa susţinută spre victorie.

În primul rând câteva observaţii scurte: dacă te duci împreună cu copilul şi cu soţia la peluză doar pentru că o fi biletul mai ieftin, eşti total iresponsabil şi mai ales la un meci cu miză sentimentală şi matematică mare şi cu tribunele arhipline.

O a doua observaţia este lipsa de cultură a celor care asigură ordinea pe stadioane. Bodigarzii (Pruteanu a spus că este corect să scriem fonetic deoarece limba română nu şi-a schimbat regulile) şi jandarmii au primit indicaţii ca pe stadion să nu se intre cu mesaje Xenofobe. Mi se pare un lucru normal şi de bun-simţ, problema este că pentru ei un tricou cu "Basarabia e România ",   "Unirea Face Puterea",  "Dacii Liberi" reprezintă un tricou cu un mesaj xenofob. Din exces de zel şi din incultură, accesul în stadion era să fie restricţionat la toată peluza pentru simplul motiv că nu ştiau că Basarabia nu se află în Ungaria.

Cei care nu au reuşit să convingă cadrele au întors tricoul şi au putut intra fără de probleme. Cu direcţie către cei care dau astfel de ordine: puţină educaţie nu ar strica. Basarabia nu este cuvânt xenofob şi chiar politicienii români îl folosesc foarte des. Poate pentru date viitoare le spune cineva şi lor că Basarabia este acel pământ românesc aflat la Est de Prut.

Au fost la meci suporteri din toată România, inclusiv de dincolo de Prut (adică din temporara Republica Moldova). Aceştia s-au reunit în Regie şi au venit spre stadion în mod organizat, la un moment dat excortaţi de către jandarmi. Nu au existat incidente, ci doar spectacol de stradă la care lumea din afară aplauda: că nu de multe ori joacă România cu Ungaria, iar vineri a fost sărbătoare în Bucureşti.

Câteva mii de suporteri din toate galeriile importante din România  au creat un spectacol de excepţie. S-a cântat şi s-a scandat tot meciul. S-a intonat imnul naţional şi asta nu doar odată. Respect faţă de cei din peluză care în marea lor majoritate nu sunt nişte huligani, aşa cum încearcă unii să îi descrie. Mare lor parte sunt intelectuali care ştiu imnul României, care ştiu ce înseamnă 1 decembrie 1918, are au auzit de eroismul soldaţilor români pentru întregirea ţării... lucruri pe care majoritatea românilor nu le ştiu. Cunoaşterea le oferă un grad mai mare de libertate, pe care şi-o asumă. De multe ori ceilalţi înţeleg greşit acest lucru. Libertate nu înseamnă să îţi plăteşti impozitele şi să accepţi tot ceea ce clasa politică coruptă îţi oferă. Libertatea se referă inclusiv la dreptul de a reacţiona faţă de abuzurile unui stat care se dovedeşte incapabil de a reprezenta pe cetăţeni. Avem şi drepturi şi nu doar obligaţia de a plăti impozite ce constituie sursă de venit ilegal pentru politicieni. Suporterii ştiu asta.

image

Înaintea meciului suporterii unguri s-au aruncat asupra gardului care îi despărţea de agenţii de pază. Au fost aproximativ 2 500, lucru care a determinat intervenţia forţelor de ordine, ascunse până atunci undeva în spate pentru a nu provoca. Au rupt garduri, au aruncat cu obiecte dar au fost cu uşurinţă liniştiţi. Incidente au existat pe tot traseul din Ungaria spre Bucureşti. Pe drum suporterii români au fost atacaţi şi maşini au fost vandalizate. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la sosirea garniturii din Gara de Nord unde pompierii au fost nevoiţi a interveni pentru a stinge un incideniu provocat de către aceştia. Centrul vechi nu a fost nici el scutit de şoul maghiar şi unde intervenţia parţială a unei părţi a galeriilor de forbal din Bucureşti a făcut ca echilibrul dintre jandarmi şi suporterii maghiari să fie unul favorabil.

image

Probleme au fost la început de meci şi în peluza naţionalei noatre, unde câţiva suporteri din galerii adverse au transformat un mic sector în ring de box. A fost o problemă de minute deoarece toată peluza a început să strige: "Unitate Naţională" şi "România". Lipsa de interes a suporterilor faţă de spectacolul lor a dus confruntarea doar la nivel de petarde. 

Au fost strigate clasice lozinci xenofobe cunoscte pe stadioane. Aşa e jocul între galerii, cu totul nevinovat şi doar de dragul competiţiei. Ele au existat şi de o parte şi de alta. Imnul Ungariei nu s-a auzit de vuietul românilor prezenţi. Unii au spus că nu e frumos, alţii au răspuns că e o formă de protest dar şi de susţinere.

S-a scandat mult pentru România, pentru naţională, dar au fost mesaje adresate şi către cei care de mai bine de 20 de ani mafiotizează fotbalul românesc, iar statul român stă complice la acest lucru. O federaţie care se comportă aşa cum se comportă şi clasa politică: fără respect faţă de lege şi faţă de cei pe care îi reprezintă. Federaţia şi Statul nu sunt companii comerciale.

Roşia Montană a avut un loc deosebit în tribune. Pe lângă afişele clasice cu "Salvaţi Roşia Montană" s-a strigat mult împotriva realizării proiectului: "Uniţi salvăm Roşia Montană". La sfârşitul meciului o parte din suporteri au fost în Piaţă la Universitate şi unde spectacolul a continuat până noaprea târziu. Nu ştiu de ce am impresia că actualul guvern permite manifestaţiile pentru a găsi o justificare de a scăpă de obligaţiile pe care şi le-a asumat atunci când investitorii au cotizat în campania electorală: iată, poporul nu vrea, sunt legat de mâini. Ce să mai: au riscat şi de data aceasta nu au mai câştigat. Aşa e la pocăr (fonetica).

Jandarmeria s-a comportat foarte bine şi civilizat, excepţie unele momente de incultură justificabile prin eşecul sistemului educaţional românesc permanent reformat de specialişti. Nu am identificat abuzuri excepţie câteva lovituri corecţionale aplicate punctual atunci când ele erau cerute. 

Suporterii din Covasna au venit cu un mesaj tricolor cu rezultatul meciului ştiut dinainte şi afişat încă de la scorul de 2-0. A fost premoniţie sau însemn?

meci foto vlad epurescu

Golul a venit repede iar tribunele au fost ridicate în picioare. De aici spectacolul a fost total atât pe teren cât mai ales în tribune. A fost cel mai bun şou (vezi fonetica limbii române) al Naţional Arena de la noua sa existenţă. Echipa naţională s-a ridicat la nivelul tribunelor şi total s-a terminat cu un Val Brazilian şi cu aşteptarea meciului cu Turcia care va avea loc peste câteva zile.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite