Domnule Tăriceanu, de democraţie participativă aţi auzit? Mai puneţi mâna pe  carte!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnul Tăriceanu ne dă lecţii de democraţie! S-a şi găsit cine! În numele legitimităţii şi reprezentativităţii a lăsat, în 2008, România cu fundul gol. Economia a  duduit până a pocnit,  ne-a  lăsat cu 5,5% deficit bugetar, după o creştere de 8,5%, cu 2 miliarde de euro arierate şi 1,4 milioane bugetari, de la 850.000 în 2004. Acum  vrea să facă la fel, şi se supără pe manifestanţi.

Foto  Mediafax

  Declaraţii Tăriceanu

„Este o agresivitate pe care în trecut nu am mai întâlnit-o, în ultimii 20 de ani. (...) Astăzi cred că ceea ce vedem şi trebuie să ne punem o întrebare corectă este cât de reprezentativă este această voce agresivă, turbulentă, cât de reprezentativă, cât de legitimă este ea. După părerea mea, nu are nicio reprezentativitate, pentru că este vorba despre un număr restrâns de cetăţeni în raport cu populaţia României, dar nici legitimitate. Legitimitatea nu poate să fie dată într-un sistem democratic decât de validarea prin alegeri”. „În loc să pună mâna pe o carte, ei se uită pe Facebook şi-şi imaginează că ştiu totul.”

La ultimele alegeri, doar 3,5 milioane de votanţi din 19 milioane au dat girul actualei coaliţii. Dar şi-au dat votul pentru promisiunile din campanie, care se dovedesc pe zi ce  trece vorbe aruncate  pentru păcălirea electoratului. Ce să facem, să asistăm pasivi la inconştienţa conducătorilor?

Ce înseamnă democraţie participativă

Domnul Tăriceanu n-a auzit de acest concept, pentru că nu mai pune mâna pe carte, crede că le ştie pe toate. Să-i explicăm.

Faza în care electoratul stă pasiv patru ani, şi asistă neputincios la distrugerea unei ţări, a trecut. Ce să facem, să moştenim după 4 ani o ţară cu ogoarele pârjolite şi fântânile secate, şi după aceea să muncim 10-15 ani să revenim pe  linia de plutire? Nu se mai practică aşa ceva în ţări cu democraţie consolidată.

În România,  manifestaţiile împotriva coaliţiei de guvernare au avut şi au caracter paşnic. În cazul OUG 13, 600.000 de români au ieşit pe străzi, în toată ţara, pentru a opri penalii să dea o lege care să-i scape de puşcărie. În 10 august, 100.000 de cetăţeni paşnici au fost bătuţi, gazaţi, fugăriţi, doar pentru că au existat câteva sute de huligani infiltraţi printre ei.

Manifestaţiile sunt permise de Constituţie:

ARTICOLUL 39
Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Şi căderea lui Ceauşescu a fost provocată tot de câteva sute de mii de români. A greşit şi atunci „minoritatea agresivă şi turbulentă”?

În concluzie, domnule Tăriceanu

Când conducerea unei ţări o ia razna, populaţia intervine  să-şi salveze ţara. România se îndreaptă spre colaps economic, exact că în 2008-2010, şi vreţi să stăm cu mâinile încrucişate, să asistăm pasivi la un dezastru de genul celui instalat în Grecia? Şi la încălecarea justiţiei de către politic?   Nu spun eu asta, o spun specialiştii independenţi, instituţii internaţionale, creditorii interni şi externi care  au ridicat costurile împrumuturilor pe care le face  România. România trăieşte din împrumuturi, pentru că mintea conducătorilor este ocupată de cum să scape de justiţie, nu cum să conducă corect ţara. Inclusiv mintea dumneavoastră.

Aceasta este democraţia participativă. Şi mai puneţi mâna pe carte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite