Deriva Turciei spre dictatură, discutată la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 20 iulie 2017, în sala de conferinţe „Safir“ a hotelului „Marshall Garden“ din Bucureşti, a avut loc o masă rotundă cu tema „Turcia, la un an după tentativa de puci”. În cadrul evenimentului au fost luate în discuţie evenimentele sângeroase din 15-20 iulie 2016 din Istanbul şi Ankara şi faptele petrecute începând din acele zile până în prezent.

Joi, 20 iulie 2017, în sala de conferinţe ”Safir” a hotelului ”Marshall Garden” din Bucureşti. a avut loc o masă rotundă cu tema ”Turcia, la un an după tentativa de puci”. În cadrul evenimentului au fost luate în discuţie evenimentele sângeroase din 15-20 iulie 2016 din Istanbul şi Ankara şi faptele petrecute începând din acele zile până în prezent.

Reuniunea a fost organizată de Newsint.ro în parteneriat cu Centrul de Analiză Strategică Aplicată (CASA).  Au participat la discuţii analistul de relaţii internaţionale Răzvan Munteanu, director al portalului Newsint.ro, analistul militar col. (r) Ion Petrescu, consultantul politic George Rîpă şi deputatul PNL Răzvan Gheorghe. Discuţia de la Bucureşti a fost completată cu detalii utile observatorilor evenimentelor politice de la Ankara din România de doi cetăţeni ai Turciei care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării lor, fiind supuşi persecuţiilor în urma evenimentelor din iulie 2016. Este vorba despre jurnalistul Abdullah Bozkurt, preşedinte al organizaţiei non-guvernamentale ”Centrul pentru Libertăţi din Stockholm” (Stockholm Center for Freedom (SCF), şi despre profesorul universitar de relaţii internaţionale Ihsan Yilmaz, de la Universitatea Fatih din Istanbul, închisă în 2016 la ordinul autorităţilor turce, actualmente cercetător-şef al Departamentului de studii islamice şi dialog intercultural de la Universitatea Deakin din Melbourne, Australia. 

Toţi vorbitorii au condamnat deriva Turciei spre instaurarea unui regim, eufemistic vorbind, nedemocratic. După 15 iulie 2016, noaptea în care pe străzile oraşelor Istanbul şi Ankara, capitala ţării, au murit aproape 300 de militari şi civili, zeci de mii de profesori, jurnalişti, funcţionari publici şi soldaţi au fost arestaţi, mulţi dintre ei fiind deţinuţi în continuare în închisorile din Turcia. Aproape 200 de generali din armata turcă au fost destituiţi din funcţiile lor de conducere, degradaţi şi închişi după gratii, iar guvernul turc ar fi dat un ordin secret de iniţiere a operaţiunii de purificare a instituţiilor de stat şi de presă de persoanele indezirabile încă din data de 11 iulie 2016, pretinsa lovitură de stat militară eşuată nefiind altceva decât o provocare pusă la cale de regimul Erdogan pentru a scăpa de opoziţie şi a transforma în ţap ispăşitor mişcarea “Hizmet” condusă de predicatorul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în Statele Unite ale Americii. Radicalizarea regimului politic din Turcia şi trecerea la autoritarism se întâmplă din anii 2013-2014, atunci când Erdogan a destituit înalţi magistraţi turci, începând să pregătească ţara pentru preluarea integrală a puterii asupra tuturor celor trei puteri din stat, cea legislativă, cea executivă şi cea judecătorească. De asemenea, după 15 iulie 2016, regimul a atacat presa turcă, a patra putere din stat, ajungându-se ca acum să existe în Turcia un control din partea guvernării asupra a peste 70% din resursele mass-media. Aceste date şi opinii le aparţin lui Abdullah Bozkurt şi Ihsan Yilmaz, invitaţi să vorbească la masa rotundă prin intermediul skype.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite