Lumea văzută din Siria: Interviu cu Mahdi Dakhala

0
0
Publicat:

Siria este unul dintre cele mai afectate state de Primăvara Arabă, iar efectele sunt resimțite încă în prezent. Deși recent reprimită în Liga Statelor Arabe, se confruntă cu o presiune exercitată atât din interior, cât și din exterior, având totodată puțini prieteni care nu de puține ori își urmăresc propriul interes geopolitic, interes ce este în contradicție cu viziunea lui Assad.

Atac aerian rusesc în Idlib FOTO Profimedia
Atac aerian rusesc în Idlib FOTO Profimedia

În același timp, dinamicile din Siria sunt puțin cunoscute publicului larg, motiv pentru care NewsInt a încercat să obțină un punct de vedere în concordanță cu viziunea oficială a Damascului. Într-un dialog, limitat de spațiul și timpul necesar unei discuții comprehensive, Mahdi Dakhala, fost ambasador al Siriei în Arabia Saudită și actualul șef al departamentului de cultură și pregătire  a cadrelor partidului de guvernământ, a răspuns întrebărilor noastre.

Domnule Dakhala, cum arată astăzi Siria astăzi, la 12 ani de la Primăvara Arabă?

Siria este un stat care se confruntă singur cu unul dintre cele mai puternice războaie. Vorbim de un conflict complex, care se întinde pe mai multe paliere și care include aspecte precum ocupație, terorism, diplomație, politică, economie și propagandă. Poporul sirian a rezistat mult pentru protecția independenței și continuă în rezistența și confruntarea acestui război. Cu toate acestea, nivelul de trai este foarte greu, vorbim despre foamete ca urmare a blocadelor impuse. În plus, guvernul nu controlează zona de nord-est, acolo unde sunt importante rezerve de petrol, gaz, grâu și bumbac, acuzând SUA că susțin ocupanții din regiune.

Situația este dificilă, dar predarea este mai dificilă, pentru că asta  înseamnă împărțirea Siriei, motiv pentru care oamenii ce se află în Siria continuă să-și apere țara.

Vorbind despre teritoriul sirian, ce părți ale sale nu sunt controlate de regimul Assad?

Armata siriană a reușit să elibereze zone foarte mari de sub controlul teroriștilor. În ceea ce privește vacuumul teritorial, este vorba de regiunea de nord-est, așa cum am spus mai sus, unde forțele SUA sprijină miliția KASAD, și regiune Idlib care este ocupată de Turcia, stat care sprijină formațiuni catalogate de Damasc drept teroriste, formate în marea lor parte de mercenari islamiști, veniți din afara Siriei. Desigur, Damascul revendică și o parte a regiunii Golan, ocupată de Israel în 1967.

În tot acest context, ocupația, terorismul rămân amenințări de securitate pentru Siria, dar războiul economic este primordial întrucât amenință stabilitatea socială.

Mahdi Dakhala/ Foto: Arhiva Personală
Mahdi Dakhala/ Foto: Arhiva Personală

Cum arată în prezent relația Siriei cu Turcia? Președintele Erdogan a promis repatrierea unui număr mare de refugiați sirieni. În ce context aceștia se pot întoarce în țară și de ce numărul sirienilor refugiați în Turcia este unul foarte mic?

Atât timp cât armată turcă controlează zona siriană este exclusă o apropiere între Damasc și Ankara. O reconciliere nu poate avea loc până când Turcia nu va anunța în mod clar retragerea militară și încetarea sprijinului pentru teroriștii islamiști. În ceea ce privește refugiații, Siria îi invită să se întoarcă în zonele lor din toată Siria, după ce au fost emise decizii de amnistie și toleranță, dar Turcia îi folosește ca mijloc de presiune asupra Siriei și Europei. Să nu uităm că Turcia amenință că îi va încuraja pe refugiați să meargă în Europa, dacă Europa nu plătește Turciei ceea ce cere. Este un șantaj în mod clar.

Siria a fost reprimită în Liga Statelor Arabe. Care este impactul pentru Siria și Orientul Mijlociu?

În principiu, este o restabilire a situației normale pentru Siria, Ligă și Orientul Mijlociu în general, și este o corectare a unei greșeli grave comise de țările arabe în trecut, care ar fi trebuit să se asigure că o relație normală cu Siria, chiar și în contextul Primăverii Arabe, era benefică pentru toți. În orice caz, vorbim despre o importanță victorie diplomatică pe care Siria a obținut-o.

Despre procesul de reconstruire al Siriei post război se vorbește de ani de zile. Care sunt condițiile pentru ca reconstrucția Siriei să fie demarată?

Cu siguranță prima condiție pe care Damascul o cere este cea care vizează eliminarea grupărilor teroriste din Siria și retragerea trupelor turcești și americane. Asta înseamnă restabilirea legitimației statului pe întreg teritoriul Siriei, conducând la creșterea stabilității interne. Apoi, procesul de reconstrucție poate începe în zonele sigure aflate sub autoritatea legitimă care sunt suprafețe mari.

Totuși, procesul de reconstrucție și a infrastructurii a început, în special, în domeniul energiei electrice. Azi, petrolul, gazele și alte bogății naționale siriene, precum  grâul și bumbac sunt furate de puteri străine. Fără îndoială că recuperarea acestor bogății de către Siria este principala logică pentru transformarea reconstrucției. Pe de altă parte, Siria a adoptat  o lege modernă pentru a încuraja investițiile private, inclusiv investițiile străine, cu tot ceea ce necesită de proceduri. Dar problema este în ceea ce privește sancțiunile și boicoturile americane, în special, legea KAESAR, lege care din punctul de vedere al Siriei încalcă dreptul comunitar și drepturile omului.

Privind către Orientul Mijlociu, aș dori să vă întreb cum vedeți semnarea acordurilor Abraham?

Ceea ce este important în Orientul Mijlociu este să se pună capăt ocupației israeliene a pământurilor palestiniene, a Golanului sirian și a unor pământuri libaneze care sunt încă ocupate de către Israel, precum și recunoașterea drepturilor legitime ale poporului arab palestinian în conformitate cu dreptul internațional general și umanitar. Aceasta este piatra de temeliei pentru rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu, iar atunci când palestinieni și-au recâștigat drepturile putem vorbi despre o cooperare cu mai multe aspecte în regiune.

Considerați că reluarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită, prin medierea Chinei, va fi un proces de succes? Sau cele două țări vor rămâne pe poziții antagonice în loc să coopereze la nivel geopolitic?

Restabilirea relațiilor saudite-iraniene este o problemă necesară și importantă pentru cele două țări, și pentru securitatea regiunii în general, și este o restabilire a naturii relațiilor în regiune. Arabia Saudită și Iranul sunt două țări vecine și au legături culturale și istorice străvechi.

Care ar trebi să fie cei mai importanți pași pe care țările arabe ar trebui să îi implementeze pentru stabilizarea Orientului Mijlociu și construcția unei regiuni prospere din punct de vedere economic, politic și social?

 În primul rând, țările arabe trebuie să scape de amestecul străin în afacerile lor interne  și să rezolve problema palestiniană printr-o soluție justă. Apoi, urmează activarea acordurilor economice între țările arabe, în special cele ce privesc zona de liberă schimb. Toate acestea necesită o securitate globală și o pace justă la nivel regional.

În toată această nouă ordine internațională care începe a se contura, cum vedeți viitorul Siriei?

Nu există nici o îndoială că Siria este unul dintre cei mai importanți constructori ai noii ordini mondiale, și unul dintre cel mai important oponent al sistemului unipolar, care contrazice natura relațiilor dintre state și popoare. Siria a făcut sacrificii enorme pentru a eradica ocupația și terorismul, pentru a consolida o nouă ordine mondială, care este mai justă, echilibrată și mai implicată în dreptul internațional. De aceea, Siria este un partener important în construirea acestui sistem.

Mahdi Dakhala este  fost ambasador al Siriei în Arabia Saudită. A mai deținut funcția de redactor șef al ziarului Path și pe cea de Ministru al Mass Mediei în Siria.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite