Manipulare la greu  privind situaţia din Grecia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa situaţiei Greciei, aparent fără ieşire, asistăm la o propagandă greţoasă a stângii din ţările conduse de guverne de stânga, care să aburească populaţia, să nu mai înţeleagă nimeni nimic. Grecia a tot cerut ajutoare şi păsuire, ştergere de datorie, promiţând că-şi rezolvă problemele structurale.

Odată cu venirea extremei stângi la putere în Grecia, reechilibrarea structurală a economiei greceşti a fost amânată la calendele greceşti. Suntem bombardaţi din toate părţile cu informaţii şi judecăţi care tind să demonizeze capitalul străin, instituţiile creditoare, pentru că i-au permis Greciei să ajungă în situaţia această limită. Grecii s-au împrumutat peste măsură şi acum îi scot vinovaţi pe cei care, destul de naivi şi inconştienţi, le-au dat banii.

Şi creditorii internaţionali, inclusiv UE, sunt cu spatele la zid. Dacă deschid iarăşi baierele sacului cu bani, nu numai că reechilibrarea Greciei se amână iarăşi sine die, dar alte ţări i-ar putea urma exemplu, să ceară şi ele ştergerea datoriilor şi noi împrumuturi. Este vorba de Italia, Spania, Portugalia şi, posibil, altele.

Dacă nu fac asta, prăbuşirea economiei Greciei ar antrena un efect de domino în zona euro, cu final necunoscut. Că tot ne-am integrat într-o economie globalizată. Sesizând momentul, bocitoarele din România au prins glas, în frunte cu Victor Ponta.

Iată ce a scris pe facebook, din îndepărtata Turcie, condusă cu mână de fier de Erdogan.

„Cred că în acest moment toţi adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toţi românii de bună credinţă să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţara şi societate!”

Vă sună cunoscut? Căutaţi în discursurile lui Tsipras!

Cine să fie aceşti adversari? Poporul român nu, ar fi ilogic să fie adversarii propriei prosperităţii  economice.

Dar adversarii independenţei noastre economice? În primul rând, că independenţa economică mai există doar în capul socialiştilor, moştenitorii lui Ceauşescu. Într-o lume cu pieţe globalizate, inclusiv piata muncii, e absurd să vorbeşti de independenţa economică.

Ei bine, aceşti „adevrsari” pot fi identificaţi: FMI, UE, BM, Mugur Isărescu, Consiliul Fiscal, toţi cei care avertizează cu nimeni nu a arătat cum se acoperă gaura din bugetul de stat creată prin relaxarea fiscală.

FMI şi-a anulat vizita de evaluare din luna iulie, binomul Ponta-Teodorovici nu mai vrea un nou acord cu FMI. Nici nu va fi posibil, pentru că nici prezentul acord nu va fi încheiat prin îndeplinirea condiţiilor semnate şi de partea romană. Şi atunci, să  vezi cum urcă la cer costurile împrumuturilor pe care le face România. Este tras la indigo scenariul din 2008, când Tariceanu a aruncat cu bani in stânga şi dreapta, să câştige alegerile.

Nici alegerile nu le-a câştigat, dar a lăsat în urmă deficite si dezechilibre structurale uriaşe.

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu este şi mai clar.

Referendumul de duminică din Grecia nu este doar despre datorii economice sau despre poziţia grecilor în Uniunea Europeană. Este un test democratic menit să ilustreze capacitatea oamenilor de a se mobiliza împotriva dominaţiei birocraţiei şi capitalului, de a se exprima conştient cu privire la austeritate şi de a participa decisiv la actul politic.”

Când un stat nu mai vrea să dea înapoi banii îndatoraţi, o trece pe abureală ideologică. Ba exact despre bani e vorba, împrumutaţi fără vreo constrângere exterioară, fix din voinţa grecilor.

Ce înseamnă „de a se mobiliza împotriva dominaţiei birocraţiei şi capitalului”? Că nu ai de unde să mai dai banii înapoi, şi o treci pe ideologie şi gargară. Că grecii n-au resurse să restituie împrumutul, mai treacă meargă. Dar tupeul a ajuns aşa de sus încât Grecia vrea bani în continuare, deşi ştie că nu-i va putea restitui niciodată.

Mai spune Victor Negrescu:

„De ce, dacă toţi economiştii spun că presiunea creditorilor nu este sustenabilă bugetar, nu se oferă alte soluţii? De ce birocraţii nu propun măsuri generatoare de dezvoltare şi creştere economică şi propun în schimb privatizări şi austeritate?”

Ce măsuri să propună, că le tot propun de vreo 10 ani cu rezultat aproape zero. A fost ştearsă şi o parte din datorie, s-au continuat împrumuturile, până când?

Ce măsuri generatoare de dezvoltare şi creştere economică s-ar putea propune, dacă grecii nici nu vor să audă de austeritate, vor în continuare bani şi iar bani. Până când, şi de unde? De la gura contribuabililor germani, francezi, britanici, care sunt donatori, nu consumatori, de fonduri europene.

Nu-i de ajuns că ţările UE, mai puţin dezvoltate, beneficiază de zeci de miliarde de euro, bani nerambursabili, pentru dezvoltare şi ridicarea nivelului de civilizaţie? Să mai primească şi împrumuturi pe care ştiu că nu le vor restitui niciodată?

Avem  o probă de tupeu şi inconştienţă greu de imaginat.

Mai spune europarlamentarul PSD:

Eu fac parte din generaţia vândută în numele birocraţiei internaţionale. Aproape tot ce avea România a fost vândut, am sacrificat totul, inclusiv tradiţiile şi valorile româneşti, pentru scopul măreţ de a face parte din clubul ţărilor din Vest”.

Cine a „fost vândut, sacrificat totul, inclusiv tradiţiile şi valorile româneşti”?

În perioada 1990-1996 la putere a fost FSN, Petre Roman şi Nicolae Văcăroiu, sub umbrela lui Ion Ilescu. Între 2001-2004, acelaşi FSN condus de Adrian Năstase, vegheat din umbră tot de Ion Iliescu. În perioada 2007-2008, tot PSD era la conducere, şantajându-l pe Tariceanu, care avea doar 20% în parlament. În fine, în perioada 2012-2015 PSD condus de Victor Ponta.

Şi atunci, cine a vândut şi sacrificat totul? Să torni gogoşi e simplu, dar şi manipularea asta are o limită, de bun simţ, măcar, dacă nu de logică.

Referendumul  se referă la disponibilitatea grecilor de a accepta în continuare să îndure măsurile de austeritate, în condiţiile în care anul trecut au votat pentru un partid care a propus o platformă de redresare economică”, mai spune Victor Negrescu.

Nimic mai fals. Manipulare, manipulare, dar e prea de tot, că nu suntem toţi copii mici.

Problema este dacă grecii vor sau nu vor să mai restituie banii datoraţi creditorilor. Şi Tsipras n-a propus nimic, doar continuarea finanţării şi simulacru de reforme. Să spună clar: nu mai dorim să restituim banii, adio şi n-am cuvinte. Ne descurcăm singuri.

Atunci creditorii vor înţelege cu cine au de-a face, şi vor lua măsurile care se impun.

Nu merge un răspuns de genul: nu dăm nici banii înapoi, dar vrem să căpătăm alţi bani.

Dacă pe asta mizează grecii, că îi vor impresiona pe creditori să le elibereze alte sume de bani, mi-e teamă că vor avea o cruntă deziluzie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite