Despre salarii şi venituri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte puţine persoane pe care le cunosc, direct sau indirect, câştigă atât cât se presupune că ar câştiga, mai exact trăiesc din salariu. În unele cazuri, salariul este cea mai mică dintre sursele de venit. Bani de ţigări.

Statisticile, discuţiile, inflamările, protestele, lamentaţiile, talk-show-urile care se referă la banii unei persoane sau categorii socio-profesionale iau în calcul exclusiv salariul. Salariul de bază. Fără sporuri, fără vechime, fără ore suplimentare, fără indemnizaţii. Şi, desigur, fără ciubucuri. Din când în când, timid, se spune că, pentru unii, suma acestor adăugări depăşeşte salariul în sine. Dar precizarea e repede uitată.

Zilele trecute s-a anunţat că norma de hrană a poliţiştilor va fi diminuată cu 550 de lei. Sigur că pentru oamenii aceia e neplăcut, chiar dramatic, dar vă-ntreb: ştiaţi că există aşa ceva, normă de hrană? Poate că or mai fi şi alte bresle care capătă asta - sau alte lucruri care nici nu ne trec prin cap! Am un prieten care a rămas şomer la 50 de ani. Cine naiba te mai angajează la vârsta asta!? Mi-era şi jenă să-l sun să-l întreb ce mai face. M-am liniştit după ce mi-am adus aminte că, în urmă cu ceva vreme, îmi spusese că trăieşte din chiriile percepute pe câteva apartamente moştenite din familie.

Un caz particular, fireşte. Dar nu ştiu cum se face că întâlnesc mereu cazuri particulare. Dacă n-au case de închiriat, atunci au firme. Sigur, firmele merg acum mai prost. Dar, în majoritatea cazurilor pe care le cunosc, aduc mai mulţi bani decât salariul. Deja mă amuz când aflu despre o cunoştinţă cu salariu modest care are un lanţ de spălătorii auto. Caz concret.

Dacă n-au nici firmă, atunci au câştiguri suplimentare (de regulă nedeclarate): meditaţii, consultaţii, reparaţii. Dacă nu sunt în niciuna dintre meseriile (nu puţine!) care produc aşa ceva, atunci primesc bani sau bunuri consistente de la rude bogate. Şi mai sunt variante.

Fireşte, există români necăjiţi, care chiar trăiesc cu câteva sute de lei pe lună. Spre ei trebuie să se îndrepte atenţia şi ajutorul, inclusiv din partea presei, şi nu spre cei cu salarii mici, dar cu venituri măcar rezonabile. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite