E foarte posibil să avem din nou un guvern de tehnocraţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-una din zilele trecute, încercând să explice, într-o postare pe o reţea socială, brusca simpatie de care parcă a început să se bucure nu doar în rândul oamenilor simpli, ci şi printre o seamă de analişti politici sau la câteva posturi de televiziune dl. Sorin Grindeanu, poetul şi fostul disident anticomunist Dorin Tudoran făcea o observaţie cât se poate de adevărată.

În opinia lui Dorin Tudoran, Liviu Dragnea a fost, este tot timpul rău, în vreme ce Sorin Grindeanu pare să fie, măcar din când în când, bun. Desigur, este vorba despre felul în care sunt percepuţi cei doi.

Să fie oare această diferenţă de percepţie un motiv pentru care ar putea fi în favoarea ţării ca moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu sau a ceea ce a mai rămas din el să fie preferabil să eşueze? Am foarte multe îndoieli că şi dacă va rezista moţiunii şi apoi va reuşi cu nu prea ştim la ora aceasta cine, ce personalităţi, ce oameni politici să formeze un al doilea Cabinet cu el în frunte, dl. Sorin Grindeanu va putea asigura o guvernare sigură, previzibilă, stabilă, de durată.

Fireşte, e de aşteptat ca, în cazul în care moţiunea nu va trece, unii pesedişti de frunte, o parte dintre parlamentarii partidului, poate chiar întregi organizaţii judeţene să îl părăsească pe dl. Liviu Dragnea. Nu este deloc exclus să se ajungă chiar la oficializarea sciziunii în PSD. La fel cum nu ar fi deloc de neluat în calcul forţarea demisiei lui Liviu Dragnea sau debarcarea lui de la conducere în cursul lucrărilor unui Congres extraordinar al PSD a cărui convocare actualul lider suprem nu va avea cum să o stăvilească.

Toate acestea se vor petrece nu azi, nu mâine, ci în cel puţin două sau trei luni. Iar continuarea exercitării puterii de atât de nesigurul domn Sorin Grindeanu care şi-a aflat sprijinul călăuzitor şi sprijinul logistic şi politic într-un om de slaba calitate morală a d-lui. Victor Ponta nu poate însemna decât o aventură.

E foarte adevărat că nici un alt guvern dat de alianţa PSD-ALDE, format în cazul în care moţiunea va avea doritul succes de dl. Liviu Dragnea şi acei lideri politici ai PSD şi ALDE care încă îi mai asigură sprijinul şi supravieţuirea politică nu are nici el foarte mari şanse de reuşită. În orice caz, e greu de crezut că va fi un guvern longeviv care îşi va înceta existenţa doar după nişte alegeri aproximate a avea loc la termen. Adică peste trei ani. Operaţiunea comercială - moţiune contra liniştea inter-etnică, contra-legalităţii din Transilvania, prin care Dragnea dorea să cumpere voturi de la UDMR se prezenta drept una punctuală, ticăloasă, în specificul unui grup infracţional şi iresponsabil din care, chiar dacă acordul pare să nu mai fie de actualitate, nu pot fi iertaţi de a fi făcut parte şi de a fi încuviinţat tratativele şi alţi indivizi de genul Fifor, Bădălău, Olguţa, Firea, Bodog, Andronescu - putea, cine ştie, poate mai poate reprezenta oportunitatea unei victorii de moment. Însă, în timp, este foarte posibil să funcţioneze chiar împotriva acestor indivizi care acum îşi freacă mâinile de fericire fiindcă punerea moralei în cui se pare că i-ar mai salva o dată. PSD s-a dovedit a fi nici mai mult nici mai puţin decât o societate comercială care vrea să se perpetueze la guvernare, indiferent de preţul pe care ar fi trebuit să îl plătească. Iată, încă o tristă asemănare cu bolşevicul PCdR, acela subordonat Moscovei şi regulilor Kominternului, pe drept cuvânt scos în afara legii în 1924 graţie Legii Mârzescu.

Aşadar, nici în acest al doilea caz, România nu primeşte garanţia stabilităţii politice şi guvernamentale. Chiar dacă va fi acceptat de preşedintele Iohannis, un al doilea premier inventat de acelaşi Liviu Dragnea nu are siguranţa că îşi va putea îndeplini misiunea de a forma un Executiv care să treacă măcar de votul de învestitură. Totul depinde de cât de mare este astăzi falia din PSD, de câţi parlamentari vor lua decizia de a-i urma pe domnii Grindeanu şi Ponta, chiar dacă peste câteva ore se va dovedi că cei doi au pierdut partida.

Unele partide de opoziţie şi o seamă de analişti politici au lansat pe piaţă varianta oportunităţii alegerilor anticipate. Vor aduce ele în cazul în care vor fi organizate în două-trei luni de acum încolo doritele schimbări de opţiuni politice ale populaţiei? Puţin probabil. Se prea poate ca în aceste zile PSD să fi pierdut ceva din popularitate din sprijinul electoratului, popularitatea îi va scădea drastic în Ardeal, însă nu cred că pierderea e atât de mare încât să conducă la victoria opoziţiei în alegeri organizate într-un orizont scurt de timp. Chiar dacă prin cine ştie ce minune ea ar accepta să se prezinte unită în alegeri.

Nu ştiu de câtă simpatie se bucură în rândul electoratului noul preşedinte al PNL, dl. Ludovic Orban. USR a făcut tot ceea ce a fost posibil să se decredibilizeze. PMP rămâne pe mai departe partidul lui Băsescu.

Indiferent de rezultatul votului asupra moţiunii de cenzură, cred că este foarte posibil ca România să se îndrepte spre o nouă guvernare tehnocrată. Mingea se află iarăşi în terenul preşedintelui Iohannis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite