Dragnea a cumpărat timp ceea ce însă nu înseamnă că ar fi infailibil ori garantat pe viaţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 31 august, în conţinutul buletinelor de ştiri ale feluritelor televiziuni din România şi-a făcut loc un noian mai degrabă de speculaţii decât de informaţii cu privire la ceea ce ar urma să se întâmple la Comitetul Executiv Naţional al PSD de astăzi.

Aproape că s-a creat impresia că preşedintele partidului, dl. Liviu Nicolae Dragnea, s-ar afla în iminentă primejdie de a-şi pierde funcţia. Mai-mai să credem că la malul mării, acolo unde se vor întâlni toţi şefii social-democraţiei din România, se complotează şi s-ar pune de o lovitură de palat. Că nemulţumiţii din partid- şi nimeni nu are nici cea mai mică îndoială că nu toată lumea din PSD împărtăşeşte modul aberant, sinucigaş în care este condus acesta de dl. Dragnea- vor scoate de la arhivă scrisoarea din iarnă a lui Niculae Bădălău, o vor relaţiona cu aceea mai recentă şi mai dură a Ecaterinei Andronescu în care fostul ministru al Educaţiei merge până într-acolo încât cere  demisia şefului, dar şi a premierului Viorica Dăncilă şi le vor folosi drept pretext spre a forţa plecarea de la conducerea PSD a baronului de Teleorman care a ajuns să se creadă un alter-ego al lui Nicolae Ceauşescu.

E adevărat. Situaţia din PSD a devenit în săptămânile din urmă ceva mai tensionată. Nu toată lumea din partid acceptă modul violent în care Dragnea a decis şi a dat ordin să fie reprimat mitingul din 10 august. Chiar dacă la nunta de săptămâna trecută a beizadelei acestuia, Valentin Dragnea, cam toţi invitaţii, mai curând ai tatălui decât ai fiului, au ţopăit ca nişte păpuşi cu cheie şi cu zâmbetul forţat pe buze pe sunetele ieşite pe gura lui Florin Salam, nu toţi liderii, nici cei de la Centru, nici cei din teritoriu sunt la fel de dispuşi să îşi asume o acţiune nu numai ruşinoasă, ci şi cu aspecte şi consecinţe penale. Acţiune asupra căreia nu au fost consultaţi şi care este în totalitate opera tandemului Liviu Nicolae Dragnea-Carmen Dan.

Cu multe luni în urmă, Dragnea le-a promis baronilor partidului că va face şi va drege în aşa fel încât politicul, adică ei, adică el, partidul, să îşi subordoneze în totalitate justiţia. Că DNA-ul, Procuratura generală, Consiliul Superior al Magistraturii vor fi demult anihilate şi vor deveni o simplă anexă a guvernării. Încă şi mai şi mai şi decât au fost în vremea lui Adrian Năstase. Or, în pofida eforturilor disperate ale mai-marelui PSD, ale lui Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader lucrurile sunt departe de a sta astfel. Aşa că penalii din PSD – şi mulţi dintre aceştia aşteaptă să îşi primească sentinţa îndată după încheierea vacanţei judecătoreşti- şi-au cam pierdut răbdarea. Nu le mai ajung vorbele, vor certitudini căci perspectiva celulei este aproape. Îngrijoraţi sunt şi liderii fără dosare în justiţie care, văzând că Dragnea nu este chiar atât de omnipotent precum se laudă, nu mai vor să se solidarizeze cu toate matrapazlâcurile acestuia.    

Nemulţumiri a provocat şi felul în care a fost operată rectificarea bugetară. O seamă de judeţe nu au primit ceea ce li se promisese. Unii miniştri se tem că nu vor avea bani  nici măcar pentru salariile care ar trebui să fie achitate în complicatele luni de toamnă-iarnă. Probleme se anunţă îndeosebi în Educaţie şi în Sănătate. În unele judeţe pluteşte teama unor revolte sociale provocate de incapacitatea guvernamentală de a găsi soluţiile în vederea limitării pagubelor de proporţii produse de pesta porcină. Despăgubirea celor care au suferit pierderi imense se arată tot mai problematică.  

Aseară, în vârtejul mediatic creat de presupunerile legate de ceea ce s-ar putea întâmpla la CEX-ul de astăzi, presa nu putea să nu îşi amintească şi despre mini-revolta de zilele trecute a Gabrielei Firea la adresa cuplului Dragnea-Carmen Dan. Revoltă provocată de controversele din jurul mărturiilor referitoare la întâmplările din seara zilei de 10 august ale prefectului Capitalei, d-na Speranţa Cliseru. Aşa că a început să speculeze şi în jurul acesteia. Iar dincolo de vorbe şi de ipoteze, e mai mult ca sigur că, încă înaintea ruşinosului episod de la începutul verii, atunci când, pe bună dreptate, d-na Firea a fost huiduită pe Arena Naţională, primarul general al Capitalei nu se mai numără nici printre agreaţii, dar nici printre fidelii actualei conduceri a PSD. O conducere care a profitat de incident spre a-i mai tăia din aripi şi din visurile de mărire doamnei ce se visa candidatul partidului la prezidenţialele din 2019. Acum primarul general al Capitalei pare a vrea să îşi plătească datoriile. Adică să profite de situaţia delicată în care se află tandemul Dragnea-Dan şi să îi amplifice starea de dificultate. Unde mai pui că aceeaşi doamnă Firea înţelege că, în cazul în care vinovăţiile pentru ticăloşiile şi violenţele inadmisibile comise de Jandarmerie pe data de 10 august vor fi puse în sarcina d-nei Cliseru, mentalul colectiv le va transfera instantaneu asupra ei. Fapt ce îi va compromite încă de pe acum aproape orice şansă de reuşită nu la prezidenţiale, ci în vederea dobândirii unui nou mandat de edil şef al Bucureştiului.

Să însemne toate aceste motive însumate premisele unei surprize de proporţii la CEX-ul de astăzi? Am îndoieli serioase în privinţa asta. Încă de aseară s-a aflat că dl. Liviu Dragnea ar mai fi achiziţionat prin tot felul de promisiuni încă o perioadă de linişte. Cum se spune, a cumpărat timp. A izbutit să evite ceea ce se numea pe vremuri „o situaţie revoluţionară”. Aşa că lovitura de palat se amână. Ceea ce nu înseamnă defel că Dragnea ar fi infailibil. Timpul nu curge deloc în favoarea domniei-sale.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite