De noul proiect al legii educaţiei se leapădă toţi, ca dracu de tămâie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu şi Sorin Câmpeanu FOTO Eduard Enea / Adevărul
Ecaterina Andronescu şi Sorin Câmpeanu FOTO Eduard Enea / Adevărul

Nici nu ştii ce să mai crezi. Avem un proiect al legii educaţiei pe care nu şi-l asumă nimeni şi, mai mult, toată lumea il critică cu toată convingerea. Vazând primirea negativă din spaţiul public, se ascund cu toţii în păpuşoi şi declară că habar n-au: nu se ştie cine a promovat proiectul.

Am avut declaraţiile ministrului Sorin Câmpeanu, pe 7 mai 2015:

E nevoie de o nouă lege în primul rând pentru a asigura coerenţa cu alte reglementări legale, a asigura coerenţa între articolele aceleiaşi legi şi a asigura coerenţa cu cerinţele sistemului de educaţie care trebuie să fie legate strâns de cerinţele mediului socio-economic. Noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia vă trebui să se pronunţe şi studenţii, şi profesorii, şi angajatorii, şi sindicatele din învăţământ, toţi aceşti actori. 

Apoi, Sorin Câmpeanu s-a răzgândit.

„Ce pot să vă spun este că nu susţinem schimbări bruşte, care ar putea să destabilizeze un sistem de importanţa celui al educaţiei".

Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului; pornim de la o bază şi vom vedea care va fi rezultatul dezbaterilor şi cât de mult sau de puţin va semăna varianta de la finalul dezbaterii publice cu cea existentă acum”.

Dna Ecaterina Andronescu declară că nu este de acord cu multe dintre prevederile noului proiect, de exemplu, cu revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă. Nu-mi puneţi în sarcină prevederile acestui proiect“, spune dna Andronescu. 

Domnia sa declara că: 

 Proiectul de lege a educaţiei pe care l-a lansat în dezbatere în rândul experţilor din sistem este o variantă a Legii Educaţiei aflată în vigoare, proiect realizat în 2011, în urma dezbaterilor din comisia de specialitate pe care o conduce. 

Andronescu recunoaşte că draftul de lege nu a fost adus la zi şi că nu cuprinde toate modificările suferite de actuala Lege a Educaţiei.

Atunci, cine sunt autorii noului proiect de lege, dacă toţi se leapădă de el ca dracu de tămâie? A fost promovat de Parlament, în dezbatere publică, fără acordul şefei Comisiei de Învăţământ din Senat, dna Andronescu? Mister total!

Sindicatele spun că nu ştiau nici ele de acest proiect, că ar fi acelaşi proiect al dnei Andronescu din 2009-2010, elaborat la concurenţă cu proiectul Miclea-Funeriu.

Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat că draftul legii: „nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu. 

Mai mult, Simion Hancesu are o opinie tranşantă, apropo de liceele tehnologice, diferită de ce prevede proiectul de lege:

„Şcoala profesională este o altă temă, având în vedere că s-a ales praful de sistem. Trebuie investit mult aici. Liceele tehnologice sunt o prostie, trebuie şcoli profesionale în care să fie angrenaţi agenţi economici"

Marius Nistor, preşedintele federaţiei sindicale Spiru Haret, se leapădă şi dânsul de actualul proiect, declarând că trebuie pornit totul de la zero, un moment To al educaţiei, ţinând cont de cerinţele sistemului.

Doar că din momente în momente To, începând din anii 90, am ajuns la următoarea situaţie a educaţiei româneşti:

- 330.000 de elevi au parcursul liceul degeaba, în ultimii 5 ani. N-au luat examenul de bacalaureat sau nici nu s-au prezentat la el.

- Daca în 2003 aveam 270.000 de elevi în şcoli profesionale, acum avem 30.000.

- La trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, abandonul şcolar este de 25-30%. Elevii şi tinerii fug de şcoală, pentru că nu le oferă competenţele cerute de angajatori.

- PISA 2012 ne plasează pe ultimul loc în Europa la ştiinţe şi înţelegerea textelor şi pe penultimul loc la matematică.

- Piaţa muncii reclamă absenţa muncitorilor calificaţi, în lipsa cărora nu putem avea o economie competitivă şi atractivă, deci un nivel de trai decent.

Cine a promovat actualul proiect al Legii educaţiei? Toţi factorii cu putere de decizie se spală pe mâini, când au văzut primirea extrem de negativă stârnită de acest proiect.

Ministrul Câmpeanu zice că nu este al ministerului şi are multe aspecte criticabile, Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, camera decizională în materie de educaţie, spune şi dânsa că nu este de acord cu multe din prevederile proiectului, iar sindicatele spun că habar n-au de acest proiect, nu i-a întrebat şi consultat nimeni.

„Nu pot să cred că aceasta este noua lege a Educaţiei. Este foarte veche şi foarte nepieptănată ca să zic aşa. Deja depăşită”, a fost de părere şi Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP.

Ştiam că suntem o ţară a paradoxurilor, dar chiar aşa, să aruncăm în spaţiu public un proiect de lege pe care nu şi-l asumă nimeni şi, mai mult, nimeni nu este de acord cu el, e deja prea mult.

În aceste condiţii, nu întrevăd motivarea acestui proiect, alta decât un mijloc de ocupare a agendei media, pentru a acoperi alte subiecte mai tăioase.

Peste câteva săptămâni vom fi uitat complet de acest proiect, aşa că nu merită să ne mai batem capul cu el.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite