Gânduri la despărţirea de anul 2019

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparent, nu ar fi de spus prea multe lucruri bune despre anul 2019. Pentru omul simplu, celebrul, clasicul cap de locuitor plătitor cinstit de taxe şi impozite în cursul anului ce se încheie grijile au fost mai multe, viaţa a devenit din ce în ce mai scumpă, preţul euro a fost în creştere şi aceasta s-a văzut deloc benefic în ratele de plătit la bancă, în coşul şi în facturile zilnice.

Mai grav e că nici anul care vine nu se anunţă a fi din cale afară de generos pentru acelaşi om simplu. Legea bugetului de Stat prevede un euro al cărui cost se apropie vertiginos de cinci lei, economiştii mai puţin optimişti avertizează că respectivul preţ ar fi deja o certitudine, se vorbeşte despre iminente măriri de preţuri, despre nesiguranţa multor locuri de muncă. Administraţiile locale deja ne anunţă că 2020 va începe cu creşterea birurilor. 

Dacă lucrurile nu vor fi încă şi mai proaste explicaţia constă în faptul că anul ce va începe mâine este marcat de două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare, însă decontul va veni după aceea. După ce raţiunile electorale vor fi înlocuite de asaltul realităţii. Nu de alta dar vor trebui plătite împrumuturile şi dobânzile aferente, împrumuturi contractate în vremea guvernării PSD-ALDE, dar la care nici noul guvern PNL nu are deocamdată cum să renunţe. Atâta vreme cât a promis nu doar că nu va opera tăieri de pensii şi salarii, ci, dimpotrivă, va acorda toate majorările promise de cei ce l-au precedat la Palatul Victoria vom trăi şi mai departe pe datorie. Nimeni nu ştie pentru moment care va fi preţul pe care Uniunea Europeană va trebui să îl plătească pentru Brexit, care va fi impactul deciziei britanicilor asupra bugetului UE şi cu cât va trebui să contribuie mai mult fiecare ţară, inclusiv România, pentru ca respectiva Uniune să îşi poată continua în bune condiţii funcţionarea.

Aşadar, îngrijorări pentru 2020 şi aparent nimic “de bine” despre anul 2019. Şi cu toate acestea la capătul lui România este cu totul altfel decât în urmă cu 365 de zile. Să ne reamintim că începeam anul 2019 sub însemnele celebrei Ordonanţe 114 care, dincolo de prevederile ei economic discutabile , arăta ca nimeni şi nimic nu ar mai putea sta în cale atitudinilor dictatoriale ale guvernării PSD-ALDE. Viitorul suna bine pentru cvartetul Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu , Eugen Orlando Teodorovici şi Daniel Chiţoiu. Nicidecum pentru cetăţenii ţării. Astăzi Dragnea este la puşcărie, normal ar fi să îl urmeze Daniel Chiţoiu. Tăriceanu şi Teodorovici sunt doar nişte jalnice caricaturi politice.

La începutul lui 2019 PSD părea să se eternizeze la conducerea ţării. Iar România lua distanţe din ce în ce mai periculoase de Uniunea Europeană, preşedintele PSD, Liviu Nicolae Dragnea, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, guvernul de slabă calitate având-o în frunte pe caraghioasa marionetă Viorica Vasilica Dăncilă dorind să apropie tot mai mult ţara de Rusia lui Putin, de Ungaria lui Orban şi de Turcia lui Erdogan.  

Alegerile europarlamentare din 26 mai, cu categorica înfrângere a PSD şi aruncarea la lada de gunoi a  ALDE şi a din ce în ce mai ridicolului şi ruptului de realitate Călin Popescu- Tăriceanu  urmate la numai o zi  de trimiterea la închisoare a lui Liviu Nicolae Dragnea, cel se visa noul Ceauşescu ales iluzoriu democratic în funcţia de preşedinte al României în decembrie 2020 au fost declicul. Căderea pe tobogan a PSD, reuşita moţiunii de cenzură şi evacuarea guvernului Dăncilă lipsit de orice urmă de legitimitate, scorul lamentabil obţinut la alegeri de candidata falşilor social-democraţi la alegerile prezidenţiale, sus-numita Dăncilă, au schimbat cu totul fotografia iniţială.  Aceea a încremenirii, a resemnării care dădea impresia că România se întoarce în punctul în care se afla înainte de Decembrie 1989.

Lunile noiembrie- decembrie a anului ce se încheie au dat României şansa unui restart. Alegerile din mai-iunie şi decembrie 2020 (asta dacă nu se va concretiza cumva ideea alegerilor anticipate repuse pe tapet ieri de o declaraţie-bombă a lui Rareş Bogdan, mai degrabă crainicul dorinţelor preşedintelui Iohannis decât al certitudinilor celor de la PNL) sunt o şansă pentru confirmarea acestuia.

La mulţi ani!

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro  şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite