Cum va aprinde statul lumina electrică în toată România
0Câți români vor muri și câți copii vor învăța la lumânare și lampa cu gaz până când va ajunge curentul electric și în casele lor?
Sebastian Burduja ministrul Energiei a descoperit „sărăcia energetică” din România și declară că va face treabă mare pentru cei fără lumina:
„5.494 de gospodării din România anului 2024 trăiesc încă fără acces la electricitate. 11.611 de români, dintre care 4.777 sunt copii. De ieri, scădem din aceste cifre 9 gospodării din Munții Apuseni, în care am reușit să aprindem pentru prima dată lumina. Aici sunt copii care nu mai trebuie să învețe la lumina lumânării, bătrâni care nu trebuie să mai folosească gaz lampant.
Imaginile fac cât 1000 de cuvinte. Este rezultatul muncii voluntarilor Asociației Energia Inteligentă, în parteneriat cu Ministerul Energiei. Îi mulțumesc domnului Profesor Dumitru Chisăliță și tuturor celor care susțin acest proiect — Energie pentru Viață. Costul pentru un sistem de panouri și baterii pentru o casă este până în 3500 EUR, dar viața acestor români se schimbă pentru totdeauna.
Ne dorim ca în doi ani să aprindem lumina în casele tuturor românilor care încă nu au acces la energie electrică. Haideți alături de noi pe 29 septembrie, la „Crosul Energiei - Energie pentru toți”. Toate fondurile strânse din taxele de participare vor fi investite în acest proiect, prin montarea de panouri la alte case.
Înainte, împreună — aprindem lumina.”
Drumul lung și greu al României de la lumina lumânării și a lămpilor cu gaz până la lumina electrică pare că nu se mai sfârșește nici măcar în secolul XXI!
Ar fi de râs dacă nu ar fi de plans cum vrea ministrul energiei să strângă fondurile necesare și să investească în proiectul de eradicare totală a ”sărăciei energetice”!
Ce naivi cred că prin organizarea unui cros vor strânge bani pentru electrificarea întregii Românii?
Oare se mai produce gaz lampant în România, gazul acela popular folosit la toate inclusiv ca panaceu pentru sănătate și strict necesar populației în anii de glorie ai comunismului?
Cine a prins vremurile când milioane de români nevoiași cu bidoanele de tablă în mâini, stăteau zilnic la cozi în toate localitățile țării, inclusiv în Capitală și marile orașe pentru a cumpăra gazul esential.
Vremea găzarilor a apus demult, dar realitatea tristă ne arată că încă mai este nevoie de gaz în mii de gospodării din țara noastră, membră de ani buni a Uniunii Europene.
Despre sărăcie, despre lipsuri și alte probleme sociale și de altă natură cu care se confruntă mulți români vorbesc și fac promisiuni cu duiumul politicienii, demnitarii, guvernanți în special în campaniile electorale. Atât.
Unele voci spun că numărul celor fără lumina electrică este mult mai mare și că statul și administrațiile locale nu fac nimic de ani de zile, nici măcar acum când ar putea accesa fonduri europene, pentru rezolvarea problemei.
Ceea ce s-a făcut în ultimii ani pentru aducerea curentului electric în gospodăriile neelectrificate s-a făcut mai mult prin munca și banii voluntarilor și a organizațiilor neguvernamentale care s-au implicat.
Se estimează că pentru electrificarea celor peste 5000 de case fără curent ar fi necesară o sumă de circa 20 de milioane de euro, iar statul român nu are soluții și proiecte pentru rezolvarea acestei probleme sociale în secolul XXI.
Ministrul liberal face apel la marile companii energetice ”să pună mână de la mână” și să scoată din ”sărăcia energetică” românii la care nu a ajuns nici până acum lumina electrică!
Greu de crezut însă că pe fondul lipsei de implicare, proiecte și soluții concrete ale statului pentru rezolvarea acestei mari probleme sociale pentru miile de români afectați, marile companii energetice, ”băieții deștepți” din sector, profitorii și politicienii la butoane vor face ceva pentru electrificarea completă a României în următorii ani!
„Sunt oameni care, într-adevăr, sunt în sărăcie energetică, oameni pe care i-am văzut plângând pentru că au aprins pentru prima dată becul în casele lor, oameni care nu mai trebuie să iasă seară cu lanterna în curte, oameni cărora li se schimbă viața. Un asemenea sistem costă circa 3.500 de euro, el acomodează mici consumatori de energie, deci nu pot să-și pună, de exemplu, o mașină de spălat vase, nu susține sistemul, dar au un mic frigider, un televizor, pot să-și încarce telefonul, au lumină în casă. Nu e atât de simplu să pui câteva panouri și să instalezi baterii, trebuie să faci tot sistemul de întrerupătoare, firele prin încăperi, prizele”, a explicat Sebastian Burduja.
Declarațiile și acțiunile actualului ministru al energiei, Sebastian Burduja, sunt considerate mai mult un fel de ”panouri electorale nu panouri solare”, care sunt menite să aducă voturi și care nu pot rezolva problema miilor de gospodării neelectrificate din România!