La Sinaia, la Bucureşti, tineri muzicieni din Austria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impresionant, cu totul impresionant s-a dovedit a fi concertul tinerilor muzicieni vienezi, Wiener Jeunesses Orchester, ansamblu orchestral amplu ce a concertat zilele trecute atât în Sala de Concerte a Casinoului din Sinaia cât şi, ulterior, la Bucureşti, la Atheneul Român.

Da, impresionant ! Prin ce anume? Prin cultura sunetului de ansamblu, pe de-o parte, şi, pe de alta, prin resursele cu totul exemplare privind capacitatea de concentrare, de susţinere pe lungă durată în marile opus-uri simfonice, capacităţi de care dispun tinerii muzicieni vienezi.

Mă refer la realizarea celebrei simfonii, cea de a 7-a, în mi major, opus monumental datorat compozitorului austriac Anton Bruckner, o lucrare de excepţională extensie, împlinită pe durata a aproximativ 70 de minute. Concentrare în cânt, interiorizare, eficientă integrare în construcţia de ansamblu... se constituie în date esenţiale ale acestui minunat ansamblu al tinerilor muzicieni austrieci.

image

Sunt conduşi de Herbert Bock, un profesionist cu experienţă, un bun constructor al ansamblului orchestral, un muzician care se află – aş spune – „la el acasă” atunci când are de construit, de asemenea, acest colosal opus simfonic al post-romantismului de secol XIX, care este simfonia bruckneriană menţionată. Este urmat cu credinţă de partidele instrumentale, de grupul violoncelelor, de cel compact al alămurilor, de viori, de grupul coerent al suflătorilor de lemn, de toţi aceşti tineri muzicieni care formează împreună acest minunat organism orchestral.

image

Alte momente ale concertului ? Au fost, dintre cele mai captivante. Mă refer la evoluţia absolut exemplară a baritonului german Dominik Köninger, actualmente solist al cunoscutei scene berlineze de la Komische Oper, un tânăr maestru ce probează un excepţional simţ al culorilor timbrale determinate de valorile textului, o voce densă a cărei forţă de comunicare împlineşte spaţiul. Ne-a prezentat în primă audiţie lucrarea compozitorului austriac contemporan Wolfgang Sauseng, Patru cântece pentru voce şi orchestră, un ciclu ce se aşează în lungul şir al producţiilor ce au urmat marilor creaţii ale expresionismului austriac, ale Noii Şcoali Vieneze din prima jumătate a secolului trecut, de la Arnold Schönberg la Alban Berg.

image

Cu totul interesantă mi s-a părut a fi lucrarea de debut a serii de muzică, Blumine Movement, în primă audiţie la noi, o parte detaşată din prima simfonie a lui Gustav Mahler; este o mişcare devenită de sine stătătoare, un moment pregnant romantic ce păstrează caracterul unei serenade, pagină destinată unui ansamblu orchestral restrâns ce susţine solo-uri de trompetă şi de oboi, momente puse în valoare de tinerii instrumentişti vienezi.

image

Concertul face parte din programul festivalului Enescu şi muzica lumii, proiect susţinut – ca şi în anii trecuţi – de Primăria Sinaia, de Fundaţia Prietenii Muzicii Serafim Antropov, de asociaţia Lanto Communication, proiect la realizarea căruia a contribuit de această dată şi Ministerul Culturii.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite