Finding Home (Seara de teatru)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

Proiectul teatral din acest an reuneşte 6 autoare care au în comun pasiunea de a scrie teatru. Evenimentul se numeşte „Finding Home“ şi va avea loc pe 28 martie în Denver, Colorado. Cristina A. Bejan este curatoarea acestui proiect şi am avut plăcerea de a discuta recent cu ea.

CFF: Bună, Cristina, ne poţi te rog spune câteva cuvinte despre proiectul tău? Când a început? Care este viziunea ta?

CB: „Bucharest inside the Beltway“ a început în 2008 la iniţiativa mea când, în calitate de autoare dramatică româno-americană, istoric şi poetă, împreună cu Rucsandra Pop (antropolog) am început un vis care să aducă în prim-plan prezenţe româneşti. Aceasta s-a întâmplat oficial în 2013 la Ambasada României la Washington, DC. La început ne-am dorit să cream vizibilitate celor mai elocvente voci ale României în capitala americană şi ulterior la Denver, Colorado. Ne bucură mult că autorii din cadrul proiectelor noastre generează audienţă şi că jucăm cu casa închisă (sold out). Este remarcabil să descoperim că mesajele artiştilor români au priză la un public atât de eclectic precum cel din SUA.

CFF: Este într-adevăr o reuşită şi, de aceea, te rog să ne spui despre viitoarea ediţie care va avea loc chiar o zi după ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TEATRULUI. De ce ai selectat doar voci feminine? Ce înseamnă a-ţi găsi casa pentru tine?

CB: Anul 2020 este foarte important pentru noi pentru că „Bucharest inside the Beltway“ s-a mutat din capitala americană în Denver, Colorado. Mai întâi şi întâi m-a surprins să descopăr cât de stratificată şi de diversă este diaspora noastră. În Colorado avem 2 organizaţii care ne promovează şi susţin eforturile pentru a face comunitatea noastră cât mai vizibilă: „Romanian-American Freedom Alliance“ şi „Romanians în Colorado“. Mi-a fost de asemenea drag să descopăr cultura din Denver, radiind de exemple cât mai variate posibil. De exemplu, multe evenimente promovează respectul faţă de experienţa nativilor americani, istoria complexă a celor din comunitatea afro-americană, la care se adaugă vibranta comunitate Latinx, cea a teatrului creat de femei -- ca să dau doar câteva exemple. De aceea, mi-am dorit să aduc în prim-plan autoare care reflectă acest dinamism, voci ale femeilor care vorbesc limba română dar şi engleza-americană, care înţeleg şi aplică intesecţionalitatea, care promovează egalitatea şi drepturile femeilor oriunde s-ar afla geografic. Am ales ca evenimentul să aibă loc la Gypsy House Cafe pentru că are o istorie care atestă respectul pentru adevăr şi toleranţa între oameni. Mă bucur chiar şi mai mult că proprietarele acestei locaţii sunt 2 femei din Liban. „Finding Home“ se potriveşte perfect nu doar cu Denver, Colorado, dar şi cu selecţia făcută. Ca toţi cei care trăiesc iubind în 2 limbi, 2 culturi, vom avea lecturi dramatice din următoarele autoare: Saviana Stănescu, Domnica Rădulescu, Rucsandra Pop, Amanda Andrei, Cătălina Florina Florescu şi subsemnata. Mi-am asumat rolul de a fi rezigorul acestor piese şi sunt foarte emoţionată, dar ştiu că textele mă vor inspira să am energia necesară să vorbim împreună pe teme comune. 

CFF: Sunt ferm convinsă că un academic exigent ca tine şi un autor rafinat de poezii şi teatru va face un eveniment remarcabil. O ultimă întrebare: Ce recomanzi celor din ţară pentru a nu îi uita pe românii din diaspora? 

CB: Numărul românilor din diaspora este din ce în ce mai mare, chiar suntem pe locul al doilea într-un clasament, evident, neoficial. Românii de aici au desigur legături constante cu cei de acasă şi invers. Când am trăit în Vanuatu în 2010 (South Pacific) oamenii de acolo credeau că ce îi „învăţau“ filmele de la Hollywood chiar era replica perfectă a societăţii americane! Aşa că ce vreau să le spun românilor din ţară este să privească filmele de la Hollywood pentru plăcerea actului cinematografic, nicidecum pentru a crede că viaţa de pe peliculă este oglinda vieţii noastre de aici. Primul pas aşadar în a remedia acest aspect vine direct prin educaţie. Aşa a venit tatăl meu aici şi aşa am reuşit şi eu să experimentez acest trai pe mai multe continente. De asemenea, social media chiar poate fi de mare folos pentru că e bine să ştim să întrebăm ce mai facem, la ce mai lucrăm, la ce mai visăm. Presa locală şi internaţională îşi aduc şi ele aportul la fluidizarea informaţiei. Şi pentru că artele ajută să fim parte dintr-o comunitate dincolo de graniţe i-aş sfătui pe români să vină la teatru, să meargă la concerte, să ne citească. 

CFF: Mulţumesc frumos, Cristina! 

CB: Mulţumesc şi eu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite