De ce nu avea Iohannis altă soluţie

0
0
Viorica D─âncil─â - Liviu Dragnea - Cotroceni / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 ian 2018
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 ian 2018

De┼či am sus┼úinut alt─â solu┼úie de rezolvare a crizei politice, recunosc c─â varianta aleas─â de pre┼čedinte este mai bun─â. Fierbe Facebook de indignare, cu acuze la adresa pre┼čedintelui Iohannis, c─â ┼či-a tr─âdat sus┼úin─âtorii. Judec├ónd ├«n sindromul ÔÇ×t─âtuculuiÔÇť, care trebuie ┼či poate s─â le rezolve pe toate, a┼ča pare s─â fie. Totu┼či, la o analiz─â mai atent─â lucrurile nu stau chiar a┼ča.

Iohannis nu avea o variantă, alta decât numirea unui premier de la PSD

Era constr├óns de actuala majoritate parlamentar─â, de Constitu┼úie ┼či de deciziile CCR. Numai c─â Dragnea era convins c─â pre┼čedintele┬á va respinge prima propunere, absolut inacceptabil─â, inclusiv pentru PSD, iar a doua propunere era cea adev─ârat─â: Mihai Fifor, sau altcineva, mai competent ┼či mai ÔÇ×prezentabilÔÇŁ publicului. Figura trist─â pe care a avut-o Dragnea, la ie┼čirea public─â de dup─â anun┼úul pre┼čedintelui, demonstreaz─â aceast─â teorie.

Dar Iohannis a preferat altceva. S─â lase PSD-ul s─â piar─â pe limba sa. De fapt, pe aceea a premierului D─âncil─â. Viorica D─âncil─â se va pr─âbu┼či ├«n ridicol, ┼či va t├ór├« tot partidul dup─â ea. Pentru c─â nu are cuno┼čtin┼úe elementare de administrarea unei institu┼úii, dar─âmite a unei ┼ú─âri ├«ntregi. Pentru c─â vorbe┼čte agramat, f─âr─â con┼úinut, ├«n┼čir├ónd vorbe goale f─âr─â sens. Sanc┼úiunea opiniei publice va fi zdrobitoare. Este din aceea┼či categorie politic─â cu Liviu Pop.

Mulţi îl acuză pe Iohannis că n-a făcut altceva. Ce anume, altceva?

Să desemneze doi premieri inacceptabili parlamentului, care ar fi dus la alegeri anticipate. Trecem peste riscurile unor luni întregi de instabilitate politică, cu consecinţe dramatice asupra economiei. Dar era foarte probabil ca parlamentul să aprobe a doua nominalizare, pentru ca parlamentarii să nu plece acasă.

Bun. Cum poate un guvern s─â func┼úioneze av├ónd parlamentul ├«mpotriv─â? Resping├óndu-i toate ini┼úiativele legislative, ┼či tr├óntindu-l la prima ocazie prin mo┼úiune de cenzur─â? O luam de la cap─ât, de c├óte ori? E un drum ├«nfundat, cu costuri mult mai mari, comparativ cu acelea pe care le pl─âtim acum.

De bine de r─âu, economia privat─â func┼úioneaz─â, a┼ča se explic─â acele cre┼čteri record. Doar c─â guvernul nu este capabil s─â aduc─â acele cre┼čteri ├«n bugetul de stat, s─â rezolve problemele cet─â┼úenilor legate de educa┼úie, s─ân─âtate, infrastructura etc.

Premierul D─âncil─â nu va avea nicio autoritate asupra mini┼čtrilor s─âi. Va apela ├«n permanen┼ú─â la Dragnea s─â medieze conflictele. Va face gaf─â dup─â gaf─â, unele impardonabile. C─â nici sfaturile lui Dragnea nu reprezint─â solu┼úii miracol. Am v─âzut ├«n 2017 cum a fost ÔÇ×├«ndeplinitÔÇŁ programul de guvernare.

În concluzie

Dintre toate solu┼úiile posibile, aceea aleas─â de pre┼čedintele Iohannis mi se pare cea mai bun─â. PSD trebuie s─â se pr─âbu┼čeasc─â ├«n derizoriu ┼či ridicol, pentru ca ┼či propriii sus┼úin─âtori s─â ├«n┼úeleag─â c─â nu este capabil s─â-┼či respecte promisiunile. Premierul D─âncil─â este ÔÇ×perfect─âÔÇť pentru acest scop. ├Äntre toate solu┼úiile posibile, aceasta are costurile cele mai mici.



Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite