Mare concurs național de canto la Cluj-Napoca

0
0
Publicat:

A fost dedicat baritonului și profesorului universitar Alexandru Fărcaș (1935 – 2007), om de cultură emblematic al Clujului liric și educațional, pedagog de renume vreme de 45 de ani la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” (ANMGD) din municipiul de pe Someș, timp de 10 ani (1990 – 2000) rector al acestei instituții de învățământ superior și director general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, între 2001 și 2006. O viață dedicată formării tinerilor cântăreți de operă, încununată de rezultate excepționale, alături de propria-i carieră lirică importantă, ilustrată de peste 400 de spectacole, concerte, recitaluri în țară și străinătate.

FOTO 1 (2) JPG

Asociația Culturala Alexandru Fărcaș a fost constituită spre omagierea memoriei personalității sale, având conducerea asigurată prin președintele lect. univ. dr. Geani Brad, bariton la Opera Română clujeană, vicepreședintele conf. univ. dr. habil. Ina Hudea, regizor artistic, directorul executiv Petru Burcă, bas la același teatru liric..

Dintre multiplele activități desfășurate de la înființare, anul 2024 se remarcă prin prima ediție a Concursului de Canto „Alexandru Fărcaș Voice Competition”, a cărui finalizare a avut loc în perioada 22 – 24 martie, prin Etapa a II-a  și Gala laureaților. Prima etapă se desfășurase după trimiterea de către concurenți a unor înregistrări video, pe baza cărora juriul a făcut selecția pentru ce a urmat.

A fost o ediție națională cu record de participare, la care s-au înscris nu mai puțin de 107 concurenți provenind de la instituțiile de învățământ superior din București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Timișoara, Brașov sau cu studii private, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani împliniți până la data de 22 martie 2024. După prima etapă, competiția a continuat cu 76 de concurenți aleși de juriu. Nivelele de participare au reprezentat toți cei patru ani de studii universitare de bază, plus cei doi de master, reprezentând o oglindă a stadiului național de pregătire în domeniul cântului liric. Alt țel a fost familiarizarea tinerilor cu atmosfera competitivă, foarte important aspect al formării profesionale. Și, bineînțeles, identificarea vocilor de potențial pentru standarde de cariere cu înaltă altitudine internă și internațională.

Dificultatea concursului a constat din cerințele Etapei I-a, eliminatorie (o arie de operă/operetă din repertoriul românesc sau universal) și a celei de-a doua desfășurată în Sala de Concerte a ANMGD, unde cei promovați au trebuit să interpreteze live câte o arie de operă/operetă din literatura muzicală românească sau universală (altele decât cele prezentate în etapa I) și un lied românesc. Repertoriul de concurs a fost la alegerea participanților, ceea ce a reprezentat o relaxare, neexistând impuneri și permițând expunerea unui repertoriu confortabil pentru tineri în stadiile lor de dezvoltare ale studiilor. Însă juriul a fost cel ce a ales piesele pentru etapa a II-a, după ce anunțase din start atât condițiile tehnice privind înregistrarea video, cât și criteriile de jurizare dintre care nu au lipsit calitățile vocale și interpretative, atitudinea scenică, raportul cu pianistul acompaniator, printre altele.

S-au acordat Marele Premiu „Alexandru Fărcaș”, Premiile de podium I, II, III și cele Speciale ce poartă numele unor personalități artistice, critice sau susținătoare, în valoare totală de 9200 Euro, S-au adăugat și Premii Speciale constând din oferirea unor roluri pe scenele Operei Maghiare Cluj și Operei Române Craiova, în stagiunea 2024-2025.

Jurații Adrian Morar, András Kürthy, Adela Zaharia, Andreas Massow, Ramona Coman, Adrian Mărcan
Jurații Adrian Morar, András Kürthy, Adela Zaharia, Andreas Massow, Ramona Coman, Adrian Mărcan

Juriul internațional a fost compus din reputata soprană Adela Zaharia – președinte, prof. univ. dr. habil. Ramona Eremia Coman de la ANMGD, regizorul maghiar András Kürthy, agentul impresarial Andreas Massow de la ARSIS Artist Management (în colaborare cu Lewin Artist’s Management), dirijorul clujean Adrian Morar, baritonul bucureștean Adrian Mărcan – membri.

Premianții

Dar, iată câștigătorii anunțați la Concertul de Gală care a avut loc în 24 martie la Auditorium Maximum al Colegiului Academic Cluj:

Baritonul Damian Mihai și președinta juriului, Adela Zaharia
Baritonul Damian Mihai și președinta juriului, Adela Zaharia

- Marele Premiu „Alexandru Fărcaș” și Premiul Special „Éva

László” oferit de Opera Maghiară Cluj – baritonul Damian Mihai, student în anul IV la ANMGD, clasa conf. univ. Cristian Hodrea. A interpretat la concert Prologul din „Paiațe” de Leoncavallo.

FOTO 4 (2) jpg

- Premiul I – mezzosoprana Dora Blatniczki, masterandă anul

II, ANMGD, clasa asist. univ. Cristina Damian (recitativ și aria Leonorei din „Favorita” de Donizetti)

FOTO 5 (2) jpg

- Premiul II – soprana Claudia Marinescu, masterandă anul I

la Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), clasa prof. univ. dr. Iulia Isaev (recitativ „Piangete voi?” și aria „Al dolce guidami castel natio” din „Anna Bolena” de Donizetti)

FOTO 6 (2) jpg

- Premiul III – baritonul Bogdan Ionuț Lupu, masterand anul II

la ANMGD, clasa asist, univ, Cristian Mogoșan (cavatina lui Figaro din „Bărbierul din Sevilla” de Rossini)

FOTO 7 (2) jpg

- Premiul „Lucia Stănescu” – mezzosoprana Janetka Hoșco,

masterandă în anul II la ANMGD, clasa conf. univ. dr. Florin Estefan. Este al patrulea Premiu „Lucia Stănescu” oferit de mezzosoprana Diana Turtoi în memoria marii soprane, fostă directoare a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Janetka Hoșco a interpretat aria „ Ascolta!... Se Romeo t'uccise un figlio” din „ Capuleti și Montecchi” de Bellini

FOTO 8 (2) jpg

- Premiul „Ion Buzea” – basul Andres Groza, student anul IV,

ANMGD, clasa lect. univ Geani Brad (recitativ și aria lui Procida din „Vecerniile siciliene” de Verdi)

Dirijorul Adrian Morar și Daria Lupu
Dirijorul Adrian Morar și Daria Lupu

- Premiul „Eduard Tumagian” oferit în memoria marelui bariton

– soprana Daria Lupu, masterandă anul I, UNMB, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (recitativ și aria „Oh! nel fuggente nuvolo” din „Attila” de Verdi)

FOTO 10 jpg

- Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei arii de operă – soprana Elena Iuliana Ioana, masterandă anul  I, UNMB, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (aria Margheritei din „Mefistofele” de Boito)

FOTO 11 jpg

- Premiul Special al Juriului, acordat de soprana Adela

Zaharia – mezzosoprana Oana Bolboacă, masterandă anul I, ANMGD, clasa lect. univ. Geani Brad (aria „Una voce poco fa” din „Bărbierul din Sevilla” de Rossini)

- Premiul „Elena Teodorini” acordat de Opera Română

Craiova – tenorul Adelin Cadmiel Ilca, masterand anul I, ANMGD, clasa conf. univ. Cristian Hodrea (aria „Ecco, ridente in cielo” din „Bărbierul din Sevilla” de Rossini)

- Premiul Special „Gheorghe Victor Dumănescu” – baritonul

Cătălin Moței, masterand anul I, ANMGD, clasa conf. univ. Cristian Hodrea (aria Contelui din „Nunta lui Figaro” de Mozart)

- Premiul Special „Luminița Constantinescu” – soprana Milița

Pantin, masterandă anul I, UNMB, clasa conf. univ. dr. Claudia Codreanu (aria Adelei din actul III al operetei „Liliacul” de Johann Strauss”)

- Premiul Special „Dr. Rodica Mureșan” – soprana Andra

Stoica, masterandă anul II, Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, Facultatea de Interpretare, clasa prof. univ. dr. Cristina Simionescu Fântână (aria lui Liù din actul III al operei „Turandot” de Puccini)

- Premiul „Michaela Bocu” pentru cea mai bună interpretare a

unui lied românesc – baritonul Alexandru Ticula, anul III, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, clasa conf. univ. dr. Mariana Șarba (liedul „După nuntă” de Achim Stoia). A acompaniat la pian lect. univ. dr. Silviana Cîrdu.

- Premiul Special ELF, pentru cel mai performant tânăr

participant – tenorul Teodor Malanca, anul II, ANMGD, clasa prof. univ. dr. Marius Budoiu (aria „Quanto e bella” din „Elixirul dragostei” de Donizetti)

Tinerii laureați au fost acompaniați la Gală de Orchestra

Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, condusă de Gheorghe Victor Dumănescu și Adrian Morar.

Ina Hudea și Geani Brad FOTO Nicu Cherciu
Ina Hudea și Geani Brad FOTO Nicu Cherciu

Organizarea concursului a fost exemplară, fiind asigurată de un comitet compus din Geani Brad - director general, Ina Hudea - director executiv, Petru Burcă - director artistic, mezzosoprana Iulia Merca - coordonator artistic, conf. univ. dr. Mira Gavriș, pianist, director de departament la ANMGD - consultant artistic,  tenorul Sorin Lupu, director tehnic ș. a. Un efort susținut de 16 sponsori, 25 de parteneri și o vizibilitate asigurată de 13 parteneri media. Premiile au fost înmânate de personalități ale Clujului artistic, universitar și managerial. A prezentat Ruslan Bârlea.

S-a cântat într-o atmosferă entuziastă, publicul nemaicontenind cu aplauzele și ovațiile ce au subliniat valoarea premianților și, intrinsec, a concursului.

 În stânga, Petru Burcă FOTO Nicu Cherciu
În stânga, Petru Burcă FOTO Nicu Cherciu

Următoarea întâlnire clujeană la „Alexandru Fărcaș Voice Competition” va avea loc peste doi ani, în formulă internațională, un challenge în plus pentru dinamica și eficienta Asociație Culturală Alexandru Fărcaș, un concurs important de canto al României care sunt convins că va avea același mare succes ca și cel arătat la actuala ediție.

Aplauze, ovații, amintiri...  FOTO Nicu Cherciu
Aplauze, ovații, amintiri... FOTO Nicu Cherciu
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite