Lenovo Vibe X2 - telefonul în trei culori e de excepţie, dar are o cameră de coşmar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenovo Vibe X2 e un telefon unic, dar este şi un telefon de dorit? Are trei straturi, a fost lansat în România şi e produs de o companie care ia avânt în lume. Noi l-am testat în premieră în România şi avem câteva concluzii despre el.

Designul este unic. Dar este şi interesant? Depinde pe cine întrebi. Lenovo a ales să facă un telefon în trei straturi de culoare. Asta nu înseamnă că are vreo utilitate funcţională, ci pur şi simplu telefonul pare a fi construit din trei straturi de culori diferite. Mai important decât acest lucru, e de fapt al patrulea strat. E un smartphone gros, dar foarte uşor, construit dintr-un aliaj de magneziu. Se simte mai bine decât plasticul şi are aderenţă. De asemenea, deşi am avut un telefon alb-gri-negru (o combinaţie proastă de culori), carcasa nu s-a murdărit.

E interesant că Lenovo nu a vorbit în România încă de accesorii, deşi acelea duc telefonul la un nou nivel. De exemplu, al patrulea strat poate fi o carcasă protectivă cu boxă JBL incorporată, care se aude foarte bine. Am testat-o la IFA 2014 şi mi-a plăcut mult. De asemenea, putem adăuga un strat care e baterie externă. Per total, telefonulş soseşte în tot felul de culori, ceea ce-l scoate în evidenţă.

image

Cu toate acestea, l-aş numi un telefon robust şi spartan, nu unul cu un design excepţional sau inovativ. Lenovo a vrut să se diferenţieze şi a făcut-o.

Ecranul este Full HD şi e o zonă unde nu avem nimic de comentat. E de calitate foarte bună, touch-ul este responsiv, iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Culorile sunt un pic saturate, dar problemele sunt mai degrabă cu sistemul de operare modificat de Lenovo. Android 4.4 KitKat de pe Vibe X2 are şase teme, majoritatea în culori foarte deschise şi pastelate. Nu este pe gustul oricui.

image

Performanţa este asigurată de un Mediatek Octa-Core. E un procesor diferit de cele octa-core pe care le vedeţi pe telefoane sub brand românesc. Mediatek MT 6595m e un procesor care foloseşte toate cele opt nuclee şi asigură o performanţă foarte bună pentru toate aplicaţiile. Toate jocurile şi aplicaţiile de editare foto-video de mobil funcţionează excelent şi fluid. Nu am avut probleme cu el şi nu e nici un foarte mare consumator de energie.

Autonomia e bună. Dacă tot am ajuns aici, autonomia e de aproximativ o zi şi un pic, asigurată şi de procesorul Mediatek, dar şi de optimizările sistemului de operare. Nu am avut probleme cu bateria, deşi am ţinut telefonul pe luminozitate mare. Chiar şi pe modul automat de luminozitate, telefonul are un ecran luminos şi care nu deranjează. Aşadar, Lenovo a reuşit să aducă o autonomie mare din bateria de 2.300 de miliamperi. Problema cu ea pentru unii utilizatori este că bateria nu se înlocuieşte.

Cifrele arată bine. Şi când mă refer la cifre spun că are 2 GB de RAM şi nu avem nevoie de mai mult şi 32 de GB de stocare. Din păcate, nu are slot de card, deci va trebui să vă mulţumiţi cu ce vă oferă chinezii.

image

Camera foto principală are 13 megapixeli, dar de multă vreme v-am tot spus să nu mai judecaţi telefoanele după numărul ăsta. Nu prea mai contează. Esenţial e să aibă stabilizare bună, să focalizeze rapid şi să se declanşeze instantaneu. Din păcate, Lenovo Vibe X2 se face de ruşine la capitolul fotografie. Hai să o zicem aşa. Nu sunt eu vreun Cartier-Bresson, dar pot să realizez că o cameră focalizează lent şi prost, că declanşarea e mai lentă decât un telefon cu fainoşag şi că lumina slabă distruge orice imagine. Camera foto funcţionează, dar mai mult de atât nu pot să spun.

Puteţi vedea mai jos o galerie foto cu poze făcute în diferite momente ale zilei şi în diferite ipostaze. Dacă vi se par prea proaste, să ştiţi că nu sunt eu de vină. 

---

În schimb, camera foto frontală, de 5 megapixeli salvează cumva imaginea acestui telefon. E un telefon bun pentru selfie-uri şi are funcţie de beautify. Pentru Lenovo contează mult pieţele asiatice, acolo de unde vine trendul selfie-ului. Când am fost la târgul IFA 2014 la Berlin, reprezentanţii Lenovo chiar mi-au zis că poate eu nu înţeleg, dar dacă aş fi o adolescentă din China, atunci camera pentru selfie ar fi un lucru esenţial.

image

Foto

image

Telefonul e amplasat în zona cea mai complicată a preţurilor pe piaţa de smartphone-uri. Dacă ne uităm între 1.800 de lei şi 2.000 de lei (Lenovo va fi comercializat la 1.800 de lei) găsim LG G3, iPhone 5c, Sony Xperia Z2 şi Xiaomi MI4. Ei bine, fiecare dintre telefoanele acestea are câteva. G3 are ecranul Quad HD, iPhone e pentru amatorii de Apple, Xiaomi Mi4 e mai mare şi mai arătos, iar Xperia Z2, deşi mai vechi, e rezistent la apă. Dar Lenovo Vibe X2 are stocare de 32 de GB (fără posibilitatea de introducere a unui card SD) şi o autonomie mare faţă de G3 sau iPhone. Dar camera îl dă în jos. Între aceste alternative, Lenovo e pe trei, după LG şi Xiaomi.

Sistemul de operare e pe alocuri deranjant, pe alocuri excepţional. E ciudat de explicat Android 4.4 KitKat de pe Lenovo Vibe X2. Sistemul de operare e unul construit pe stil chinezesc, adică fără buton pentru toate aplicaţiile. Practic, programele sunt ca pe iPhone pe ecranele principale. Putem alege temele pentru telefon dintre cele şase oferite de Lenovo, care transformă iconiţele într-unele nu neapărat frumoase vizual. Cred că pe acest telefon merită instalat un launcher cum ar fi Z Launcher, Apus sau Google Now.

image

În rest, sistemul de operare nu are bloatware prost. Aplicaţiile Lenovo sunt chiar interesant. Security oferă protecţie suplimentară împotriva aplicaţiilor care vor foarte multe date de la noi şi ne avertizează atunci când Facebook, Messenger sau Google mai vor câte ceva de la noi. De asemenea, aplicaţia are şi antivirus, un monitor de utilizare a datelor, filtre anti-spam. Lenovo a făcut o treabă bună.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/lenovo-vibe-x2" target="_blank">View the story "Lenovo Vibe X2" on Storify</a>]

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite