Interviu cu antrenorul Marius-Vasile Niță - Scopul final al disciplinelor predate de mine este să fac din acești copii oameni echilibrați și bine integrați în societate

0
0
Publicat:

Conform celui mai recent studiu efectuat la nivel european, România este în top 5 cele mai sedentare țări. Cifrele arată că doar 2% dintre români merg în sala de fitness sau fac sport în mod regulat, iar 18 % fac mișcare uneori, pe când 62% dintre români nu fac sport deloc.

322032418 1392187034881310 1464517575336535297 n jpg

În anul 2020, ministrul Sportului din acea perioadă, Ionuț Stroe, a declarat că  în România erau legitimați puțin peste 80.000 de copii, dintre care activi, ceea ce înseamnă că au viza anuală pe legitimație, aproximativ 55.000.

În acest context cred că este important să aflăm cine sunt cei care mai fac sport într-un cadru organizat și cum putem crește numărul copiilor care să practice o disciplină sportivă.

Interviu cu antrenorul Marius-Vasile Niță

”Fiecare meci este o viață, treci printr-un carusel de emoții în mai puțin de trei zile. Perioada dinainte de meci, emoții, stres, cântar. Noapte de dinaintea meciului, dimineața. Prima secundă în ring, prima mișcare, prima lovitură dată, prima lovitură primită. Gestionarea finalului de meci, victoria sau înfrângerea.”

De unde pasiunea pentru sporturile de contact, cine ți-a insuflat-o?

Pasiunea pentru artele marțiale mi-a fost insuflată de tatăl meu, maestrul Vasile Niță.

Tatăl meu fiind unul dintre pionierii karate-ului și a kickboxingului în România. Această activitate a devenit o tradiție în familia noastră. Atât eu cât și frații mei am practicat artele marțiale la nivel de performanță iar astăzi este un stil de viață pentru noi.

Cum decurge o zi normală de antrenament pentru sportivii de performanță?

Dacă ne raportăm la un sportiv de performanță, atunci trebuie să înțelegem că acea persoană trăiește zi de zi cu scopul de a deveni cel mai bun în ramura sa sportivă, iar pentru acest lucru, tot ceea ce face zilnic este o rutină de la care nu trebuie să se abată.

Rigurozitatea și disciplina trebuie să fie o normalitate pentru a putea respecta programul antrenamentelor și al competițiilor.

Un sportiv de performanță trebuie să facă două antrenamente pe zi (poate exista și cazul în care antrenorul consideră și stabilește un program pentru trei antrenamente pe zi), în care să dezvolte pregătirea fizică generală, pregătirea fizică specifică disciplinei și partea tehnică și tactică.

Bineînțeles că este foarte importantă și pauza, recuperarea, alimentația și vitaminizarea corespunzătoare.

După o carieră de succes în diferite discipline ale artelor marțiale ți-ai focusat atenția pe activitatea de antrenor. Cum se lucrează cu copii?

Am avut oportunitatea să cresc într-o familie în care sportul a fost mereu pe primul plan iar mai târziu să beneficiez de sprijinul unor profesori excepționali care mi-au îndrumat cariera.

Aici amintesc pe tatăl meu, maestrul Vasile Niță (Președinte Fondator al sistemului de auto-apărare Krav Maga în România) și pe maestrul Constantin Apostol (pionier al artelor marțiale românești și Președinte al Federației Române de Taekwondo Olimpic).

Informațiile acumulate de-a lungul a 30 de ani de activitate sunt ca o moștenire culturală, sportivă și educativă pe care azi o împărtășesc ca antrenor, tinerelor generații ce frecventează cursurile ”Școlii de Arte Marțiale a Dinastiei Niță”.

Fiecare generație vine cu provocările ei, și consider că noi, antrenorii, profesorii sau cadrele didactice trebuie să avem capacitatea de a ne adapta metodologia predării astfel încât să influențăm pozitiv fiecare tânăr pe care îl educăm.

Din cauza creșterii excesive a rolului  tehnologiei în viața noastră dar și din cauza pandemiei pot spune că această generație, din păcate, este dintre cele mai sedentare și cu care trebuie să lucrăm mai mult la a dezvolta coordonarea, echilibrul, mobilitatea, am putea spune elementele de bază.

Stilul de viață haotic și grăbit dar și neajunsurile materiale care-i pun pe părinți în situația de a lucra mai mult sau a pleca din țară se văd în comportamentul tinerilor. Copiii sunt afectați de lipsa de atenție primită acasă iar acest lucru lasă urme adânci, care se văd în adolescență și mai apoi la maturitate.

Este o provocare să fii antrenor în aceste vremuri și este extrem de important ca antrenorul să dea dovadă de un comportament adecvat și valori morale astfel încât metodologia acestuia să ajute la a îndrepta comportamentele acestor tineri. Scopul final al disciplinelor predate de mine este să facă din acești copii oameni echilibrați și bine integrați în societate.

Cine sunt copiii care vin la sporturi de contact în 2022, pentru că trăim mai mult într-o lume digitală și cu mult mai puțină activitate fizică?

Tinerii care optează pentru practicarea sporturilor de contact fac parte din toate mediile sociale. Înainte dacă exista un anumit stereotip, vă spun că azi, acesta nu mai este de actualitate.

Dacă ne raportăm la copiii preșcolari sau cei cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani, aceștia sunt îndrumați de părinți către acest gen de activitate, în primul rând pentru beneficiile de sănătate, dar și cele educative, pentru că mulți dintre cei mici au nevoie să învețe ce înseamnă disciplina.

Un factor la fel de important este și interacțiunea socială și integrarea într-un grup, lucru față de care tinerii din ziua de azi au o reală problemă.

Adolescenții vin la rândul lor din diferite motive, fie că simt nevoia de a-și dezvolta încrederea în sine, sau sunt entuziasmați pentru că au văzut sporturile de contact promovate pe rețelele sociale sau la TV.

Sunt și multe fete care practică arte marțiale de contact și cele mai multe dintre acestea au reușit performanțe notabile. Fetele, în general, sunt mai disciplinate decât băieții și mult mai implicate atunci când își aleg o direcție.

Cum merge proiectul "Dinastia Niță" ?

Frumos spus proiectul "Dinastia Niță", pentru că sincer chiar este un proiect care, în timp, a devenit o mare comunitate de arte marțiale și sporturi de contact. Este un proiect care are la bază pasiunea și dragostea pentru sport, arte marțiale și este o continuare a tradiției familiei mele.

Sunt mii de tineri care de-a lungul anilor au fost îndrumați de tatăl meu în această călătorie în lumea artelor marțiale, pe care astăzi o urmez și eu împreună cu frații mei.

"Dinastia Niță" este azi o comunitate de oameni care iubesc sportul și ne dorim să atragem cât mai mulți copii în această lume.

Care este sfatul tău pentru tinerii care vor să intre în lumea sporturilor de contact?

Dacă tinerii care doresc să facă o carieră din sporturile de contact se gândesc prea mult la partea financiară, îi anunț că vor fi dezamăgiți.

Să poți face performanță și să devii campion trebuie să fii dedicat în totalitate, iar pentru acest lucru nu este nevoie doar de exerciții fizice, trebuie să trăiești într-un echilibru, să fii un om pentru care valorile morale să primeze (demnitatea, integritatea, loialitatea, perseverența, disciplina, spirit de învingător).

Să iubească ceea ce au ales să facă, pentru că vor trăi aproape zilnic în durere fizică, iar spiritul le va fi testat periodic și pentru a depășii aceste obstacole este nevoie de mai mult decât o dorință de câștig financiar.

Când respecți toate ingredientele pregătirii și trăiești într-un echilibru cu tine, cu antrenorul/profesorul și cu familia, rezultatele vor apărea și atunci vei realiza că a meritat tot efortul depus.

Marius Niță este Maestru al Sportului recunoscut de către M.T.S și C.O.S.R. Acesta a fost campion mondial de Savate, Taekwondo și Kick Boxing. Deține Centura Neagra 4 Dan - Karate Do Shotokan, Centura Neagra 4 Dan - Taekwondo WTF și Centura Neagra 4 Dan - Kickboxing All Styles

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite