Dincolo de miniştri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia unilaterală a premierului de revocare a unui membru al guvernului a generat o serie de poziţionări publice ale actorilor politici guvernamentali, dar şi media, fie de partea celui revocat, fie de partea prim-ministrului Florin Cîţu.

După numeroase greşeli politice în cascadă, atacând şi criticând  imaginea premierului luni de zile, ocupându-se doar de propria imagine şi mai puţin de activitatea ministerială, delegând atribuţiile de serviciu către secretarii de stat din minister, modificând criteriile carantinării fără nicio informare, ministrul Voiculescu a primit răspunsul de la guvern direct din Monitorul Oficial al României. Bazându-se pe susţinerea politică a Alianţei USR-PLUS, Vlad Voiculescu a generat impresia ca se află în opoziţie cu PNL şi că nu mai poate fi ţinut sub control.

Astfel, drumul politic al fostului ministru al Sănătăţii a luat sfârşit. Nu se ştie dacă şi cariera sa politică. Prin faptul că a spus că numărul de decese de virusul Covid este mult mai mare decât cel raportat de minister, făcând analize peste grupul de comunicare strategică care este compus din 19 membri, din care 12 sunt cadre militare din diferite structuri, ministrul Voiculescu a fost revocat de un prim ministru despre care s-a crezut că nu are tăria de a lua decizii politice, tocmai pe motivul că Florin Cîţu a fost susţinut de USR Plus, în detrimentul lui Ludovic Orban, care acum pare că este regretat.

Dar cu ce a greşit Voiculescu? Răspunsurile pot fi diferite, în funcţie de afinităţi politice. Ceea ce s-a putut observa a fost că şi după revocare fostul ministru al sănătăţii a continuat atacurile la adresa prim-ministrului, arătând că Florin Cîţu ascunde adevăratele cifre ale celor decedaţi. Astfel, declaraţia lui Voiculescu a generat spaimă printre decidenţi, dar şi în rândul populaţiei. Cu o astfel de declaraţie iresponsabilă în plină pandemie, încrederea cetăţenilor în premier poate avea efecte politice nedorite.

Consecinţa demiterii lui Voiculescu a generat o declaraţie politică prin care partenerul din coaliţia guvernare, prin vocea lui Dacian Cioloş, a anunţat că retrage sprijinul politic premierului în funcţie. În contextul în care România trece prin pandemie, iar soluţia constă în vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane, consecinţele unei astfel de decizii politice de ieşire de la guvernare ar putea declanşa o criză politică majoră.

Astfel, pentru a nu pierde sprijinul populaţiei, premierul Florin Cîţu a fost nevoit să stopeze activitatea de PR politic a unui ministru cu o agendă politică diferită de cea a guvernului.

Guvernarea de dreapta generează tensiuni în orice coaliţie, vezi CDR perioada 1996-2000, din motive ideologice şi electorale. Din această confruntare dintre prim-ministru şi ministrul Sănătăţii a reieşit că fiecare formaţiune politică aflată la guvernare doreşte să-şi păstreze propriul electorat, iar campanie electorală şi de PR politic de pe băncile ministeriale nu sunt un bun exemplu pentru populaţie, cu atât mai mult cu cât un singur partid era vizat şi anume partenerul de guvernare, care ar fi trebuit să deconteze guvernarea, PNL. Prin urmare, decizia mesaj a revocării ministrului Sănătăţii a fost recepţionată de toţi membrii guvernului, inclusiv de partenerii de guvernare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite