Faptele rămase nepedepsite ale Bisericii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de religie care predă într-un sat de la capătul României s-a împrumutat la bacnă şi a cheltuit toată bursa primită la doctorat pentru a-i duce doi ani la rând pe copiii săraci din localitate în excursii cum n-au visat vreodată.

Mai mult, profesorul din Rădăuţi Prut (judeţul Botoşani), care este doctorand la Facultatea de Teologie, a făcut rost şi de o bibliotecă întreagă cu carte românească pentru copiii din Basarabia.   

4.000 de copii din judeţele Moldovei
, care provin din familii monoparentale sau care au fost abandonaţi de părinţi, au primit îmbrăcăminte, încălţăminte şi ghiozdane pentru şcoală. Proiectul a fost derulat de  preotul ieşean Dan Damaschin. „Jumătate dintre cei 4.000 de copii care au primit ajutor provin din familii monoparentale. Sunt şi cazuri în care părinţii sunt plecaţi definitiv din ţară şi şi-au lăsat copiii acasă. Avem şi copii din familii greu încercate, cu părinţi care suferă de  boli grave, cu locuinţele distruse de calamităţi naturale”, a mai spus părintele.

Acelaşi preot a dus în tabără pe litoral 180 de copii care nu văzuseră niciodată marea şi tot el a ridicat din temelii, cu ajutorul mai multor voluntari, un complex de garsoniere la Valea Lupului, o localitate ieşeană, în care mamele fără acoperiş să locuiască liniştite.

Părintele Minu Mititelu adună sub acoperişul parohiei sale din Suceava, în două centre sociale din curtea bisericii, copii şi oameni ai străzii.

După 24 de luni de bani strânşi şi efort, Gabriel Mihăescu, un preot din Botoşani, a reuşit să transforme de la zero o anexă a bisericii şi a deschis o grădiniţă pentru copiii nevoiaşi chiar în curtea bisericii unde slujeşte. Grădiniţa organizată sub forma unui centru social este realizată din fondurile bisericii şi oferă micuţilor inclusiv o masă caldă. În oraş, sute de familii nu reuşesc să-şi dea copiii la grădiniţă, pentru că nu au bani pentru masa zilnică şi nici pentru rechizite sau haine.

Copiii din localitatea Negrenii de Sus, o comună săracă din Teleorman, primesc zilnic o masă caldă, haine noi de Paşte şi de Crăciun, sunt pregătiţi cu cele necesare pentru începerea anului şcolar, ajutaţi la teme, primesc lecţii de engleză la biserică, sunt consiliaţi şi îndrumaţi. Bătrânii sărmani din comună primesc şi ei, zilnic, o masă caldă şi sprijin atunci când au nevoie. Danu Cristian, un preot, îi ajută. Aceleaşi lucruri le face în parohia sa şi fratele lui, preotul Florin Danu.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă” organizată de voluntarii de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sub coordonarea arhimandritului Ciprian Grădinaru a venit în sprijinul actului medical cu peste 16 tone de sânge în 6 ani şi cu 72.000 euro în aparatură medicală (vezi aici). 

Aş putea enumera şi multe alte astfel de relatări, dar nu vreau să plictisesc lumea.

Mai spun doar că, în timp ce, în lauda (binemeritată, de altfel) a lumii bune, componenţii trupei Metallica au donat 250.000 dolari pentru construirea unui spital pentru copii, cele 20-25.000.000 euro din fiecare an pe care le chelutie Biserica pe proiecte filantropice şi sociale (printre care şi policlinici, centre de sănătate etc) trec nevăzute de presa mainstream.

Dar, pentru că nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, sunt scoase cu obstinaţie în evidenţă în presă toate ştirile negative, fie ele adevărate sau dovedite, ulterior, false, precum şi cele mai neînsemnate incidente, exagerate cât să devină scandaluri în toată regula.

Anul viitor, Biserica va cheltui alte 25 de milioane euro pentru centrele şi proiectele sale filantropice, preoţii vor duce alţi copii la mare şi vor hrăni oameni ai străzii, bătrâni sau micuţi săraci sau vor oferi acoperişuri mamelor sau orfanilor. O va face cel puţin atât timp cât vor rămâne nepedepsite şi aceste fapte ale Bisericii, şi apoi şi după aceea, cât va mai fi lăsată…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite