Guvernul scade taxele: şansă pentru investiţii
0Dincolo de scandal, în aceste zile s-a întamplat şi ceva ce are cu adevărat legatură cu viaţa oamenilor, nu cu patimile politice: Guvernul merge şi mai departe cu îmbunătăţirea noului Cod Fiscal.
În plus faţă de scăderea TVA-ului la 20%, în plus faţă de confirmarea scăderii TVA la alimente la 9%, în plus faţă de acordarea de facilităţi firmelor, toate deja prinse în Codul Fiscal, avem noi măsuri care să îmbunătăţească mersul lucrurilor în România.
În primul rând, Guvernul scade impozitul pe dividende de la 16 la 5%. România se transformă astfel într-un mediu economic şi mai favorabil. Întreprinzătorii români se bucură de scăderea taxelor. Mai mult, pentru investitorii străini România devine un adevărat paradis fiscal.
Sprijinim astfel atât companiile române, cât şi pe cele străine. Încurajăm investitorii străini să păstreze banii aici, în ţara noastră, în loc să ia profiturile şi să le ducă în ţările lor de origine, cum făceau până acum. Viitorul va dovedi că asta este una din măsurile economice recente cu impactul pozitiv cel mai puternic.
O altă măsură financiar-fiscală aşteptată de mediul de afaceri din România o reprezintă creşterea sprijinului pentru microîntreprinderi. Plafonul până la care o firmă se poate înscrie ca IMM creşte de la 65 de mii la 100 de mii de euro.
Asfel ajutăm multe companii româneşti să beneficieze de impozitare mai scazută. Un sprijin mult aşteptat de către IMM-urile româneşti, care reprezintă o parte însemnată a motorului economic din România.
Nu în ultimul rând, o altă măsură aşteptată, de data asta de populaţie, este scăderea TVA la apă de la 24 la 9%. Costul vieţii va scădea, calitatea vieţii va creşte.
Aceste decizii de îmbunătăţire a Codului Fiscal influenţează viata românilor mai mult decât orice scandal de la televizor. Ele înseamnă mai multe locuri de muncă. Ele înseamnă venituri mai mari, investiţii străine şi un sprijin clar pentru o creştere economică mai solidă anul viitor. Bani mai mulţi, viaţă mai bună.
Sigur că aceste decizii de sprijinire a economiei româneşti nu sunt la fel de amuzante sau la fel de spectaculoase ca disputele verbale. Binele nu face rating. Doar scandalul şi isteria. Tocmai de aceea merită sa le scoatem în evidenţă cu toată puterea vocilor noastre.
Miza măsurilor? România are un decalaj de dezvoltare important faţă de restul ţărilor din UE, îndeosebi de cele din Occidentul Europei. O creştere a investiţiilor private este cât se poate de necesară pentru a scădea decalajul de dezvoltare.
Pentru a-i prinde din urmă, pentru a avea o viaţă comparabilă cu a celorlalţi. Pentru că ştim că toţi vor o viaţă ca afară: şi cei care apreciază Guvernul, şi cei care îl critică. Asta se realizează cu bani mai mulţi în economie, cu bani mai mulţi la bugetul ţării.
Azi, România este o oază de stabilitate în regiunea noastră complicată. Stabilitatea este unul din cele mai importante motive de atragere a investitorilor străini. La această stabilitate se adaugă, deja, şi climatul economic tot mai bun – creştere economică sustenabilă, la care acum se adaugă o fiscalitate redusă, tot mai redusă, care însă nu aduce atingere cuferelor ţării, din contră: le umple şi mai mult.
Următoarea ţintă este să privim dincolo de graniţe. Întrebarea este: poate România să devină un motor de creştere economică regională? Deja are una din cele mai mari creşteri economice din UE. Prin scăderile de taxe, putem accelera creşterea şi putem asigura ca o bună parte din capitalul generat de companiile care activează în Romania să rămână în ţară.
În fine, prin banii rămaşi sau aduşi în ţară, va creste competitivitatea economică a companiilor româneşti, pentru că nu toţi aceşti bani se vor duce doar în consum.
Argumentele economice pot fi continuate de către colegii economişti, cum sunt sigur că o şi vor face în zilele următoare. Important este să scoatem în evidenţă că, în tot acest climat politic complicat, astfel de măsuri sunt incontestabil bune. Nu am întâlnit nici analişti economici, nici oameni de afaceri care să le conteste. Dimpotrivă. Toţi aşteaptă cu nerăbdare acest moment.
Este România pregătită pentru a susţine aceste reduceri de taxe? Dacă ne uităm pe cifrele din încasări, cu siguranţă da. De când Guvernul României a început relaxarea fiscală, o seamă de voci alarmiste au tot strigat indignate că această relaxare e primejdioasă, că nu trebuie făcută, că va duce la scăderea banilor încasaţi la buget, deci la catastrofă şi distrugere şi jale şi suspin.
Nu a fost aşa, dimpotrivă. Bugetul a încasat mai mulţi bani, România are mai mulţi bani la dispoziţie tocmai datorită acestor măsuri deja luate.
Acum continuăm cu îmbunătăţirea economiei prin mijloace financiar-fiscale.
Dacă şi politicienii vor înţelege să folosească aceste venituri suplimentare pentru a susţine mediul de afaceri, atunci nu mai încape discuţie. După câţiva ani în care s-a revenit la creşterea economică şi în care s-a folosit surplusul pentru a se face necesarele reparaţii sociale post-criză, acum este timpul ca o parte din beneficiile creşterii să fie transferate şi spre societate în ansamblu.
Asta înseamnă reducerile de taxe. Colectarea mai bună face ca din taxe mai mici să beneficieze atât statul, cât şi firmele şi cetăţenii. Până la urma, ăsta ar trebui sa fie obiectivul oricarui guvern, în orice ţară din lume. Nu facem lucruri ieşite din comun. Pur şi simplu ne facem treaba.