Opinia ambasadorului Georgiei în România, Tamar Beruchashvili: A 15-a aniversare a agresiunii militare pe scară largă a Rusiei împotriva Georgiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de astăzi, 7 august, marchează o amintire sumbră a provocărilor de durată pe care le-a reprezentat agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Georgiei, din august 2008.

Tamar BERUCHASHVILI, Ambasadorul Georgiei la București / Arhiva personală
Tamar BERUCHASHVILI, Ambasadorul Georgiei la București / Arhiva personală

În urmă cu 15 ani, încălcând normele și principiile fundamentale ale dreptului internațional, precum Carta ONU  și Actul Final de la Helsinki, Federația Rusă a lansat invazia militară asupra statului suveran Georgia, lăsând o amprentă de durată asupra arhitecturii europene de securitate.

Georgia a fost prima țară în care Rusia și-a dezvăluit atât politica sa agresivă, cât și strategia ilegală de a-și menține influența în regiune.

Din păcate, Georgia nu a fost un caz izolat, urmând  o agresiune ilegală împotriva Ucrainei în 2014 și 2022, care întruchipează o lovitură uriașă pentru ordinea internațională bazată pe reguli.

După 15 ani, Federația Rusă își continuă prezența militară ilegală și ocuparea a 20 % din teritoriul Georgiei - Abhazia și regiunea Tskhinvali/Osetia de Sud.

Mai mult, Federația Rusă nu respectă acordul de încetare a focului mediat de UE, semnat între Rusia și Georgia la 12 august 2008, continuând consolidarea militară și extinzându-și controlul ilegal în regiunile ocupate.

În acest sens, ocupația rusă a teritoriilor georgiene are implicații securitare, umanitare concomitent cu încălcarea drepturilor omului. Împreună cu  impunerea unei „granițe” ilegale și detenții ilegale în teritoriile ocupate, Rusia  împiedică populația locală să își exercite drepturi și  libertăți fundamentale, inclusiv libertatea de circulație, proprietate și educație în limba maternă, precum și accesul la drepturile de bază, serviciile și mijloacele de trai pe teritoriul controlat de guvernul georgian.

Fără ambiguitate, toată responsabilitatea pentru teritoriile ocupate revine Federației Ruse, iar aceasta nu este doar o declarație politică, ci și un fapt dovedit legal, ce a fost demonstrat de hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului de mai multe ori.

Până în prezent, trupele de ocupație împiedică accesul nerestricționat al organizațiilor internaționale de protecție a drepturilor omului și desfășurarea mecanismelor internaționale de securitate pe teren. De asemenea, Misiunea de Monitorizare a UE (EUMM) nu are voie să intre în regiunile Abhazia și Tskhinvali, în ciuda mandatului relevant al misiunii.

Guvernul georgian se străduiește să îmbunătățească viața cetățenilor săi de pe ambele părți ale liniilor de ocupație, prin lansarea unei noi inițiative de pace intitulate „Un pas către un viitor mai bun”.

Suntem foarte angajați pentru o soluționare pașnică a conflictului cu Rusia,  soluționare care, fără îndoială, ar trebui implementată pe baza normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

Din aceste motive, Rusia trebuie să-și asume angajamentele pe care le-a luat în temeiul acordului de încetare a focului din 2008, acord intermediat de UE, ce presupune retragerea forțelor sale în pozițiile pre-conflict,  permițând accesul neîngrădit pentru furnizarea de asistență umanitară populației civile. De asemenea,  Rusia trebuie să-și schimbe poziția privind recunoașterea teritoriilor georgiene ocupate. Acest lucru este esențial pentru ca sute de mii de persoane, strămutate la nivel intern, să se poată întoarce la casele lor, în siguranță și cu demnitate.

Cred că toate cele de mai sus ar putea fi realizate doar prin sprijinul puternic și consolidat al comunității internaționale. Astfel,  aș dori să le mulțumesc partenerilor noștri din întreaga lume și în special prietenului nostru, ce este totodată  și un partener strategic - România,  stat care susține neclintit suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei cu fiecare ocazie posibilă.

Așadar, în timp ce reafirm prietenia noastră de lungă durată, sunt foarte mulțumită să exprim o recunoștință specială României,  pentru că a rămas permanent printre cei mai mari contributori la Misiunea de Monitorizare a Uniunii Europene în Georgia (EUMM).

În ciuda provocărilor ocupației și a implicațiilor războiului brutal din Ucraina, guvernul georgian și poporul Georgiei fac tot posibilul pentru a atinge obiectivul de a deveni un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Astăzi, când perspectiva europeană a Georgiei a fost recunoscută de către Consiliul Uniunii Europene, suntem  mai aproape de alegerea noastră civilizațională, mai mult decât oricând. Eforturile actuale ale fiecărui georgian sunt îndreptate către ziua în care Georgia își va asigura în cele din urmă locul în familia națiunilor europene, loc pe care îl merităm prin istoria, cultura, trecutul și modernitatea noastră.

Astfel, ne bazăm foarte mult pe România pentru sprijinul său continuu și ferm al integrării europene și euroatlantice a Georgiei, precum și al politicii de reglementare pașnică a conflictului din regiunile ocupate ale Georgiei, cu respectarea normelor și principiilor dreptului internațional.  Toate acestea, bazate pe respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Sunt încrezătoare că, prin eforturi comune, este posibilă restabilirea justiției și stabilirea păcii durabile în Georgia și în întreaga regiune extinsă a Mării Negre.

Tamar BERUCHASHVILI,

Ambasadorul Georgiei la București

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite