Eveniment real sau fâs propagandistic? Testarea apetitului britanicilor pentru revenirea în UE sau pentru menținerea BREXIT

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o lume în care jonglăm cu scenariile și vedem că, nu arareori, unele dintre cele mai neașteptate devin realitate prin voința poporului suveran, acceptați și că poate exista un sondaj de opinie pe această temă. Rezultatele sunt foarte interesante, la nivel de teorie a jocului politic dar și prin raportarea la criza profundă economică și socială prin care trece Regatul Unit și, evident, în cea mai mare parte inițiată și apoi amplificată de BREXIT și prevederile Acordului prin care Marea Britanie părăsește edificiul european.

image

De ce tema respectivă este sau ar putea deveni interesantă? Nu neapărat din cauza unei perspective reale pentru un nou referendum la nivelul UK, ci pentru a măsura – pe cât de corect și imparțial pot s-o facă sondajele, persistă sau nu (și în ce proporție) intenția de vot care a fost consemnată în sondajul decisiv pe această temă. Este interesant  mai ales deoarece sondajul despre care vorbim a fost făcut înainte de decesul Reginei Elisabeta a II-a, tendințele consemnate acolo urmând să fie potențate de noile realități economice și sociale cu care se confruntă opinia publică și, evident, de capacitatea noului monarh de a cristaliza în jurul său un nivel realmente important de simpatie și încredere.

Sondajul a fost dat publicității de 7 septembrie și a fost realizat de cei de la Redfield&Wilton Strategies în parteneriat cu organizația UK in a changing Europe. Concluzia principală – și cred că este o posibilă pistă de discuție, chiar dacă profund contradictorie – este că „mai mulți britanici spun că mai degrabă ar vota pentru aderarea la UE decât pentru rămânerea în continuare în afara ei...dacă mâine s-ar ține un referendum pentru revenirea în UE, 54% ar vota pentru aderarea la UE în timp ce 46% ar vota ca Marea Britanie să rămână în afara UE”.

image

Povestea poate fi un fâs teoretic pentru uzul intelectualilor obosiți cum sunt ei de contactul cu realitatea imediată sau, dimpotrivă, poate fi un semnal deosebit de important că începe să se pregătească bazele jocului următor, unul deosebit de complicat și potențial exploziv. La propriu.

Dacă e vorba de prima variantă, chiar nu ar fi nimic de discutat în plus, ar fi doar o simplă variantă teoretică de scenariu-test pe care se pot face discuții de seminar. Nimic mai mult.

În schimb, în cazul în care analizăm cu atenție datele prezentate, vedem că există evoluții care nu numai că nu pot fi ignorate deoarece în mod sigur vor fi profund influențate nu numai de crizele suprapuse din UK dar și de problemele de credibilitate ale Casei Regale. Este o situație extrem de complicată de care nu se știe cum vor încerca să profite toți actorii – și sunt destul de mulți – care doresc organizarea cât unui referendum de independență. Ar putea să apară foarte rapid asemenea cereri – deja avem anunțată ieri prima dintre ele, Antigua și Barbuda – dar necunoscuta centrală este chiar soarta ulterioară a UK în cazul în care, așa cum repetat anunță în ultima perioadă, Scoția va organiza referendum pentru independență (cu cerere imediată de intrare în UE), iar Irlanda de Nord ar dori libertatea de a se reuni cu Republica Irlanda, devenind astfel automat membră UE.

Lucrurile sunt extrem de complicate deoarece britanicii – spune sondajul – nu sunt foarte convinși că un asemenea referendum ar putea fi organizat în viitorul deceniu sau că, de partea cealaltă, Uniunea Europeană ar manifesta un entuziasm deosebit în a primi înapoi Regatul Unit. Corect. Dar asta se aplică în cazul în care se vorbește despre perspectiva organizării unui referendum care să privească, din nou, ansamblul UK. Dar acum pare să devină aproape de actualitate o altă variantă, adică spargerea pe bucăți.

Cât de aproape? Vom vedea. Începând cu Scoția.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite