Demisia şi viitorul politic al lui Miheil Saakaşvili
0Ieri, 7 noiembrie, guvernatorul regiunii Odesa şi fostul preşedinte al Georgiei, Miheil Saakaşvili, a anunţat că îşi dă demisia din funcţia pe care o ocupa în regiunea ucraineană din primăvara anului trecut. Într-o scurtă conferinţă de presă, acesta a făcut publice motivele care au stat la baza deciziei luate.
„M-am săturat! Ce importanţă are pentru ucraineni cine îi va scuipa în ochi, Ianukovici sau Poroşenko? Nimeni nu m-a minţit atât de mult, în viaţă. Şi atât de cinic. Îmi dau demisia şi încep o nouă etapă a luptei. Şi să nu creadă că vor scăpa aşa uşor de mine.”
Cuvintele bombastice ale lui Saakaşvili par să indice o dezamăgire atât faţă de mulţi dintre subordonaţii săi, cât mai ales faţă de preşedintele Poroşenko şi autorităţile centrale de la Kiev. După spusele sale, acestea din urmă nu doresc să lupte, realmente, împotriva corupţiei ci doar mimează o asemenea luptă.
Fostul preşedinte georgian a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în ţara sa, după venirea la putere a omului de afaceri cu legături în Rusia, Bidzina Ivanişvili. De doi ani, Saakaşvili locuieşte în Ucraina, iar anul trecut a primit cetăţenia ucraineană pentru a putea fi desemnat în funcţia de guvernator al regiunii Odesa.
Odată cu Saakaşvili a plecat din funcţie şi şeful poliţiei din regiunea Odesa, Gheorghi Lordkipanidze, un alt georgian, vechi aliat al fostului preşedinte. Acesta din urmă nu are decât cuvinte de laudă pentru Lordkipanidze. L-a calificat drept „unicul şef al poliţiei din Odesa care nu a luat mită, singurul care a început să facă ordine”.
Un alt coleg şi conaţional al lui Saakaşvili, David Sakvarelidze, fost procuror al regiunii Odesa şi viceprocuror general al Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană că fostul preşedinte georgian trece în opoziţie faţă de sistemul corupt şi antipopular creat în regiunea Odesa, dar şi în întreaga ţară, şi îşi pune ca obiectiv, atât el cât şi echipa sa, să participe la următoarele alegeri parlamentare. „Deocamdată, nu vom lupta pentru demiterea preşedintelui Poroşenko. Vom lupta pentru alegeri parlamentare anticipate, ca să participăm în cadrul unei forţe politice monolit, care să aibă o viziune de reforme radicale, dar competente. Îi vom prezenta pe aceşti oameni societăţii. În curând, vă vom arăta totul.”, a spus Sakvarelidze.
Serviciul de presă a Preşedinţiei Ucrainei a confirmat că preşedintele Poroşenko va semna decretul de demitere a lui Saakaşvli dacă o asemenea solicitare va veni de la Guvern.
Nu se ştie încă dacă Mihail Saakaşvili va fonda un nou partid, pentru a participa la alegerile parlamentare, va candida pe listele unuia existent, sau va merge ca şi candidat independent. Însă, judecând după profilul său politic, Saakaşvili va prefera să se lanseze în politica ucraineană ca lider al unui nou partid.
Jurnalistul Vitalii Portnikov scrie că Miheil Saakaşvili a fost folosit de anturajul preşedintelui Petro Poroşenko pentru a-i slăbi poziţia politică fostului prim-ministru Arsenii Iaţeniuk, iar după ce acesta şi-a prezentat demisia, în primăvara acestui an, georgianul a devenit dispensabil, începând să fie „săpat” atât de la Kiev, cât şi la nivel local, pentru a pleca din funcţie. Astfel, el a intrat în conflict cu aproape toţi membrii importanţi ai Blocului „Petro Poroşenko” din Odesa, cu oligarhul Igor Kolomoiskii, care controla liniile aeriene ce leagă Odesa de alte destinaţii, dar şi cu primarul Odesei. Pe toată durata mandatului său de guvernator, Saakaşvili a luptat pentru controlul vămii din regiunea Odesa şi a portului maritim.
Dacă Saakaşvili îşi va crea propriul partid şi va participa la alegeri, el are toate şansele să devină prim-ministru al Ucrainei. Popularitatea sa depăşeşte astăzi 40%, conform sondajelor, situându-se aproape la egalitate cu cea a Iuliei Timoşenko.
Demisia lui Saakaşvili din cauza incapacităţii sale de a-şi mai continua mandatul spune, totuşi, ceva despre nivelul corupţiei din Ucraina. Vorbim despre omul care a reuşit să scoată Georgia din topul celor mai corupte ţări din lume şi s-o înscrie într-un alt top, al celor mai transparente. În acelaşi timp, el nu s-a implicat în politica din Ucraina de unul singur, având o întreagă echipă de georgieni în spate. Învingerea sa la Odesa este, de fapt, o înfrângere pentru întregul stat ucrainean incapabil să scape de corupţie.